Sök
Nils Lundkvist.
Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån.
SHL

Famljen splittrad inför heta slutspelsderbyt

20 år gammal är Nils Lundkvist redan en av SHL:s bästa spelare. I vår kan han göra VM-debut och när det pratas om NHL-spel görs det i termer av när snarare än om. Men först av allt vill han vinna SM-guld med Luleå, och redan i kvartsfinalen ställs han mot sin egen pappa i derbyserien mot Skellefteå.

– Vi har sagt att vi får ha lite radiotystnad, säger han till Hockeysverige. 

Om det är någon som har missat det, så kommer Nils Lundkvist från en hockeyfamilj. Morbror Jan heter Sandström i efternamn och är Luleålegendaren som gjort flest matcher av alla i SHL. Nils själv är inne på sin fjärde säsong i Luleås A-lag innan han ens hunnit fylla 21. Och så var det pappan då, Niclas, som är sportchef i värsta rivalerna Skellefteå.

– Man kan säga att mammas sida av släkten är Luleå och pappas sida Skellefteå. Sen har vi farfar som håller på Luleå även om han inte vill erkänna det. Det är för mycket prestige kring det där i hans gubbgäng. 

Det lär bli svettigt värre för såväl farfar som resten av släkten när kvartsfinalerna drar igång i helgen och Luleå och Skellefteå ställs mot varandra. 

– Jag var hemma över påsken och då satt farmor och farfar och höll på Örebro så att vi skulle slippa mötas. Men nu blev det ju inte så, så nu har dom allt lite strul kring vilka dom ska heja på. 

Jan Sandström lade skridskorna på hyllan 2018 efter 1057 SHL-matcher i bagaget.

Jan Sandström la skridskorna på hyllan 2018, med 1057 SHL-matcher i bagaget. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån


Att sympatierna mellan de bägge klubbarna är så pass uppdelade inom familj och släkt är egentligen inget konstigt. Nils Lundkvist kommer nämligen från Piteå. Staden som ligger 55 km söder om Luleå och 79 km norr om Skellefteå och är minst sagt splittrad i hockeyfrågan. 

– Det är en väldigt uppdelad stad, jag skulle nästan säga 50/50 Luleå/Skellefteå. Vilket håll det lutar mer åt beror nog på vem du frågar.

"KÄNNER EN VÄLDIG REVANSCHLUST"

När de båda lagen nu drabbar samman i en slutspelsserie är det första gången detta händer sedan SM-finalen 2013 (där Skellefteå vann med 4-0 i matcher). Nils Lundkvist låter taggad så fort kvartsfinalserien kommer på tal. 

– Det känns fantastiskt roligt och speciellt att möta SAIK. Det är derby, det är slutspel, det är känslor, mycket känslor. Man kan ju bara tänka sig att få spela den här matchserien för publik, vilken stämning det hade kunnat vara!

Hur mycket kommer ni märka av just det här att det är derby och slutspel, trots att läktarna är tomma?

– Nog tror jag det kommer kännas ändå. Även om det låter hemskt, så har man som vant sig att spela utan publik. Nu hade det varit nästan konstigare att spela med folk på läktarna. Jag har sett åttondelarna på TV och det är klart att det blir lite extra krydda när det är slutspel och allting gäller lite mer och alla försöker plocka fram ytterligare lite till av sig själv. Det är en intressant och tuff utmaning vi har framför oss som känns väldigt inspirerande och rolig. 

Nils Lundkvist har tidigare bara mött Skellefteå i grundserien.

Nils Lundkvist har tidigare bara mött Skellefteå i grundserien. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån.


Säsongen har för Luleås del varit ett steg tillbaka gentemot fjolåret. Då vann man grundserien på ett förkrossande vis, men fick sedan aldrig chansen att slåss om SM-guldet, då sluspelet blev inställt på grund av pandemin. 

– Vi hade en fantastisk säsong förra året men så kom Corona vilket såklart var bittert. Därför känner vi en väldig revanschlust nu.

– Sedan jag kom upp har vi haft en utveckling som känns som att den har gått framåt i stort sett hela tiden. Det var först i februari-mars i år som hade vi en lite tyngre del, och det var väl egentligen första gången på flera år som vi hamnade i en svacka. 

Också för två säsonger sedan (2018-19) gjorde Luleå en stark säsong i grundserien och slutade tvåa på samma poäng som seriesegraren Färjestad. Den gången blev det uttåg i semifinal efter en jämn serie mot Frölunda. En erfarenhet som kan ha stärkt Nils Lundkvist och Luleå till i år. 

– Från den serien lärde man sig mycket och för mig var det nyttigt att få spela sitt första slutspel, för det är trots allt lite annorlunda än en vanlig match. Vi har ganska många spelare kvar från det och många av oss yngre gjorde vårt första slutspel då, så vi har lite mer slutspelsrutin nu. Det var nyttigt och jag tror att det kan gynna oss nu.

SPECIELLA RELATIONEN TILL RUNDBLAD

När slutspelelsvåren är över kan det mycket väl bli VM-spel för Nils Lundkvist, och blickar vi längre framåt ändå, talar mycket för att det i höst är dags för den New York Rangers-draftade backen att testa lyckan västerut. Han börjar helt enkelt bli för bra för SHL, och någonting som stärker den känslan är det faktum att 20-åringen nyligen tilldelades priset Salming Trophy, som går till Sveriges bästa back utanför NHL. 

– Det är förstås en stor ära att få ett sådant pris och ingenting jag hade kunnat tro eller förväntat mig. Det finns många väldigt duktiga spelare i den här serien och inte minst bland dem som tidigare har fått priset, så det är väldigt hedrande och roligt. Sen att Börje själv är med och bestämmer vem som ska få det, det gör det extra kul. 

Lundkvists unga ålder gör honom till den yngsta vinnaren av priset sedan David Rundblad (då i Skellefteå) vann Salming Trohpy 2011. Någonting som Nils Lundkvist mycket väl kommer ihåg. 

– När jag var yngre var han (Rundblad) en spelare jag kollade mycket på och jag var bara 10 år när han gjorde den där fantastiska säsongen. Vi var många i Piteå som gillade honom och jag personligen gillade honom väldigt mycket. Jag fick även träna med honom i somras lite grann hemma i Piteå, det var coolt. 

David Rundblad under säsongen 2010/11.

David Rundblad under säsongen 2010/11. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån 


SPECIELLT MÖTE

David Rundblads succésäsong 2010/11 var starten på Skellefteås dominanta period inom svensk ishockey, med sju SM-finaler och två guld inom loppet av åtta säsonger. De senaste åren har klubben från Västerbotten dock haft det tyngre och när Luleå nu ställs mot dem i kvartsfinal är det ligafyran som möter ligafemman och förutsättningarna lagen emellan är jämna. 

Hur tror du att det går?

– Det blir en lång och tuff serie men i slutändan drar vi det längsta strået.

Och så var det den där lilla extra kryddan för Nils Lundkvists del – det faktum att hans pappa är sportchef i Skellefteå är svårt att komma ifrån.

Hur går snacket mellan er?

– Vi tror båda att det blir spännande och tajt. Det hade varit speciellt att möta SAIK även utan pappa. 

– Det är kul att han är där och gör ett bra jobb och sådär, men vad ska man säga? Vi unnar varandra framgång men nu när vi möts vill såklart båda vinna. Hemma är han min pappa och vi har en normal relation och älskar att prata hockey med varandra men nu har vi sagt att vi får ha lite radiotystnad. 

Skulle du kunna hålla på hans Skellefteå i resten av slutspelet om de slår ut er?

– Jag stöttar pappa och önskar att det går bra för honom, men jag har svårt att säga att jag skulle sitta hemma och hålla på Skellefteå. 


TV: "Bulan" i Wikegård vs

Matchrapporter: Frölunda ryckte i sista perioden och vann mot Skellefteå Rögle vann rysaren mot Skellefteå Skellefteå vann efter drama – kvitterade matchserien mot Rögle Skellefteå vann med kniven mot strupen mot Rögle Ny seger mot Skellefteå ger Rögle chans att avgöra

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten