IIHF.com
U18-VM

Krossade Lettland - nu väntar stormöte

Småkronorna vann med 7-0 mot Lettland i den sista gruppspelsmatchen i U18-VM. Nu väntar USA i kvartsfinalen.

Efter ganska knappa segrar mot Belarus och Schweiz, och en förnedrande 12-1-förlust mot Kanada, avslutade Småkronorna i alla fall gruppspelet med stil. De vann med 7-0 mot slagpåsen Lettland.

Det var dock länge en tät match. Efter två perioder ledde Sverige bara med 2-0, efter att ha gjort ett mål vardera i perioderna. William Strömgren gjorde 1-0 i den första perioden, och Albert Sjöberg var den som ökade på ledningen.

POÄNGKUNGEN LEVERERADE

Det var i den sista perioden den offensiva produktionen plötsligt kom igång för svensk del. Inom loppet av ungefär sju minuter gick man från 2-0 till 5-0. William Strömgren gjorde mål igen, och därefter fyllde Simon Robertsson på med två snabba mål. Fabian Lysell assisterade till båda Robertssons fullträffar. Han toppar den interna poängligan med 1+4 på fyra matcher.

Den målmässigt hetaste svensken i VM, Isak Rosén sköt sedan 6-0. Det var hans tredje mål på fyra matcher under turneringen. Ludwig Persson avslutade sedan målkalaset i slutminuten, och fastställde slutresultatet till 7-0.

Hugo Hävelid stoppade 31 skott och höll nollan.

USA:S VÄG TILL KVARTEN

I kvartsfinalen väntar USA för svensk del. USA slutade trea i den mycket täta grupp B, men vann tre av fyra matcher. Deras problem var att de bara vann en enda match efter ordinarie tid. Det var mot Tyskland, som de besegrade med 5-3. I natt slog amerikanerna gruppvinnaren Finland med 5-4 efter förlängning. I övrigt har de förlorat med 7-6 efter förlängning mot Ryssland, och vunnit med 2-1 mot Tjeckien efter straffar.

Kvartsfinalen mot USA, som vunnit nio av de 15 senaste gulden men bara ett av de senaste fyra, spelas natten till tisdag svensk tid.