Simon Edvinsson.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Framtiden oklar för backtalangen: "Vi får se efter draften"

Efter en lång säsong stundar nu ett U18-VM, där backtalangen Simon Edvinsson vill försvara Småkronornas guld från 2019.Turneringen är hans sista chans att visa prov på sina kvaliteter inför sommarens draft. Var karriären fortsätter nästa säsong är ännu oklart.
– Man kan aldrig riktigt veta utan man får se vad som händer, säger Edvinsson till hockeysverige.se.

Simon Edvinsson är just nu inne i en minst sagt händelserik säsong, som kommer att avslutas med NHL-draften. Just nu ligger däremot det fulla fokuset på ett U18-VM, som står bara runt hörnet. På lördag spelar Småkronorna mot USA i en träningsmatch. Redan på måndag är det fullt allvar när de svenska talangerna ställs mot Belarus i den första gruppspelsmatchen.

– Det är klart att vi ska komma därifrån med en vinst, men vi kommer behöva ge vårt allt. De har också en del bra spelare som spelar i Ryssland och det kommer, som i alla andra matcher, bli tufft. Det gäller att vi får ihop laget bra och att vi följer spelidén. Samtidigt kommer jag genom hela turneringen gör allt  jag kan och jag har såklart även krav på mig själv och mitt eget spel, säger han till hockeysverige.se från andra sidan Atlanten, mer specifikt Texas.

Målet i turneringen är tydligt för svenskarna som redan har siktet inställt på att ta sig hela vägen och säkra guldet i den blågula tröjan.

– Vi har höga förhoppningar på turneringen och vi ställer höga krav på varandra. Vi vill självklart ta oss hela vägen och genom en eventuell final. Jag har varit med flera gånger tidigare, men jag har en väldigt positiv feeling för just den här turneringen. Det ska verkligen bli en rolig erfarenhet.

Till hockeysverige.se berättar nu den svenske backtalangen om säsongen, förberedelserna inför U18-VM, draften och tankarna inför nästa säsong.

"SKA BLI ROLIGT ATT SPELA MOT VÄRLDENS BÄSTA"

Trots att fokuset just nu ligger på stundande U18-VM är det omöjligt för Simon Edvinsson att helt blicka bort från den stundande NHL-draften. Den storvuxne svenske backen som mäter 194 cm och 94 kg tippas redan nu att gå tidigt i draften.

– Det är såklart roligt att draften närmar sig. Jag har inte så mycket tankar på den, men det är omöjligt att inte ha den lite i åtanke. Nu ska det däremot bli roligt att möta de bästa i världen och jag ser verkligen fram emot det. Det ska bli riktigt roligt, säger Edvinsson och fortsätter:
– Det är ändå en draft, men det gäller att hålla det fokuset nere just nu och fokusera på matcherna som kommer. Nu gäller det att komma in i spelidén innan matcherna snart drar igång i U18-VM.

Juniorligor i hela världen har drabbats hårt av nedstängningar. Inför turneringen är det, trots att lagen spelat mot varandra tidigare, inte helt klart hur de står sig gentemot varandra.

– Jag har ingen koll på hur de andra lagen ser ut, vi spelar på lördag mot USA. Nu är det några träningsmatcher här inför så då får vi scouta de andra lagen lite. Fokuset har legat på vårt eget spel, sen blir matchen mot USA en värdemätare på hur vi står oss. Alla lagen i turneringen är bra och alla lagen har sina stjärnor, men spelar vi vårt spel och stänger ner dem kommer vi kunna gå långt, säger Edvinsson om den annorlunda situationen.

Turneringen kommer att vara en viktig scen för talangerna att dansa en sista dans innan NHL-draften i juli. Flera av spelarna som förväntas att väljas tidigt i årets NHL-draft har under pandemin inte hunnit visa upp sig. Årets U18-VM blir en sista möjlighet för talangerna att visa prov på sina kvaliteter.

– Alla lag kommer att vara hungriga och det gäller även oss. Det kommer att vara fullt ös redan från första matchen. Det handlar om att inte ligga på latsidan och att köra för fullt redan från start. Just nu är det bara att fokusera på att göra det så bra som möjligt i turneringen.

När de svenska 03:orna spelade U17-VM slutade turneringen i en besvikelse, som laget inte vill återupprepa.

– Det är en tuff turnering och det var det även när vi spelade i U17-VM. Då åkte vi ur i kvarten så nu vill jag slå det och ta ett guld, säger Edvinsson.

Simon Edvinsson  eni U17 landskamp.

Simon Edvinsson i en U17 landskamp. Foto: JOSEFINE LOFTENIUS/Bildbyrån

"JAG NJÖT AV VARJE SEKUND"  

Under säsongen har 18-åringen fått chansen att debutera i SHL. Att debuten kom i Frölunda-tröjan var speciellt för Edvinsson som sedan länge har följt laget.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Den första matchen man såg var när Frölunda spelade, så jag njöt av varenda sekund i matchen, säger backen som är uppväxt i Onsala strax utanför Göteborg.

Trots sin bakgrund har det hunnit bli ett stopp i dalaklubben Leksand dit han flyttade redan som 14-åring.

– Innan jag kom till Frölunda var jag iväg ett år i Leksand. Vi tänkte egentligen ”varför inte?”. Leksand är en bra verksamhet, men det kanske var lite tidigt att flytta hemifrån vid 14. När Frölunda då var intresserade flyttade jag tillbaka. Jag tror däremot att när man flyttar hemifrån så lär man sig fort att ta ansvar och man tar flera personliga kliv så jag växte mycket som person under tiden.

I Frölunda har det nu blivit tre säsonger för Edvinsson som trots sina tio matcher i seniorlaget inte kunde etablera sig under säsongen. När Frölunda inte kunde hitta en plats i truppen för den unge talangen blev det en utlåning till Hockeyallsvenskan och Västerås.

– Frölunda hade inte plats för mig då backsidan var full och alla höll sig hela och friska. Sedan var det Västerås och Frölunda som slöt ett avtal och jag flyttade till Västerås. Det är verkligen en bra klubb och jag blev välkomnad direkt till laget. Det var kul att få kämpa om den där kvalplatsen till SHL och det var en bra erfarenhet, säger han.

Erfarenheten från tidigare landslagsuppdrag och från seniorspelet under säsongen vill Edvinsson ta med sig in i årets turnering. 

– Jag ska försöka ta en stor roll och vara en ledande spelare i laget. Jag har varit med rätt länge nu och jag vill vara en ledande spelare i laget. Alla kommer behövas lika mycket i turneringen, men personligen försöker jag sprida en positiv stämning i gruppen och spela mitt bästa spel.

HOTELL ELLER FÄNGELSE?

Med pandemin i åtanke är Småkronorna placerade i en minst sagt prekär situation. Sedan ankomsten till USA och Texas har det varit karantän för samtliga spelarna. 

– Vi har testat oss alla dagar sedan vi har kommit hit och alla har varit negativa. Än så länge har vi käkat i två grupper, men snart ska vi kunna träffas hela laget igen. Sen har vi en rastplats som vi kommer kunna gå till, säger Edvinsson.

Det låter lite som ett fängelse.

– Det gjorde det. Jag kom på det när jag sa det, säger han med ett skratt.

Under de två första dagarna i USA har spelarna inte lämnat rummen utan det har kommit personal med både mat och tester.

– Jag har bott ensam nu under karantändagarna så det har varit lite ensamt, men det är ändå rätt skönt med lite lugn. Det har varit lite Playstation så vi har kunnat vara med varandra på ett annat sätt.

Trots de strikta reglerna om att spelarna ska hålla sig till hotellrummen har det inte blivit några grupperingar. Efter uttagningen i Furudal har spelarna funnit varandra och kunnat skapa en bra kontakt.

– Det är klart att det kan bli lite speciellt när det är en uttagning, men gruppen blir starkare nu när hela laget är uttaget. Jag har inte märkt av att det skulle finnas några grupperingar utan alla hänger med alla. Vi har ett rastrum där vi även käkar och så blir det en del pingis.

Simon Edvinsson I Frölunda.

Simon Edvinsson I Frölunda. Foto: CARL SANDIN/Bildbyrån

"VI FÅR SE EFTER DRAFTEN"

Inför NHL-draften har Edvinssons storlek varit ett hett diskussionsämne och ett positivt sådant. I U18-landslaget är han den längsta spelaren i truppen. 

– Jag försöker utnyttja det så mycket som möjligt. Jag jobbar även på det mycket för att kunna göra det bättre i spel. Jag har inte varit längst hela tiden utan för två år sedan fick jag väl min slutspurt innan det har jag alltid varit rätt jämn med de andra, säger den storvuxne backen.

När turneringen är avlutad bär det återigen hem till Sverige för Edvinsson, som utanför ishockeyn har en del intervjuer med NHL-lagen att avverka.

– Det har varit en del samtal, men allting har varit virtuellt. Det har varit flera roliga intervjuer och ibland är det en ensam representant och ibland är de där hela gänget bakom kameran. Det finns många roliga lag att kolla på, sen har man alltid följt svenskarna. Jag försöker att se det som att jag har mycket kvar att lära sen får man se var man spelar i framtiden.


Hur ser det ut inför nästa säsong, är målet att ta en plats i Frölunda?

– Det är lite oklart just nu. Vi får se hur det ser ut efter draften. Man kan aldrig riktigt veta utan man får se vad som händer, säger han och tillägger:
– Målet är att ta en plats i Frölunda, men vi får se vad som kan hända efter draften.

Att försöka försvara U18-guldet som bärgades 2019 av Småkronorna är däremot helt säkert.

– VI är en helt annan årskull än vad det var 2019, men det är klart man vill behålla titeln och vi ska försöka göra allt för att ta oss till guldet, säger han säkert.


TV: Simon Edvinsson om sina mål med säsongen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 augusti
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten