NHL

Ligan gör undantag – stortalangen får spela i AHL

ANNONS

Vanligtvis tvingas juniorspelare som inte tar en plats i sina NHL-klubbar tillbaka till den kanadensiska juniorhockeyn. Så blir inte fallet för 19-årige Cole Perfetti.
NHL gör ett undantag för några talanger den här säsongen – och tillåter farmarlagshockey för forwarden.

I enlighet med det avtal som NHL har med juniorligan CHL, vilket innefattar WHL, OHL och QMJHL, så ska nordamerikanska spelare som ännu inte fyllt 20 år och vars rättigheter ägs av någon CHL-klubb i regel skickas tillbaka till sin juniorklubb.

Det gäller inte för Winnipeg Jets stortalang Cole Perfetti.

Under normala omständigheter skulle kanadensaren behöva återvända till OHL-klubben Sagniaw Spirit efter att han i går fick beskedet att han skulle lämna Jets. På grund av pandemin, som rumphögg stora eller hela delar av den kanadensiska juniorhockeyn ifjol, så enades NHL och CHL om att juniorspelare som gjorde över 20 matcher i AHL den gångna säsongen skulle få möjlighet att spela i AHL även denna säsong – vilket nu blir fallet för Perfetti.

SPELADE VM I VÅRAS

Perfetti spelade 32 matcher för Jets farmarlag Manitoba Moose i AHL när OHL-säsongen ställdes in den gångna säsongen, där han producerade 26 poäng. För Perfetti innebär detta även att han, precis som vilken farmarlagsspelare som helst, kan kallas upp till NHL-klubben mer eller mindre när som helst, vilket inte vore fallet om han hade skickats till juniorligan.

Detta avtal gäller inte för europeiska spelare eller collegespelare som valt att avsluta sina studier för att skriva NHL-kontrakt, varpå svenska spelare som Alexander Holtz och Helge Grans tillåts spela AHL-hockey trots att de fortfarande är juniorer.

19-åringen draftades som tionde spelare totalt i 2020 års NHL-draft och fanns även med i den kanadensiska VM-trupp i Riga i våras.

Andra nordamerikanska juniorer som återfinns i AHL den här säsongen tack vare undantagsregeln är Jacob Perreault (Anaheim), Tyson Foerster (Philadelphia), Donovan Sebrango (Detroit) Jean-Luc Foudy (Colorado) och Zayde Wisdom (Philadelphia).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL