Johan Pennerborn och Henrik Haukeland.
Foto: Bildbyrån
SHL

Nio insläppta - på två matcher: "Henrik kan mer"

ANNONS
Färjestad vänder hem till Karlstad med två raka förluster i kvartsfinalserien.
Laget har släppt in nio mål på dessa två matcher – och tränaren Johan Pennerborn medger att det finns utrymme för förbättring i både försvars- och målvaktsspel.
– Jag vet att Henrik kan mer, säger Pennerborn till hockeysverige.se.

Färjestad har haft ledningen i båda kvartsfinalmatcherna på bortaplan mot Växjö. Trots det har smålänningarna lyckats vända och vinna vid bägge tillfällena. Ikväll vänder matchserien mot Karlstad och två raka hemmamatcher för Färjestad. 

Mycket handlar det om ”kniven mot strupen” för Färjestad som mer eller mindre måste vinna för att inte spelarna och ledarna i laget ska tvingas att gå på semester väldigt snart.

– Kan man ha ledningen och vara spelförande på bortaplan mot serieledarna så är det en väldig styrka och något positivt, berättar Färjestads tränare Johan Pennerborn för hockeysverige.se

Nio mål bakåt på två matcher, hur ska ni få stopp på blödningen defensivt?
– Det handlar kanske inte om några blödningar utan om små, små detaljer som gör det. Just dom här två matcherna har det varit väldigt avgörande. Det har blivit stora konsekvenser av dom här små detaljerna. Naturligtvis behöver vi jobba bort det.

När du säger små detaljer, vad tänker du närmast på då?
– Ja tänker på att fatta rätt beslut med pucken. Vart är jag med pucken på isen? Hur länge har jag varit inne i mitt byte? Hur ska jag agera med eller utan pucken då?
– Jag brukar säga till vissa journalister att en del misstag behöver jag inte förklara utan det kan dom se själva så jag säger samma sak till dig, säger Johan Pennerborn lite skämtsamt, men även med ett visst allvar.

Johan Pennerborn.

Johan Pennerborn. Foto: Ronnie Rönnkvist

"DU VINNER INTE SERIEN ANNARS"  

Trots förlusterna mot Växjö tycker Färjestadstränaren att det finns en hel del positivt att ta med sig från inledningen av kvartsfinalserien.

– Vi gör ju mål på dom tajta seriesegrarna och spelar en bra hockey mot dom. Vi har skakat om Växjö fullkomligt i två matcher. Det betyder inte att vi kommer göra det i en tredje och en fjärde, men det är ändå något som stärker oss.
– Egentligen har vi vetat det här under hela säsongen och vi har spelat jämt med alla lag.

Ni gör två bra matcher men förlorar, har det ändå gett killarna en känsla av att ni kan rå på seriesegrarna?
– Ja, det tycker jag definitivt. Det stärker oss att kunna störa seriesegrarna på deras hemmaplan så pass som vi gjort. Det är ett styrkebesked som jag tycker är gott nog.
– Sedan gäller det att ta det hela vägen och det är viktigt i slutspelshockey att det rent konkret inte spelar någon roll om du spelar bra när du förlorar matcher. I ett slutspel är det segrar som räknas. Det får se ut hur det vill.

Hur ser du på Växjö som lag?
– Det är ett starkt, homogent och stabilt lag rakt över. Du vinner inte serien annars.

Vad blir viktigt om man ska vinna mot ett lag som Växjö?
– Att man är minst lika konsekvent som dom.

Är det där ni brister i första två matcherna, att ni inte är lika konsekventa som Växjö?
– Nej, det är inte i spelet utan i små, små detaljer. Med lite mental sinnesnärvaro i vissa situationer hade det varit två segrar till vår fördel.

MÅLRIKA MATCHER  

Det har varit underhållande med 9–7 på två matcher, alltså 18 mål totalt, men hur ser du på målvaktsmatchen mellan Viktor Fasth och Henrik Haukeland?
– Jag vet att Henrik kan mer. Sedan är det inte han det handlar om utan det är vår helhet som lag som släppt dom här puckarna. Så enkelt är det.

18 mål på två matcher, är inte det lite väl mycket i ett slutspel?
– Jo, det kan man tycka. Samtidigt är det två konstruktiva och kreativa lag. Ur den aspekten kanske det inte är så många mål. Sedan kanske jag och Sam (Hallam) önskar något helt annat, säger Johan Pennerborn med ett skratt.

Henrik Haukeland.

Henrik Haukeland. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur tror du laget påverkats av att ni spelat åttondelsfinaler innan kvartarna?
– Positivt. Det var en prövning för vårt delvis unga lag som hela säsongen har fått träna i tajta matcher. Vi landade åtta i tabellen men vi i Färjestad var naturligtvis inte till freds med det.
– Många av våra spelare har fått en bra resa. Vi har många unga nya killar som får en jättebra erfarenhetsresa i det här. Jag tror att åttondelen, framför allt då att spela mot det fysiska tunga, tuffa Malmö vi mötte, dels den erfarenheten och att vi som grupp och förening hanterade den mentala pressen, att vi då tog oss ur åttondelsfinalen och vidare betyder mycket.

Det blir väldigt tajt mellan matcherna, hur ser dagarna ut för killarna mellan matcherna?
– Det är väldigt mycket återhämtning och att ta hand om sina kroppar. För varje idrottare är kroppen deras maskin och verktyget i sin profession. Då handlar det mycket om den.
– Vi gav killarna en ledig dag efter åttondelen eftersom vi tyckte att vi hade möjligheten att göra det.
– Sedan ska vi komma ihåg att vi hade ett Covid-utbrott där merparten av spelarna var drabbade. Efter det spelade vi sju matcher på tolv dagar inkluderat åttondelsfinalerna, så det är en speciell avslutning på säsongen för oss. Spelarna har hanterat det jättebra och vi har sett starka ut i bägge matcherna mot Växjö.
– Bortsett från att det inte ser annorlunda ut i segerraden i den här kvarten så är det väldigt mycket som är positivt.

Kan du se någon spelare som tappat mycket tack vare att han varit sjuk i Corona?
– Nej. Vårt medical-team har gjort det jättebra och följt upp det här. Jag kan inte se att någon påverkats av det, inte så det påverkat formen.

NYA TRÄNARKOLLEGOR  

Färjestad har plockat in två nya assisterande coacher i form av tidigare svenska mästarna Pelle Prestberg och Thomas Rhodin.

– Det har fungerat bra. Det är svårt att analysera vad dom tillfört efter en så kort tid. Bägge dom två har erfarenhet av att vara i slutspel, vet alla detaljerna och småsakerna som sker där ute och kan förmedla det till spelarna.

2–0 i matcher, kan du känna att det börjar bränna lite under fötterna på er?
– Växjö har gjort sitt på sin hemmaplan. Vi behöver göra vårt på vår hemmaplan. Någonstans är det också tjusningen i ett slutspel, att du ska till fyra vinster.
– In i den här kvartfinalen tror jag inte att det var någon som trodde att Färjestad skulle hotat som vi gjorde nere i Småland.

Vad talar för att det står 2–1 i matcher efter kvällens drabbning?
– Att vi fortsätter spela den hockey vi har gjort, tar bort några få saker och adderar några få saker…

Kan jag få dig att säga vad det handlar om för saker?
– Nej, det kommer jag inte göra, avslutar Johan Pennerborn med ett skratt.


TV: Mikael Nord i "Wikegård vs."

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 maj
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL