Hardy Nilsson efter SM-guldet 1978.
Foto: Bildbyrån
SHL

Skellefteå AIK 100 år – här är deras All-Star Team genom tiderna

Den 1 juli 1921 bildades Skellefteå AIK på Café Norden i Skellefteå. På dagen 100 år senare firar hockeysverige.se:s Ronnie Rönnkvist jubileet med att ta ut tidernas All-Star Team i klubben.  

Hockeysektionen startades förvisso inte förrän 1943, men Skellefteå AIK som idrottsklubb såg dagens ljus för precis 100 år sedan i dag. Den 1 juli 1921 samlades en grupp av utbrytarmedlemmar från Skellefteå IF för att starta en bandysektion. De beslöt sig för att bilda en ny förening som från början skulle heta IFK, men när IFK:s paraplyorganisation krävde betalning för att hjälpa dem att starta upp verksamheten valde man att starta en AIK-förening i stället.

I dag är jubilaren – och hela Skellefteå – förknippat med ishockey. Genom åren har det byggts upp stor hockeykultur på orten, vilket också lett till stora framgångar. Dels den fina eran på 1950- och 60-talen med bland annat ”Myggkedjan” som bestod av Eilert "Garvis" MäättäAnders "Acka" Andersson och Karl-Sören Hedlund. Säsongen 1977/78 vann Skellefteå sitt första SM-guld. Stor härförare då var Hardy Nilsson. Sedan har vi klubbens senaste framgångsresa som innehållit två SM-guld (2013 och 2014) och ytterligare fem SM-finaler. Där har storheter som Jimmie Ericsson och Joakim Lindström varit lagets drivande spelare.

Att plocka ut ett All-Star Team genom alla tider från en förening med så många storhetstider är nästan omöjligt. Det har varit en och annan spelare, kan man väl säga, som åkt upp och ner på mitt kollegieblock. När jag var klar visade sig att spelare som bland andra ”Garvis” Määttä, Peter Helander, Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg, Martin Karlsson, Roland Stoltz, Janne ”X-et” Erixon, Markus Svensson, Joacim Eriksson, Pierre-Édouard Bellemare, Bud Holloway, Adam Larsson, Viktor Arvidsson eller David Rundblad fick plats. 

I alla fall kom jag fram till att mitt personliga All-Star Team för Skellefteå, med en runner-up på varje position, ska se ut enligt följande:

MÅLVAKT

Hardy Åström

Lyckades missa Skellefteås SM-guld 1978 eftersom han var för bra. Lite så var det faktiskt. Hardy Åström visade både i Canada Cup 1976 och VM 1977 att han var en målvakt som när han presterade på topp var en världsmålvakt. Säsongen 1977/78 kom han, tillsammans med Göran Högosta, att bli första svenska målvakten i NHL (vem som spelade första matchen av de båda tycks oklart). Men det var framförallt under sin tid i Skellefteå han fick sitt genombrott. Hade en ”skön” målvaktsstil som passade i alla miljöer. Kom ursprungligen från Luleå AIK och gjorde fyra säsonger i Skellefteå. Vann SM-guld med Södertälje 1985.

Runner-up: Lennart "Klimpen" Häggroth

Hardy Åström.Hardy Åström.Foto: Bildbyrån

BACKAR

Göran Lindblom

Debuterade sin moderklubb Skellefteå säsongen 1972/73. Var sedan klubben trogen fram till och med säsongen 1987/88. Han har tidigare berättat om debutmatchen mot Södertälje i Scaniarinken: ”Jag hämtade pucken i ett hörn. Det blev en situation där jag tvärbromsade. Sedan kom det en spelare som for rätt in i sargen efter det att han försökt tackla mig. Sedan vände han sig om och sa: ”Du ska nog se upp nästa gång”. Det var ”Stisse” (Stig-Göran Johansson)”. Göran Lindblom var med om att vinna det klassiska guldet 1978, men var även med och spelade i tre VM-turneringar och ett OS.

Hans Svedberg

Det finns historiskt några spelare som betytt enormt mycket för att klubben är vad den är idag. Med Hasse Svedberg reser vi tillbaka till mitten av 1950-talet då han kom till Skellefteå från Piteå. Han var den stabila, lugna, trygga personen både på och vid sidan av isen. I vissa matcher kunde han spela 56 av 60 minuter. Dom andra fyra minuterna sägs det att han utvisad. Hasse Svedberg spelade i Skellefteå mellan 1955 och 1965. Han var även med om att vinna det nu klassiska VM-guldet i Moskva 1957. Hans Svedberg gick ur tiden 2012 vid en ålder av 80 år.

Runner-Up: Thomas Åhlén

Göran Lindblom.Göran Lindblom.Foto: Bengt Lundholm

FORWARDS

Jimmie Ericsson

Gjorde faktiskt sin seniordebut i Södertälje där han gick på gymnasiet, men moderklubb är Vita Hästen. Hans pappa, Sven, var under många år en av Norrköpingsklubbens bästa spelare. Idag ser många, med all rätt, Jimmie Ericsson som kanske Skellefteås största profil genom alla tider. Givetvis är han en skicklig spelare, men han har även betytt väldigt mycket för klubben vid sidan av isen. Totalt har han spelat 15 säsonger i Skellefteå, vunnit två SM-guld, ett VM-guld och mästerskapet i Ryssland en gång.


Hardy Nilsson

”Hårde Hardy” var tillsammans med tränaren Anders Rönnblom den som drev det Skellefteå som vann SM-guld 1978. Det är sällan en spelare har betytt så mycket för att lag som Nilsson gjorde under delar av 1970-talet. Samtidigt ska vi inte glömma bort att omgivningens lojalitet mot Nilsson betydde väldigt mycket för honom. Debuterade i A-laget 1965 som 17-åring och blev kvar i Skellefteå till och med guldet 1978. Efter det spelade han en säsong i Köln innan han avslutade med tre säsonger i Örebro där han tillhörde den klassiska "Miljonkedjan". Var svensk förbundskapten under fem säsonger.

Anders "Acka" Andersson

Utan ”Acka” hade inte Skellefteå varit vad det är idag. Alltså, precis som Hasse Svedberg, tillhör han en av klubbens historiskt viktiga spelare. Dessutom var han under flera år en av Sveriges bästa spelare med vinst av Guldpucken två gånger som ett bevis på det. ”Acka” hade Skellefteå som moderklubb och spelade där till och med säsongen 1968/69 förutom en säsong då han var spelande tränare i Färjestad. ”Acka” vann VM-guld både 1957 och 1962. Han var inte bara en av Skellefteås viktigaste spelare under sin karriär utan även Tre Kronors där han spelade mellan 1956 och 1965. Tillhörde klassiska ”Myggkedjan” tillsammans med ”Garvis” Määttä och Karl-Sören Hedlund. Anders Andersson avled 1989 endast 52 år gammal.

Runner-up: Joakim Lindström

Hardy Nilsson efter SM-guldet 1978.Hardy Nilsson efter SM-guldet 1978.Foto: Bildbyrån


TV: Analys av Skellefteå AIK:s säsong 2020/21

Matchrapporter: Färjestad avgjorde matchserien mot Skellefteå Skellefteå reducerar mot Färjestad efter seger Fördel Färjestad efter ny seger mot Skellefteå Skellefteå vann – reducerar matchserien mot Färjestad Färjestad tog ny seger i serien mot Skellefteå

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 19 maj
15:20 Storbritannien - USA VM
15:20 Tyskland - Danmark VM
19:20 Tjeckien - Lettland VM
19:20 Kanada - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
fredag 20 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Tyskland - Italien VM
15:20 Storbritannien - Finland VM
19:20 Lettland - Österrike VM
19:20 Kazakstan - Slovakien VM
lördag 21 maj
02:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
04:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 22 maj
02:00 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten