Sebastian Wännström.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Skyttekungens utlandsäventyr fortsätter: "Övervägde spel i Sverige"

ANNONS

I fjol blev Sebastian Wännström skyttekung i Finland. Detta ledde till ett kontrakt i KHL-klubben Dinamo Riga, men efter bara tio matcher bröt han och laget kontraktet. Det fanns mycket som lockade med en återkomst till Sverige, men tillslut tog han beslutet att stanna i Europa och fortsätta karriären i det schweiziska laget HC Ajoie.
– Det fanns tankar om att man ville hem till Sverige eller tillbaka till Finland, men när det här kom från Schweiz kändes det som ett naturligt val, säger han till Hockeysverige.se.

Sebastian Wännström lämnade Sverige för första gången efter Brynäs succésäsong 2011/12, där de under våren korades till svenska mästare. Efter tre år i Nordamerika återvände han igen till Sverige och blev kvar i fem år innan han kände att det var dags att prova någonting nytt.

– Jag kände väl att det var dags. Jag hade ganska många år i rad där och när det blev sista året i Leksand så kände jag att jag ville testa på spel utomlands igen. Jag var i AHL i några år, men det var länge sedan så då kände jag att jag ville testa på något nytt och det slog rätt väl ut, säger Gävlesonen om flytten till Finland.

När han kom till Finland släppte det rejält och i Ässät visade han prov på fina kvalitéer. På 58 matcher noterades Wännström för 33 mål och när säsongen rundades av stod han som vinnare av skytteligan. 

– Jag fick ett stort förtroende och med det förtroendet kom ett stort självförtroende. Jag kom dit för att jag kände att jag kanske stod still och stampade lite i SHL i några år. Jag fick då ett förtroende och växte med det skulle jag säga. Jag tycker själv att jag blev en bättre hockeyspelare och jag fick spela med bra spelare. Jag fick spela mycket, hade mycket istid och fick hålla mig skadefri. Jag kände att jag hade mycket i mig och där kände jag att jag fick chansen att bevisa det.

Efter att ha provat på spel i både Nordamerika och i grannlandet, Finland, kunde Wännström konstatera att spel i utlandet passar honom som handen i handsken.

– Jag personligen trivs bra med att spela utomlands. Det är kul att se nya städer och hockeyn på den här nivån skiljer sig inte så mycket, men det blir ändå något nytt och jag trivs bra med det. Jag tycker inte det var så stor skillnad på den finska hockeyn och den svenska hockeyn, Det som skiljer dem åt är väl egentligen bara att den svenska är lite jämnare. Topplagen i Finland är fruktansvärt bra, men de som ligger längre ned i tabellen är lite sämre. SHL är lite jämnare på det sättet och et är lite mer alla kan slå alla. Det var en rolig hockey och det skiljde sig inte så mycket.

“VET INTE RIKTIGT VAD SOM HÄNDE”

Till den här säsongen fanns det intresse från flera klubbar runt om i Europa, men i slutet av april blev det klart att Wännström till årets säsong skulle flytta till Riga för att spela i “världens näst bästa liga”.

I Lettland blev målkungens tid däremot kort och efter tio matcher bröt Wännström och Dinamo Riga kontraktet.

– Jag vet väl inte riktigt vad det var som hände. Man har hört lite stories om hur det funkar i Ryssland och det var väl lite så det blev för mig också. Vi förlorade lite matcher och vi som är importer är där för att göra det så de var väl lite missnöjda. Då blev det som det blev verkar det som, säger han om uppbrottet.

Den tröga starten i Riga räckte för att kontraktet skulle brytas. På bara en vecka hade förutsättningarna förändrats och kontraktet var brutet.

– De var rätt tysta hela tiden. Vi fick höra där min sista vecka att de ville få igång lite importer och att det behövdes vinna lite matcher, men sen gick det ganska fort så det var tråkigt. Jag trivdes bra det var en riktigt bra stad och det var många sköna grabbar i laget så det gick ingen nöd på mig på det sättet. Sen var det ju mycket resor och så. Man hann inte se staden allt för mycket, utan vi var mest ute på “roaden”, men jag trivdes bra.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

"MAN HAR HÖR MYCKET STORIES

Redan innan flyttlasset bar av till Riga och det var klart att säsongen skulle spenderas i KHL hade Wännström målat upp en bra bild av vad han hade att vänta sig.

–  Jag har spelat med en hel drös spelare som har varit i KHL under alla åren här. Man har hört mycket stories och jag tycker att det mesta stämde. Det var väldigt roligt faktiskt, mycket resande och många matcher, men har man ett skönt lag så går det ingen nöd på en. Vi hade rätt roligt på flyget och allt sådant där så vi hade det rätt skoj faktiskt.

Vad är det man har hört om ligan?

– Det är svårt att säga, säger han och skrattar till innan han fortsätter:
– Det var rätt högt och lågt och det berodde lite på. Om man spelade i Moskva mot Moskva-lagen så var allting väldigt topp-notch om man säger så. Sen är det väldigt många lag i ligan och vi var ju nästan hela vägen bort till gränsen till Nordkorea och Japan. Det var stor skillnad mot i Moskva om man säger så. Sen var det ganska bra hockey. Lite mindre is än den i Sverige då de håller på med att gå över till NHL-storleken och det var egentligen den stora skillnaden. Hockeymässigt är det en bra liga, men det är SHL och andra ligor runt om i Europa också.

Inför säsongen hade Wännström kämpat hårt för att kunna slå sig in i laget ordentligt. Trots att kontraktet bröts är det inget som har tagit hårt på honom.

– Det underlättar med en bra start och får man hänga några i början kanske det rullar på. Har man en lite trögare start, rent poängmässigt, så kan det gå snabbt verkar det som.Jag hade ju förväntningar om att vara kvar en hel säsong och jag kämpade hårt för det. Jag tycker själv att jag hade en bra sommar och att jag kom dit förberedd. Det är väl tråkigt, men jag tar det inte personligt och jag tror att jag har kommit upp i den åldern nu där jag såklart tycker att det var tråkigt, men samtidigt så tar jag det inte personligt. Det är så det funkar och det är klart man hade velat få lite fler chanser att spela ett litet tag till för att kunna bevisa att man tillhör laget.

Foto: Fredrik Karlsson Sebastian Wännström i Leksand.

INTRESSE FRÅN SVERIGE

När Riga och Wännström bröt kontraktet blev han klubblös och spekulationerna sattes igång kvickt. Det fanns intresse från lag i Sverige och några av Wännströms tidigare SHL-klubbar visade att det var intresserade.

– Ja, det fanns det. Jag övervägde att återvända till Sverige. Det är klart att det drog lite i mig, men i slutändan valde jag att stanna utomlands. 

Vill du nämna något lag?

– Det fanns inte något konkret, utan det var mest intresse och jag har märkt i den här branschen att det är väldigt ofta lag visar intresse, men det är inte alltid konkret.

Istället för en återkomst till hemlandet blir det nu vidare spel i Europa och mer specifikt i det schweiziska laget HC Ajoie

– Det har varit lite mycket nu de senaste dagarna, men nu har jag kunnat landa lite. Vi åkte direkt från Riga till Schweiz när det blev klart. Skönt nu att kunna fokusera på hockey igen och inte på vart man ska spela. Riktigt kul att vara här och jag har hunnit träna två träningar med laget nu. Det verkar lika proffsigt här som på alla andra ställen som jag har varit på, så det är kul, säger han och fortsätter:
– Det är lite av en alpby och klubben är lite mindre. De spelade i NLB förra säsongen och gick upp nu till i år så det är deras första år i ligan. Det ska bli kul att vara med på den resan och försöka etablera klubben i år. Vi ska försöka vinna så mycket matcher som möjligt och jag har varit här lite för kort tid för att veta vad laget har satt upp för några mål, men de ligger lite längre ner i tabellen och säsongen är lång.

Sedan har du kommit för att hjälpa till nu också…

– Exakt, säger han och skrattar innan han tillägger:
– Det kan göra en stor skillnad.

Foto: Joel Marklund. Sebastian Wännström och Martin Johansson efter SM-guldet 2012.

“BRYNÄS LIGGER MIG SJÄLVKLART NÄRA OM HJÄRTAT”

Trots att Wännström nu kommer att fortsätta säsongen i Europa finns det något litet som fortfarande lockar med en återkomst till SHL.

– Absolut, det gör det. Den känslan finns och det skulle vara riktigt kul att komma hem igen och spela i framtiden. När den här möjligheten dök upp med att testa på spel i Schweiz kände jag att jag ville ta den. Det fanns tankar om att man ville hem till Sverige eller tillbaka till Finland, men när det här kom från Schweiz kändes det som ett naturligt val. När man fick veta att man inte skulle vara kvar gick mina tankar till både Finland och även till Sverige, men längre än så gick det inte. Bara efter några dagar kom det här erbjudandet från Schweiz och då kändes det naturligt.

Är Brynäs den hetaste kandidaten vid en återkomst till Sverige?

– Jag fick äran att vinna SM-guld med Brynäs 2012 och det är något som jag aldrig kommer att glömma. Sedan är jag uppväxt där och jag är tacksam att jag fick möjligheten att spela i SHL direkt efter J20. Brynäs ligger mig självklart nära om hjärtat. Det är svårt att svara på för att när man efter säsongen ska leta sig vidare så är det alltid olika klubbar som visar intresse. Jag har inte haft Brynäs i alla år som har varit intresserade så man vet aldrig om de är intresserade eller inte, men det vore såklart sjukt kul.

Spel i Sverige får däremot vänta och i Ajoie, som just nu ligger sist i National League-tabellen, stundar debuten.

–  Jag spelar första matchen mot Lausanne här på lördag och jag har hört att det ska vara riktigt bra fans i Ajoie. Jag gjorde inte så mycket där i dagarna som jag väntade på en ny klubb, men nu är jag igång igen och ser fram emot det här, säger han och fortsätter:
– Jag har stora mål, jag vill fortsätta utvecklas och spela så bra som möjligt. Nu är jag i Schweiz och jag ska försöka leva i nuet. Jag sätter inte upp raka mål riktigt utan jag försöker bara utvecklas och bli så bra som möjligt. Därefter får det visa vägen helt enkelt. Det är lite så man får leva, i början av den här säsongen trodde jag att jag skulle spela i Riga och nu sitter jag här i Schweiz.


TV: Tre Perioder med fokus på OS och SHL


 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL