Sök
IK Oskarshamn.
Foto: Survad Mrkonjic / Bildbyrån
Intervju

Så gick de stärkta ur coronasäsongen

Den gångna säsongen har varit en rejäl prövning för SHL-klubbarnas ekonomier. Men där många prognostiserar minusresultat i miljonbelopp – ser läget betydligt ljusare ut för laget med ligans minsta ekonomi: IK Oskarshamn. 

– Vi hör signaler om att andra behöver dra ner på budgeten till nästa säsong vilket gör att vi förhoppningsvis kommer närma oss dem ytterligare, säger klubbchefen Martin Åkerberg till hockeysverige.se.

Förra säsongen omsatte IK Oskarshamn 65 miljoner kronor. Klart mest i klubbens historia – men klart minst bland SHL-lagen, där de flesta omsatte mer än det dubbla. När Oskarshamn slutade sist i serien var det ingen som höjde på ögonbrynen; spelarbudgeten var en spottstyver av de andra lagens – det gick helt enkelt inte att förvänta sig någonting mer från den småländska nykomlingen. Att sedan Coronapandemins antågande gjorde att de slapp kvala nedåt, var det nog många som tänkte att Oskarshamn borde vara riktigt glada för. 

Ett år senare har klubben, med en elfteplats i SHL, överträffat alla rimliga förväntningar. Och där flera av ligans större klubbar fått brottas med rejäla ekonomiska utmaningar, är IK Oskarshamn på väg ut ur kristiderna med en av hockeysveriges mest välmående ekonomier i ryggen. Hockeysverige.se har pratat med klubbchefen Martin Åkerberg

"KOMMER GÖRA ETT PLUSRESULTAT"

Hur bra mår egentligen IK Oskarshamn ekonomiskt?

– Vi mår bra. Vi har klarat av pandemin – eller ett år av den i alla fall – på ett bra sätt och går stärkta ur den här säsongen. Vi kommer att göra ett plusresultat, även om det är för tidigt att säga några exakta siffror.

Att vara klubben med minst ekonomi brukar en vanlig säsong inte direkt komma med några fördelar. Men den senaste säsongen har varit allt annat än vanlig, och eftersom Oskarshamn är det laget som normalt sätt tjänar minst på sina hemmamatcher, är de också det laget som förlorat minst när läktarna stått tomma. Martin Åkerberg kommer in på ett liknande resonemang när det gäller arenan:

– Vi har en liten arena som ägs av kommunen och är förmånlig för oss, utan några tunga kostnader att bära. Och är det någon säsong man drar nytta av att ha en liten arena så är det givetvis en säsong där man inte får ta in någon publik. Så det har varit fördelaktigt för oss.

Det kommer vissa fördelar med att vara den minsta klubben i pandemi-tider?

– Ja, men det tror jag. Vår fallhöjd är inte lika hög som dom andras och våra 15 miljoner som vi tappar i förlorade publikintäkter är nog minst av alla lag. 

Be-Ge Hockey Center är SHL:s minsta arena.

Be-Ge Hockey Center är med sin kapacitet på 3275 personer SHL:s klart minsta arena. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån


"SKÄNKT STORA SUMMOR TILL KLUBBEN" 

Av de 15 tappade miljonerna har Oskarshamn blivit ersatta för ungefär hälften genom det statliga stöd som fördelats ut till SHL-klubbarna. Resten av de förlorade miljonerna har klubben täckt upp för på annat håll, bland annat genom permittering av spelartruppen. Men även om Martin Åkerberg menar att klubben gjort besparingar, framstår åtgärderna som rätt milda i jämförelse med andra klubbar. 

– Vi har inte haft några lönesänkningar eller förhandlat bort bonusar, vilket många andra lag fått göra. Dessutom valde vi att avbryta permitteringen på spelarna så fort säsongen startade. 

Uppsägningar av personal?

– Vi gjorde en uppsägning i våras när före detta sportchefen Daniel Stolt lämnade klubben, men i övrigt har vi kunnat behålla personalstyrkan.

Var har ni fått pengarna ifrån då? 

– Vi hade en bra vår på så sätt att våra säsongskortsinnehavare tecknade sina säsongskort och våra partners tecknade sina avtal och när vi sen kom in i hösten fick vi ett tydligt besked från våra tio största partners som sade att de inte skulle kräva någon återbetalning. Så då kunde vi köra på. 

– Sen har både privatpersoner och företag skänkt väldigt stora pengar till klubben under säsongen och det har vi återinvesterat genom att förstärka truppen i vintras. Men vi ska inte heller sticka under stol med att de statliga stöden självklart varit viktiga – för att inte säga direkt livsnödvändiga.

Martin Åkerberg har varit klubbchef i Oskarshamn sedan 2012.

Martin Åkerberg har varit klubbchef i Oskarshamn sedan 2012. Foto: Suvad Mrkonjic 


SHL-klubbarna gör bokslut över säsongen den sista april, vilket kan innebära att statens senaste stödpengar för perioden januari-april i år inte hinner räknas in i resultatet, då det inte beslutats om de specifika stödsummorna än. Detta innebär att SHL-klubbarnas redovisade resultat kan komma att vara några miljoner sämre än det faktiska resultat som inkluderar de retroaktiva stödmiljonerna. 

För Oskarshamns del innebär dessa stödpengar ett extra tillskott till en redan bra ekonomi, som alltså även utan dem går mot ett plusresultat för säsongen. Och när andra klubbar nu har det tuffare ekonomiskt, har Oskarshamn chansen att utjämna budget-glappet. 

– Vi går stärkta ur den här säsongen med en stabil ekonomi i ryggen och kan ligga kvar på den sportsliga ambition och budget vi har haft tidigare. Detta medan vi tror och hör signaler om att andra klubbar behöver dra ner på sina budgetar till kommande säsong, vilket gör att vi förhoppningsvis kommer närma oss dom ytterligare. 

Har ni räknat med publik på läktarna i er budget till nästa säsong?

– Vi börjar bygga med samma budget som vi gick in i den förra säsongen med och det bygger på en försiktighetsprincip, där vi inte budgeterar med full publik, även om vi hoppas att restriktionerna släpper någon gång under säsongens gång. Trots att vi budgeterar med en publik som är långt ifrån full kan vi ändå behålla samma budget som förra säsongen.

"INTE HÅLLBART PÅ DEN HÄR NIVÅN"

Även om ekonomin är välmående är den alltjämt minst i SHL, och med tanke på att staden Oskarshamn är rätt liten och arenan är ligans minsta kan man fråga sig vad ni egentligen har för långsiktiga möjligheter att växa?

– En ödesfråga för oss om vi ska kunna vara med på den här nivån över tid är givetvis arenan, det ska vi inte sticka under stol med. Det kommer inte vara hållbart att spela på den här nivån med en sån här arena som inte bara är begränsad sett till publikplatser utan på alla möjliga sätt och delar. Nu har vi en bra dialog med kommunen och politikerna så vi hoppas på ett beslut under 2021 om en helt ny arena här. 

– Storleken på staden kommer inte vara något problem enligt vår bedömning – dels har vi ett väldigt starkt näringsliv här som backar upp oss på ett alldeles utmärkt sätt och säkert kommer göra det i ännu högre utsträckning om vi får till en ny arena, men sen har vi också ett stort intresse i hela länet med många som kommer från närliggande kommuner till matcherna. 

Hur Oskarshamns försök att etablera sig i SHL på sikt kommer att sluta återstår att se. Men klart är att man kan blicka tillbaka på sin andra säsong i svensk hockeys finrum med belåtenhet. 

– Vi är stolta och jättenöjda över att ha kunnat skapa de resurser som har varit tillräckliga för att hålla oss kvar utan kval och att dessutom ha gjort plus i bokslutet. Sen gäller det går inte att slå sig till ro någonstans utan fortsätta jobba hårt. Vi kommer troligtvis fortsätta ha den minsta budgeten även nästa säsong, men när en storklubb som HV71 ramlar ut visar det att det inte bara är budgeten och ekonomin som är det viktiga – det finns andra värden också, säger Martin Åkerberg till hockeysverige.se.


TV: Summering: IK Oskarshamn 2020/21

Matchrapporter: Ny tung förlust för Brynäs – Oskarshamn avslutar med vinst Oskarshamn förnedrade HV71 – 7-0 i bottenmötet Livsviktiga poäng för Oskarshamn – bryter Malmös segersvit Skellefteå vann – tung förlust för Oskarshamn Formstarkt Leksand tog ännu en seger

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten