Sök
BÖRJE SALMING 70 ÅR
Börje Salming fyller 70 år!
Foto: Ronnie Rönnkvist/Fredrik Jax (Montage)
Intervju

Salming 70 år: "Firar med familjen i Dalarna"

En av svensk hockeys största spelare genom alla tider fyller jämnt i dag.
För att fira Börje Salming på 70-årsdagen åkte hockeysverige.se ut till Nacka strand för en pratstund med legendaren.
– Jag är 70 år ung, säger Salming till hockeysverige.se.

Börje Salming är en av svensk hockeys största spelare genom alla tider. Han började sin resa i Kiruna. Mellan 1970 och 1973 spelade han för Brynäs. Därefter följde 16 säsonger i Toronto och en i Detroit innan han avslutade karriären med tre säsonger i AIK. Han kom under sin långa karriär dessutom spela tre VM-turneringar, ett OS och tre Canada Cup.

Säsongerna 1970/71 och 1972/73 vann han SM-guld med Brynäs. Tre gånger, 1976, 1977 och 1979 utsågs han till Sveriges bästa spelare i NHL och belönades med Viking Award. Säsongen 1976/77 kom han med i NHL:s All Star team och givetvis är han även invald i NHL:s Hall of Fame.

Idag fyller Börje Salming 70 år och hockeysverige.se passade på att åka ut till Nacka strand för att gratulera honom.

– Tack, tack, säger Börje Salming samtidigt som han spricker upp i ett stort leende då han får en bukett i svenska flaggans färger.  

Du är 70 år ung…
– (Skratt) Ja, jag är 70 år ung.

Hur mår kroppen efter alla tuffa hockey-år?
– Jag tycker att jag mår rätt bra. Visst har jag problem med axlar och sådant, men annars tycker jag att det är bra.

"JAG HAR ALDRIG VELAT VARA KÄNDIS"  

Du har varit en offentlig person i drygt 50 år, hur har du upplevt just den biten?
– Jag har bara kört på, inte brytt mig så mycket och inte varit en sådan som känt ”oj, jag är jättekänd”.  Det kanske beror på att jag är från Kiruna och lite konstig, skrattar Börje Salming och fortsätter:
– Den där biten med kändisskapet… Jag har aldrig velat vara kändis utan hållit mig lite undan även om jag naturligtvis även varit där och accepterat det också. Det är en del av det hela, att man just måste acceptera det.
– Toronto var det som galet, men jag vet aldrig om jag där kände mig som en kändis. Jag var bara en hockeyspelare så att folk kände igen mig då var jag bara tvungen att acceptera eftersom folket där var galet i hockey.

Börje Salming.

Börje Salming. Foto: Ronnie Rönnkvist

Kände du att det var lite av din skyldighet att ställa upp?
– Ja, faktiskt. Så har jag känt under hela mitt liv. Jag har en ”role model” och det är Sixten Jernberg. Han gav mig sin autograf då jag var runt 10-12 år. När jag har tänkt tillbaka på det så har jag känt att jag ska ställa upp för alla andra. ”Kan han så kan jag”.

Vad har Kiruna och Salmi-by betytt för dig som andningshål under dina år i rampljuset?
– Allt. Vi åker upp om två veckor igen. Jag ska hälsa på mamma och självklart ta skotern upp till Salmi. Det är så otroligt vackert där uppe. Salmi glömmer jag aldrig och dit vill jag alltid.
– Visst är det också så att jag har hjärtat kvar i Kiruna. Som jag sa då jag sommarpratade ”När jag ska dö så ska jag göra det i Salmi”.

"SKULLE HA STANNAT I TORONTO"  

Börje Salming har alltså bara spelat i fem klubbar och landslaget. Vi bad honom berätta om sitt starkaste minne från respektive klubb.

Kiruna AIF 1951-1970

– Det är ladan där vi tränade och nästan bodde, Matojärvi Idrottsplats. Jag gjorde allting där, bus, spelade hockey, landhockey…

Brynäs IF 1970-1973

– SM-gulden, men finaste minnena från den tiden är ändå grabbarna i laget. Att jag fick komma dit till ett lag där hälften av killarna spelade i landslaget. Vilka hockeyspelare. Det var där jag fostrades.

Toronto Maple Leafs 1973-1989

– Det är ”Mecca av hockey” och Maple Leafs Garden var som mitt andra hem. Jag bodde där i 16 år. Nu kanske jag inte folk alltid fattar, men dom som jobbade där hade gjort det i 20, 30 år. Det var deras liv att vara i Maple Leafs Garden.
– Vi var som en familj där. Allt från management till spelare och så vidare. Jag har fortfarande en jättebra kontakt med Toronto som klubb.

Detroit Red Wings 1989/90  

– Det var kul att få komma och se hur det var i ett annat lag. Jag hade ändå spelat 16 år i Toronto och ville se något annat. När jag idag tittar tillbaka så skulle jag ha stannat i Toronto, vilket jag kunde ha gjort.

AIK 1990-1993  

– En väldigt rolig tid. Jag måste tacka AIK för att jag fick spela där. När jag spelade där borta (NHL) fick jag aldrig spela OS på grund av att jag aldrig fick vara ledig.
– Då jag kom hem till Sverige 1990 hade jag inte tänkt att spela, men Anders Hedberg tjatade på att jag skulle spela för AIK. Det innebar att jag fick spela ett Canada Cup till och OS i Albertville. Det var häftigt.

Tre Kronor 1971-1992  

– Så här efteråt är det Canada Cup 1976, men också VM i Moskva (1973) eftersom det var där jag slog igenom internationellt. Det gick så bra och jag har alltid tyckt det varit så roligt att spela i Tre Kronor och för Sverige. Det är en ära.
– Hela turneringen i Canada Cup 1976… Det var så jäkla roligt att få spela i Maple Leafs Garden. Dessutom hade vi ett så otroligt bra lag samtidigt som alla lagen för första gången i historien hade sina bästa spelare med.

Och där gör ni två dåliga perioder på hela turneringen som gör att Finland besegrade er med 8-6.
– (Skratt) Ja, jävlar. Det är typiskt finnarna. Dom spelade bara för att slå oss.

En 70-årsdag i pandemitider, hur kommer Börje Salming fira den?
– Jag kommer fira den tillsammans med familjen uppe i Dalarna. Vi har testat oss allihop och alla är negativa så vi inte smittar någon. Det är första gången på väldigt länge som vi ska vara tillsammans och det ska bli jäkligt roligt, avslutar Börje Salming samtidigt som raden av matchtröjor som hänger på staket bredvid börjar blåsa i väg och vi konstaterar båda två att Kiruna AIF, Börje Salmings moderklubb, tröja är väldigt fin.

Börje Salming med tröjorna från klubbarna han spelat i.

Börje Salming med tröjorna från klubbarna han spelat i. Foto: Ronnie Rönnkvist

Imorgon kan ni på hockeysverige.se läsa OLD SCHOOL HOCKEY med Börje Salming där han berättar om sin långa och framgångsrika karriär.


TV: De bästa SHL-värvningarna 2020/21

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten