Europa

Stängs av efter rasistattacken - men kan "köpa sig ur" avstängningen

ANNONS

Andrej Deniskin har fått sitt straff efter den uppmärksammade rasistattacken på Jalen Smeleck. Ukrainaren stängs av 13 matcher - som i praktiken kan bli så lite som tre matcher.

Det var i den andra perioden under söndagens möte mellan Kremenchuk och Donbass Donetsk i den ukrainska ligan som incidenten ägde rum. Den ukrainske landslagsmannen Andrej Deniskin hamnade i luven på Donbass amerikanske back Jalen Smereck, varpå Deniskin gjorde en rasistisk gest, där han simulerade bananätning i riktning mot amerikanen. 

Deniskin tilldömdes ett matchstraff för gesten och efter matchen gick ligan ut och fördömde hans beteende.

"Andrej Deniskin bestraffades för rasistiska gester under matchen. Att hockeyspelare beter sig på detta sätt är oacceptabelt inom ramarna för ett civiliserat samhälle", skrev ligan i ett uttalande på klubbens hemsida.

KAN KÖPA SIG UR DELAR AV STRAFFET

Nu har den landslagsmeriterade ukrainaren fått sitt straff efter rasist-gesten. Han stängs av de kommande 13 matcherna. Eller ja, det är en sanning med modifikation. Deniskin kan nämligen köpa sig ur tio av de 13 matcherna, mot en kostnad på ungefär 1650 svenska kronor per match. Han skulle alltså kunna bli spelklar igen redan efter de kommande tre matcherna.

Amerikanen Jalen Smeleck, som utsattes för attacken, har tagit en paus från ishockeyn efter det inträffade.

”De här situationerna är väldigt svåra och jag tror verkligen på att stå upp för vad som är rätt. Jag har tänkt mycket kring vad som kommer härnäst i min karriär men just nu har jag bestämt mig för att ta en paus från ishockeyn. Jag kommer inte att spela igen förrän Andrej Deniskin har stängts av och plockats bort från ligan”, skrev han på Instagram.



TV: Simon Önerud om stödet i Jönköping 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games