Black Army och Alexander Deilert.
Foto: Marcus Ericsson & Maxim Thoré/Bildbyrån
Intervju

Alexander Deilert blev svårt sjuk i corona – nu ska han vinna med AIK: ”Det jag känner att jag saknar”

ANNONS

Allvarlig covid, barnafödande och en flytt.
Det har onekligen varit en händelserik tid för Alexander Deilert som är tillbaka i AIK. 
Något som inte alls var självklart för ett par månader sedan. 
– Då kändes det faktiskt som att jag inte skulle spela hockey till hösten, berättar han för Hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Viktiga pusselbitar från succélaget säsongen 18/19 som dominerade den Hockeyallsvenska-grundserien har återvänt till AIK. En av dem är Alexander Deilert

– Först och främst så är AIK hemma för mig och det har varit ett mål att få komma tillbaka. Sedan är jag i ett stadie där jag spelar för att vinna. Den här gruppen med spelare, tränare, ledning och miljön som finns här lockar, menar den rutinerade backen. 

Besvikelsen från den där i mångt och mycket magiska grundserien som Solna-laget stod för sitter som en törn i alla AIK:are. Det som såg så bra ut tog slut direkt i slutspelet. Först lyckades Oskarshamn vinna den hockeyallsvenska finalen. Sedan kunde Leksand sätta pricken över i:et och förnedra stockholmarna med 7–2 i vad som blev säsongens sista match.

Sedan tidigare har Christian Sandberg och Fredric Weigel med flera från det laget kommit tillbaka till klubben. 

Hur mycket spelade det och revanschlusten in i valet att komma tillbaka? 
– Det spelade in absolut. Det var en motivation för mig att komma tillbaka. När jag ringde Christoffer Malm och han presenterade sin idé för truppen och vilka som var med. Många av de grabbarna var ju med senast jag var här också och då hade vi ett fantastiskt lag. I år är truppen lite annorlunda men jag tycker att vi har bra karaktärer och bra personligheter, menar Alexander Deilert. 

Alexander Deilert.

Alexander Deilert. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Kan ni upprepa den säsongens framgång?
– Det är ju målet. Vi strävar efter det men det är en tuff uppgift. Det är många lag som är bra. Det kommer bli tajt men vi ser framemot det.

HOCKEYVAGABONDEN

Den beresta stockholmaren är tillbaka på hemmaplan. Under karriären har det blivit spel i 15 olika klubbar. Faktum är att de senaste två säsongerna i Björklöven var första gången som den poängstarka backen spelade i samma klubb två fulla säsonger på raken. 

– Nu är jag här i AIK för att landa. Jag har haft massa fina erbjudanden utomlands det här året och åren innan. Jag har inte känt för det. Det kanske faller lite på plats nu när man är hemma. 

Alexander Deilert i Mora IK där han spelade under Jeremy Colliton.

Alexander Deilert i Mora IK där han spelade under Jeremy Colliton. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån


Innan tiden i Björklöven hann det bli en och en halv säsong i AIK. Där var han en stabil spelare för det dåvarande topplaget. Den senaste säsongen i klubben stod han för 31 poäng på 36 matcher i grundserien. 

– Allt innan senaste gången i AIK var liksom att jag sökte min identitet personligen och att jag vill visa vad jag kan. Nu skiter jag i det för jag känner inte att jag har något att bevisa på ett personligt plan. Jag är ganska nöjd med var jag är i livet, vem jag är som spelare. Det jag inte är nöjd med det är att jag inte har vunnit något, säger han och fortsätter: 

– Det är det som stör. På senare år har man märkt att det är ingen idé att göra massa poäng om man inte vinner. 

Alexander Deilert har, på sina senaste tre säsonger, vunnit grundserien två gånger och spelat i den hockeyallsvenska finalen tre gånger. 

Utan att ha gått upp i SHL. 

– Jag har spelat i vinnande lag i tre, fyra år nu och kommit nära. För två år sedan var det pandemin som förstörde och året innan var det självförvållat. När jag har varit så här nära att vinna, att få vinna och göra någonting stort, det är det jag känner att jag saknar. 

– Senast jag vann något var väl med U16 i Hammarby. Annars har jag inte vunnit något. Det är klart att man har fått erfarenhet på slutet när man har varit nära. Det gnager ju, man blir förbannad men samtidigt så känns det som att jag har ett par år kvar i mig. Rent sportsligt känner jag att min kropp håller och att jag kan bli bättre tränad. 


”HOCKEY HADE JAG INTE EN TANKE PÅ DÅ”

Den senaste finalen som hans lag var med i hann han bara delta i två matcher. Sedan kom coronan till Björklöven. 

Nästan hela laget testade positivt och vissa insjuknade. För Alexander Deilert blev det hela en mardröm. 

– Det var riktigt illa där när ambulansen fick komma och hämta mig. Det var ju hemskt i sig att må så dåligt. Att spela hockey hade jag inte en tanke på. Just där och då var det liksom bara att jag måste bli bra från det här. 

Det var inte den bästa tajmingen för 32-åringen att bli svårt sjuk i ett virus som lamslog en hel värld. 

– I samma veva fick vi barn också. Det har hänt ganska mycket på kort tid. Så fort jag fick komma hem hit till Stockholm och började träna lite smått, då kändes det faktiskt som att jag inte skulle spela hockey till hösten. 

Det var så illa?
– Så illa var det. Jag kunde knappt sätta mig på en cykel utan att få problem med andningen. Det har tagit ett tag och jag har fått fantastiskt bra hjälp här från Ante Simensen och alla andra i organisationen.
– Så långt som jag har kommit i dag hade jag kanske inte räknat med att jag skulle ha kommit. Jag trodde att det skulle bli svårt att spela till hösten. 

Alexander Deilert under försäsongen med AIK.

Alexander Deilert under försäsongen med AIK. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån


Oron för att inte kunna bli helt återställd förstärktes av nära och kära som berättade skräckhistorier för den nyblivne pappan. Det var om fall där sex månader efter sjukdomen så gick det fortfarande inte att gå upp för en trappa och om fall där vissa fortfarande inte har återhämtat sig. 

– Det skrämde upp mig i början och min inställning blev att det får ta den tid det tar. Det har AIK haft tålamod med och nu har det gått snabbare än förväntat. Det är klart att det var jävligt frustrerande i våras och i somras när man försökte komma igång. 

Kommer du kunna gå fullt i premiären?
– Det kommer jag att göra. Även om jag känner att jag inte är i den där absolut 100-procentiga formen. Vissa dagar är jobbigare än andra, det ska jag vara ärlig att säga.


TV: Simon Önerud om stödet i Jönköping


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch