Isak Rosén.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Leksandsonen vill fylla Tegera: "Det har alltid varit en dröm"

ANNONS

Med Leksand som moderklubb var det stort för Isak Rosén att göra sin SHL-debut redan förra säsongen.
I år har det blivit betydligt fler matcher med seniorlaget, men det är fortfarande en bit kvar att gå inför nästa säsong.
– Jag har skrivit på för Leksand i två år och målet är att kunna slå mig in och ta en större roll redan nästa säsong, säger han till hockeysverige.se

Isak Rosén har länge varit en stor talang i Sverige och har representerat ungdomslandslagen på U16-, U17- och U18-nivå. Nu står forwarden inför den stora uppgiften att vara med och bärga guldet på U18-VM. 

På hemmaplan, i Leksand, har det varit tufft för Rosén att hitta en roll i laget då konkurrensen har varit hård. Men i den stundande VM-turneringen vill han ta en ledande och producerande roll.

– Turneringen ska först och främst bli rolig att spela då jag inte har spelat så mycket under säsongen och jag har fått en väldigt bra roll i laget. I Furudal fick jag mycket speltid och spela i powerplay, sen vet man ju aldrig hur det kommer att se ut nu. Jag kommer behöva förtjäna de minuterna jag får. Jag tycker att jag har förtjänat en bra roll i laget. Jag vet vad jag kan och tycker att jag har blivit skickligare, säger han till hockeysverige.se.

Redan förra säsongen fick Rosén spela en match i Leksand och därmed göra sin SHL-debut. I år har det blivit betydligt mycket mer spel i seniorlaget. 

– Såklart var det väldigt hård konkurrens om platserna och vi kom ju trea. Jag fick ett bra förtroende under säsongen och fick spela en hel del minuter i rätt många matcher. Sen var det några matcher som man inte fick lika många minuter och då blir det svårare att hitta på grejer, men jag är nöjd, säger han om säsongen som har gått.

För hockeysverige.se berättar nu Leksandsonen om tiden inför U18-VM, hans egen utveckling och om tankarna inför NHL-draften i sommar.

"JAG LIGGER I TOPPEN"  

När hockeysverige.se når Isak Rosén sitter han själv på hotellrummet i USA och så har det sett ut för honom de senaste dagarna. Inför U18-VM har samtliga spelarna placerats i karantän och Rosén har under haft ett eget rum under den tiden.

– De första dagarna satt man bara på rummet så det var väl lite segt. Sen fick vi komma ut och träna i går så vi har träffat varandra lite. Utöver det håller vi oss på rummen. Tidigare käkade vi till och med på rummen. Nu har vi ett rastrum där vi kan käka, snacka och spela pingis. Annars blir det en del serier och TV-spel på rummen, säger han och hävdar att han inte bara är en stor talang som ishockeyspelare utan att han även har en ådra för pingis.

– Jag skulle säga att jag ligger i toppen när vi spelar pingis.

Karriären startade i Leksand och det är i dalaklubben som Rosén har utvecklats till den spelaren han är idag. Under säsongen blev det 22 SHL-matcher för honom och nästa säsong är siktet redan inställt på att ta ytterligare kliv i karriären.

– Jag har skrivit på för Leksand i två år så målet är att kunna slå mig in och ta en större roll redan nästa säsong. Det har alltid varit en dröm att spela i Leksand och jag känner väl bara att det är tråkigt att jag inte har fått spela inför ett fullsatt Tegera, säger Rosén som har Leksand som moderklubb.

För att ta sig dit är Rosén redan medveten om vad det är som krävs.

– Det kommer bli en hård sommarträning. Jag är inte särskilt tung just nu så det är väl en grej som jag måste jobba på. Jag vill inte ha för bråttom heller utan jag vill fortsätta jobba hårt och se det komma.

I Leksands J20-lag har det under årets säsong blivit tolv matcher och tolv poäng innan juniorsäsongen avbröts. Rosén debuterade redan förra säsongen i Leksands J20-lag, som då var en väldigt stark grupp.

– Förra året hade vi ett jäkligt bra lag och vi kunde ta med oss den glädjen in till den här säsongen. Vi körde verkligen på och jag tror vi ledde hela serien innan den blåstes av.

Isak Rosén i Leksand.

Isak Rosén i Leksand. Foto: JOHAN BERNSTRÖM/Bildbyrån

"ETT KVITTO PÅ ATT MAN HAR GJORT BRA IFRÅN SIG"  

Isak Rosén kommer från en hockeyfamilj där både hans pappa Roger Rosén och hans farbror Johan Rosén har spelat hockey professionellt. Trots deras långa karriärer kan Isak Rosén nu bli den första i släkten som draftas till NHL.

– Ja så blir det ju, jag blir först, säger han och tillägger om sin pappa:

– Det är klart att han har varit där och stöttat och att vi har kunnat snacka om hockeyn.

Draften är även en milstolpe i 18-åringens karriär, men han vill inte lägga för stort fokus på den förrän dagen är kommen.

– Det är något som man jobbar för varje dag och det är en stor dröm att få visa en NHL-klubb vad man kan. Däremot betyder inte det så mycket och bara för att man blir draftad kan man inte sluta jobba. Det är mer ett kvitto på att man har gjort bra ifrån sig fram tills nu, säger han och fortsätter:

– Det har varit några intervjuer och det har väl gått bra tycker jag. Det har handlat rätt mycket om att de vill lära känna mig och få en bild av mig som person. Det är inte så mycket nu under turneringen, men det blir nog mer efter. Jag försöker just nu att bara fokusera på turneringen som börjar snart. Man tänker väl egentligen mest att NHL är skithäftigt och att jag har en chans att bli vald.

Jag måste säga att du nog nog en rätt stor chans att bli vald. Kanske redan i förstrundan?
 Ja så är det väl. Jag försöker att inte tänka på det så mycket det hade såklart varit häftigt om ett lag hade valt mig med deras förstaval. Jag har ingen aning över hur de tänker utan jag ska bara spela mitt eget spel.

Är det något snack om det i laget?
– Man bollar lite då och då såklart, men vi försöker att inte prata så mycket om det.

"JAG ÄR INTE NÖJD – JAG VILL BIDRA MYCKET MER"

På lördag spelar Småkronorna den första matchen sedan resan över Atlanten. Direkt blir det en träningsmatch där laget ska mäta sig med de amerikanska talangerna. Inför turneringen har flera av världens juniorligor varit nedstängda, vilket gör att Småkronorna inte har full koll på vad de kommer att ställas mot.

– Jag har inte jättebra koll, men flera av lagen har riktigt skickliga spelare. Jag vet att Kanada har med några yngre som ska vara riktigt bra, säger Rosén.

Isak Rosén i U17-landslaget.

Isak Rosén i U17-landslaget. Foto: JOSEFINE LOFTENIUS/Bildbyrån

I spelet hoppas 18-åringen på att han ska kunna bidra med poängen för Småkronorna. Däremot är det inte bara på planen som han vill visa på kvaliteter, utan även utanför.

– Det jag ofta lyfter fram som mina starkaste kvaliteter är mitt spelsinne och min skridskoåkning. Genom det kommer även mycket av det offensiva spelet. Utanför försöker jag vara en skön kille. Jag kanske inte är den som snackar allra mest, men jag försöker alltid sprida en positiv stämning i laget. Dower (Liam Dower Nilsson) är väl den som snackar mest om lite allt möjligt. Sen är han kapten och han vet när han ska prata. Han är en grym ledare.

Gruppen har efter två förberedande läger i Furudal kommit att bli en sammansvetsad grupp. 

– Vi har gjort lite roliga grejer när vi var i Furudal och vi va där för någon månad sedan också så man känner sig som hemma i gruppen. Vi har kommit ihop bra, men sen är det klart att det ofta blir att man hänger mer med någon. Jag hänger rätt mycket med Arvid (Eljas, lagkamrat i Leksand), men det är inte så att jag inte skulle klara mig utan honom, säger han och skrattar till.

Efter besvikelsen i U17-VM, där 03:orna fick lämna turneringen efter förlust i kvartsfinalen mot Tjeckien, hoppas Rosén nu på att kunna bidra mer i årets VM.

– Svårt att säga vi har inte spelat så många matcher ihop. Skickligheten finns i truppen, men jag vet inte exakt hur det kommer att se ut. Jag vill ta den offensiva rollen i laget och bidra i produktionen. Jag är inte nöjd med U17-turneringen, jag vill producera mycket mer i år. Vi kan inte åka ut i kvarten som då igen, säger han och fortsätter:

– Vi har väl på pappret en enklare grupp, men det är inte alltid skitenkelt att spela mot de lagen. Vi kan absolut inte gå ut på isen och åka på en skridsko utan det gäller att vara med redan från start.


TV: Henrik Lundqvist får sällskap i nya reklamfilmen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL