Krönika
KÅGSTRÖM: En legendars farväl
ANNONS

En era är över i Luleå.
Han hyllas som en av de bästa lagkamraterna och är för evigt en av Luleå Hockeys allra största genom tiderna.
Nu måste Karl Fabricius få en legendars farväl.

När jag satt på pressläktaren i Skellefteå Kraft Arena efter den sjunde kvartsfinalen mellan Skelleftåe och Luleå i tisdags så slog tanken mig att det här förmodligen var sista gången vi skulle få se Nils Lundkvist på svensk is på väldigt länge. 

Samma sak med Filip Hållander.

I katakomberna tjuvlyssnade jag sedan när en tagen Niklas Olausson försökte prata med lokalmedia om det faktum att detta kunde ha varit hans sista match i Luleå.

När jag såg Karl Fabricius sakta skrinna av isen efter att han tackat motståndare och domare för en väl genomförd matchserie slog tanken mig inte ens att det jag just bevittnat kunde ha varit hans sista match i Luleå.

Kalla mig naiv, men jag tog nästan för givet att han skulle få förlängt bara han ville fortsätta spela.

Så blev inte fallet.

Under gårdagen lät Luleå Hockey meddela att Karl Fabricius, klubbens näst meste spelare genom alla tider, inte skulle vara en del av lagbygget för säsongen 2021/22. Kanske inte ett chockerande besked när allt kommer omkring, men ändå förvånande, om ni förstår vad jag menar?

Karl Fabricius ÄR ju Luleå Hockey. Han har spelat över 800 matcher, spelat SM-final och vunnit Champions Hockey League med klubben. Tillsammans med Janne Sandström och Jarmo Myllys, även om Myllys kanske var lite före min tid, så är Fabricius den spelare som dyker upp i huvudet för mig när Luleå Hockey kommer på tal.

Spelare som Karl Fabricius görs nästan in längre.

En spelare av ”Fabbes” karaktär är inte en sådan spelare som växer på träd och jag är närmast övertygad om att han, trots att han fyller 39 år till hösten, skulle göra ett mer än habilt jobb i en fjärdekedja för Luleå nästa säsong.

Karl Fabricius kan tangera Jan Sandströms rekord.

Karl Fabricius. Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

Jag köper så klart ”Skuggan” Nilssons förklaring och motivering till varför man inte väljer att förlänga med Fabricius. Det finns en rad unga spelare på väg uppåt i klubben, främst kanske Fabian Lysell och Radek Muzik, som måste kunna erbjudas större roller i laget nästa säsong. Nostalgiska skäl är inte heller någon vidare bra anledning till att låta en spelare ta en plats i omklädnignsrummet, men Karl Fabricius har inte varit kvar så här pass länge i Luleå av nostalgiska skäl.

Han kunde göra skillnad för laget ute på isen även nästa säsong.

Jag minns när jag för ett par år sedan pratade med Noel Gunler, då en yngling i Luleås a-lag, om just Karl Fabricius och hur mycket han betyder för unga spelare som Gunler. Där och då gick det nästan inte få tyst på Gunler som hade så mycket gott att berätta om Fabricius och hans ledarskap att man nästan trodde att veteranen stod bredvid honom när han pratade i telefonen  Hyllningarna har nästan känts överdrivna, men slår man en snabb titt på sociala medier så ser man nu hur 38-åringen blir överöst av hyllningar.

Förre lagkamraten Patrick Cehlin tycker att det är en självklarhet att tröja nummer 52 ska upp i taket i Delfinen. Lennart Petrell, som gjorde två säsonger med Fabricius i Luleå mellan 2014 och 2016, kallar honom för en av hans favoritlagkamrater genom tiderna.

Fasen, jag tror till och med att Skellefteås supportrar har haft svårt att inte tycka om Karl Fabricius.

Det känns surt att Fabricius inte får en sådan avtackning i Luleå som en spelare av hans status förtjänar. När Janne Sandström hade gjort sitt i klubben tackades han av med stora hyllningar från hemmapubliken och med kramar på isen från supportrarna. En avtackning värd namnet.

När Fabricius nu lämnar är det nästan som att han gör det utan att säga hej då.

När supportrar äntligen tillåts tillbaka till läktaren igen så räknar jag med inget annat än en stor, fet hyllning till Karl Fabricius på sant Luleåvis. En legendars farväl, eller en hjältes välkomnande, om det nu skulle bli så att han landar in i någon annan SHL-klubb till hösten. Är det någon som förtjänar det så är det han.

Och framledes så kan ni väl passa på att hänga upp 52:an uppe i taket, också?


TV: Moritz Seider vinner Elite Prospects Award 2021

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL