Fabian Lysell och Carl Lindbom var avgörande i Sveriges skräll.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Småkronorna är redo: "De är som vilket annat lag som helst"

ANNONS

USA hade inte missat en semifinal i U18-VM på 16 år. I natt kunde Småkronorna bryta den långa sviten och avancera till semifinal i årets upplaga av turneringen. I semifinalen ställs Sverige nu mot storfavoriten Kanada, som i gruppspelet slog svenskarna med hela 12-1.
– Om vi fortsätter så här tror jag att vi har en bra chans, säger Carl Lindbom om semifinalen.

Småkronornas turnering har bjudit på både höga toppar och djupa dalar. Vinsten i natt mot stornationen USA får ses som turneringens högsta topp. Segern innebär att Sverige kunde avancera och ta sig vidare till en semifinal i turneringen.

Det måste kännas bra nu efter vinsten?

– Ja, herregud. Det var en riktigt bra match från vår sida, så det var riktigt skönt. Vi gör en riktig laginsats alla perioder. Det är ingen som viker ner sig. Alla kör på och Calle (Carl Lindbom) gör en riktigt bra match i målet, så det var riktigt skönt faktiskt, säger matchens utropstecken Fabian Lysell till hockeysverige.se.

Som Luleå-talangen Lysell nämner var det även en fin insats av målvakten Carl Lindbom, som än så länge, har startat fyra av fem matcher för Småkronorna. I matchen räddade han 31 av 33 skott emot och var en nyckelspelare i vinsten.

– Man var lite sliten efter i går kväll, men vi har kunnat vila upp oss bra och det är en bra stämning i truppen nu. Jag fick bra hjälp av gubbarna och det kändes som att vi hade bra koll. De lät mig ta skotten på utsidan och sådär. Det kändes tryggt, säger Lindbom.

"DE ÄR SOM VILKET ANNAT LAG SOM HELST"  

Småkronorna ställdes mot Kanada redan i gruppspelet. Där blev det ett fiasko och när slutsignalen löd stod det hela 12-1 till kanadensarna. Nu ska de svenska ungdomarna återigen ta sig an utmaningen att besegra storfavoriten Kanada i semifinalen.

– De är som vilket annat lag som helst. De har också samlat de bästa från landet. Alla lag har skickliga spelare så det gäller bara att vara förberedd på det. Det är inget speciellt mot att möta något annat lag, säger Lysell om den tuffa utmaningen.

Även Lindbom, som byttes ut efter fyra insläppta mål på 13 minuter i förra mötet med Kanada, tror att Småkronorna kommer att kunna slå tillbaka i semifinalen.

– Vi måste hålla oss till vår spelidé och stänga ner deras kontringar, som de fick ganska många av i den förra matchen. De kunde göra väldigt många mål på kontringarna och skapade flera heta målchanser med sina kontringar. Det gäller att vi har gubbar hemåt som vi hade igår och att vi hela tiden ser till så att de inte har något överläge på oss, säger han.

Inför matchen mot USA var det kontringarna och farten hos motståndarna som lyftes fram som det största hotet. I förlusten mot Kanada var just kontringarna Sveriges stora akilleshäl och nu vill svenskarna ge tillbaka med samma medicin.

– Vi ska försöka hjälpa varandra och fortsätta utmana med bra fart. Det är inga konstigheter. Vi snackade mycket om att både Kanada och USA ville kontra. Därför var vi riktigt noggranna så att de inte kunde komma i sina överlägen. De fick det jobbigt och det var det vi tryckte på inför matchen och det är nog vad vi kommer att trycka på mot Kanada också, säger Lysell.

Fabian Lysell och den svenska U18-talangerna möter Kanada i semifinal.

Fabian Lysell och den svenska U18-talangerna möter Kanada i semifinal. Foto: Dan Hickling

"FORTSÄTTER VI SÅ HÄR HAR VI EN BRA CHANS"  

För Lindbom, som visade prov på sina kvaliteter i natt, betyder returmatchen mot Kanada lite extra. Skulle Småkronorna ta en vinst där innebär det att han hemma kommer kunna stoltsera med ett bättre resultat än hans bror Olof Lindbom, som tog brons i U18-VM 2018.

– Vi tävlade i nästan allting när vi var yngre. I pingis, på studsmattan och i vem som kan äta mest. Vad som helst vi tävlade i allt. Han stöttar mig jättemycket och han har hjälpt mig jättemycket, jag ser upp till honom. Vi messar efter matcherna och innan matcherna och han stöttar mig. Han säger till mig att jag ska slappna av och bara göra min grej. Han är till jättestor hjälp, säger Carl Lindbom om sin bror.

Hur hade det känts att slå brorsan nu?

– Det hade varit skitkul att slå honom. Det vill man alltid när man är lillebror, säger Carl Lindbom och skrattar till innan han tillägger: 

– Om vi fortsätter så här så tror jag att vi har en bra chans.

Det är inte bara Lindbom som tror på chansen till revansch. Även Lysell tror att det kommer vara ett helt nytt svenskt lag, som intar isen mot Kanada på onsdagskvällen.

– Alla kan ha en sämre match. Då var det gruppspel och nu är det slutspel så att jag tror inte att det resultatet kommer påverka så mycket. Det viktiga är att vi kommer ut och spelar så som vi kan göra. Vi kommer nog att snacka lite mer om det under dagen. Det är en helt ny match och vi kommer in med ett helt annat självförtroende. Vi har kunnat spela ihop oss nu som lag så att det kommer att vara en helt annorlunda match imorgon, säger han och svarar snabbt och direkt på den avslutande frågan.

Är siktet fortfarande inställt på guldet?

– Självklart.


TV: Moritz Seider vinner Elite Prospects Award 2021
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL