Landeskogs helkväll - fullbordade ett "Gordie Howe Hattrick"

Ett slagsmål, ett mål, en målgivande passning. Gabriel Landeskog stod i centrum i nattens match mot St. Louis - och fullbordade ett "Gordie Howe hattrick" i 4-1-segern.

Gordie Howe gjorde bara ett "Gordie Howe hattrick" under sin karriär. I stället är Rick Tocchet den som gjort flest, med 18, följt av Brendan Shanahan på 17. 18 gånger kastade Tocchet alltså handskarna i en match där han dessutom gjorde mål och assist.

I natt var det Gabriel Landeskog som stod för den bedriften, i Colorados 4-1-seger mot St. Louis Blues i den första slutspelsmatchen.

KLEV FRAM I TREDJE

* Slutspelet hade bara varit igång i 10:47 när Coloradokaptenen kastade handskarna och vevade ganska friskt mot St. Louis-forwarden Brayden Schenn.

* 30 sekunder in i slutperioden hade den svenske stjärnforwarden en assist på Nathan MacKinnons matchavgörande 2-1-mål.

* Åtta minuter senare styrde Landeskog själv in ett Nathan MacKinnon-skott, och fullbordade sitt "hattrick". Det målet betydde 3-1.

* Av bara farten stod sen svensken för en assist på MacKinnons 4-1-mål i tom kasse med 40 sekunder kvar av matchen. Både MacKinnon och Landeskog gjorde alltså tre poäng, 2+1 respektive 1+2. Den svenske lagkaptenen utsågs till matchens första stjärna.

– Han är vår lagkapten av en anledning, som backstjärnan Cale Makar konstaterade på pressträffen efter matchen.

DOMINERADE

Det var en match där Stanley Cup-favoriten minst sagt motsvarade de högt ställda förväntningarna. De var dominanta matchen igenom, och vann skottstatistiken med 50-23. Efter två perioder stod det 32-16 i skott - men 1-1 i mål efter att Jordan Binnington storspelat. Då klev alltså MacKinnon och Landeskog in i handlingarna på allvar.

Cale Makar gav Avalanche ledningen i den första perioden, och Jordan Kyrou var den enda som lyckades överlista Avalanche-målvaktenPhilipp Grubauer.