Avangard Omsk är mästare!
SKärmklipp Viaplay
KHL

Här blir de mästare - snuvar svensklaget på titeln

ANNONS
Avangard Omsk är mästare! För första gången någonsin har de kammat hem Gagarin Cup. De vann med 4-2 i matcher mot CSKA Moskva.

Svensklaget CSKA Moskva, med Lars JohanssonKlas Dahlbeck och Mario Kempe, ledde med 2-1 i matcher i finalserien mot Avangard Omsk. Men huvudstadslaget lyckades inte knyta ihop säcken - utan föll i tre raka matcher. Avangard vann match fyra efter sudden death, och nollade sedan CSKA i både match fem och match sex efter storspel av målvakten Simon Hrubec.

I kvällens match vann Avangard Omsk med 1-0 sedan Sergej Toltjinsky överlistat den annars storspelande Lars Johansson i slutsekunderna av den första perioden. Det målet kom alltså att bli ett historiskt sådant. Avangard Omsk vann tack vare det sin första Gagarin Cup - och sin blott andra titel någonsin om vi även räknar med det gamla ryska mästerskapet. Klubben vann ryskt guld för 17 år sedan.

VINSTRIK COACH

Dessa båda lag möttes även i den senaste finalen som spelades, för två år sedan. Då vann CSKA med 4-0 i matcher. Nu fick Avangard, med Ilja Kovaltjuk som en av förgrundsgestalterna, sin revansch. CSKA fick spela fem mot tre i närmare två minuter i slutet av den tredje perioden, men ett vilt kämpande hemmalag blockade skott på skott och såg till att de riktigt klara målchanserna uteblev.

Bob Hartley är coach för Avangard, och han har nu vunnit Stanley Cup, Calder Cup, schweiziskt guld, mästerskapstiteln i juniorligan QMJHL - och Gagarin Cup.

Den här artikeln handlar om: