Nils Lundkvist.
Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån.
SHL

Famljen splittrad inför heta slutspelsderbyt

ANNONS

20 år gammal är Nils Lundkvist redan en av SHL:s bästa spelare. I vår kan han göra VM-debut och när det pratas om NHL-spel görs det i termer av när snarare än om. Men först av allt vill han vinna SM-guld med Luleå, och redan i kvartsfinalen ställs han mot sin egen pappa i derbyserien mot Skellefteå.

– Vi har sagt att vi får ha lite radiotystnad, säger han till Hockeysverige. 

Om det är någon som har missat det, så kommer Nils Lundkvist från en hockeyfamilj. Morbror Jan heter Sandström i efternamn och är Luleålegendaren som gjort flest matcher av alla i SHL. Nils själv är inne på sin fjärde säsong i Luleås A-lag innan han ens hunnit fylla 21. Och så var det pappan då, Niclas, som är sportchef i värsta rivalerna Skellefteå.

– Man kan säga att mammas sida av släkten är Luleå och pappas sida Skellefteå. Sen har vi farfar som håller på Luleå även om han inte vill erkänna det. Det är för mycket prestige kring det där i hans gubbgäng. 

Det lär bli svettigt värre för såväl farfar som resten av släkten när kvartsfinalerna drar igång i helgen och Luleå och Skellefteå ställs mot varandra. 

– Jag var hemma över påsken och då satt farmor och farfar och höll på Örebro så att vi skulle slippa mötas. Men nu blev det ju inte så, så nu har dom allt lite strul kring vilka dom ska heja på. 

Jan Sandström lade skridskorna på hyllan 2018 efter 1057 SHL-matcher i bagaget.

Jan Sandström la skridskorna på hyllan 2018, med 1057 SHL-matcher i bagaget. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån


Att sympatierna mellan de bägge klubbarna är så pass uppdelade inom familj och släkt är egentligen inget konstigt. Nils Lundkvist kommer nämligen från Piteå. Staden som ligger 55 km söder om Luleå och 79 km norr om Skellefteå och är minst sagt splittrad i hockeyfrågan. 

– Det är en väldigt uppdelad stad, jag skulle nästan säga 50/50 Luleå/Skellefteå. Vilket håll det lutar mer åt beror nog på vem du frågar.

"KÄNNER EN VÄLDIG REVANSCHLUST"

När de båda lagen nu drabbar samman i en slutspelsserie är det första gången detta händer sedan SM-finalen 2013 (där Skellefteå vann med 4-0 i matcher). Nils Lundkvist låter taggad så fort kvartsfinalserien kommer på tal. 

– Det känns fantastiskt roligt och speciellt att möta SAIK. Det är derby, det är slutspel, det är känslor, mycket känslor. Man kan ju bara tänka sig att få spela den här matchserien för publik, vilken stämning det hade kunnat vara!

Hur mycket kommer ni märka av just det här att det är derby och slutspel, trots att läktarna är tomma?

– Nog tror jag det kommer kännas ändå. Även om det låter hemskt, så har man som vant sig att spela utan publik. Nu hade det varit nästan konstigare att spela med folk på läktarna. Jag har sett åttondelarna på TV och det är klart att det blir lite extra krydda när det är slutspel och allting gäller lite mer och alla försöker plocka fram ytterligare lite till av sig själv. Det är en intressant och tuff utmaning vi har framför oss som känns väldigt inspirerande och rolig. 

Nils Lundkvist har tidigare bara mött Skellefteå i grundserien.

Nils Lundkvist har tidigare bara mött Skellefteå i grundserien. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån.


Säsongen har för Luleås del varit ett steg tillbaka gentemot fjolåret. Då vann man grundserien på ett förkrossande vis, men fick sedan aldrig chansen att slåss om SM-guldet, då sluspelet blev inställt på grund av pandemin. 

– Vi hade en fantastisk säsong förra året men så kom Corona vilket såklart var bittert. Därför känner vi en väldig revanschlust nu.

– Sedan jag kom upp har vi haft en utveckling som känns som att den har gått framåt i stort sett hela tiden. Det var först i februari-mars i år som hade vi en lite tyngre del, och det var väl egentligen första gången på flera år som vi hamnade i en svacka. 

Också för två säsonger sedan (2018-19) gjorde Luleå en stark säsong i grundserien och slutade tvåa på samma poäng som seriesegraren Färjestad. Den gången blev det uttåg i semifinal efter en jämn serie mot Frölunda. En erfarenhet som kan ha stärkt Nils Lundkvist och Luleå till i år. 

– Från den serien lärde man sig mycket och för mig var det nyttigt att få spela sitt första slutspel, för det är trots allt lite annorlunda än en vanlig match. Vi har ganska många spelare kvar från det och många av oss yngre gjorde vårt första slutspel då, så vi har lite mer slutspelsrutin nu. Det var nyttigt och jag tror att det kan gynna oss nu.

SPECIELLA RELATIONEN TILL RUNDBLAD

När slutspelelsvåren är över kan det mycket väl bli VM-spel för Nils Lundkvist, och blickar vi längre framåt ändå, talar mycket för att det i höst är dags för den New York Rangers-draftade backen att testa lyckan västerut. Han börjar helt enkelt bli för bra för SHL, och någonting som stärker den känslan är det faktum att 20-åringen nyligen tilldelades priset Salming Trophy, som går till Sveriges bästa back utanför NHL. 

– Det är förstås en stor ära att få ett sådant pris och ingenting jag hade kunnat tro eller förväntat mig. Det finns många väldigt duktiga spelare i den här serien och inte minst bland dem som tidigare har fått priset, så det är väldigt hedrande och roligt. Sen att Börje själv är med och bestämmer vem som ska få det, det gör det extra kul. 

Lundkvists unga ålder gör honom till den yngsta vinnaren av priset sedan David Rundblad (då i Skellefteå) vann Salming Trohpy 2011. Någonting som Nils Lundkvist mycket väl kommer ihåg. 

– När jag var yngre var han (Rundblad) en spelare jag kollade mycket på och jag var bara 10 år när han gjorde den där fantastiska säsongen. Vi var många i Piteå som gillade honom och jag personligen gillade honom väldigt mycket. Jag fick även träna med honom i somras lite grann hemma i Piteå, det var coolt. 

David Rundblad under säsongen 2010/11.

David Rundblad under säsongen 2010/11. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån 


SPECIELLT MÖTE

David Rundblads succésäsong 2010/11 var starten på Skellefteås dominanta period inom svensk ishockey, med sju SM-finaler och två guld inom loppet av åtta säsonger. De senaste åren har klubben från Västerbotten dock haft det tyngre och när Luleå nu ställs mot dem i kvartsfinal är det ligafyran som möter ligafemman och förutsättningarna lagen emellan är jämna. 

Hur tror du att det går?

– Det blir en lång och tuff serie men i slutändan drar vi det längsta strået.

Och så var det den där lilla extra kryddan för Nils Lundkvists del – det faktum att hans pappa är sportchef i Skellefteå är svårt att komma ifrån.

Hur går snacket mellan er?

– Vi tror båda att det blir spännande och tajt. Det hade varit speciellt att möta SAIK även utan pappa. 

– Det är kul att han är där och gör ett bra jobb och sådär, men vad ska man säga? Vi unnar varandra framgång men nu när vi möts vill såklart båda vinna. Hemma är han min pappa och vi har en normal relation och älskar att prata hockey med varandra men nu har vi sagt att vi får ha lite radiotystnad. 

Skulle du kunna hålla på hans Skellefteå i resten av slutspelet om de slår ut er?

– Jag stöttar pappa och önskar att det går bra för honom, men jag har svårt att säga att jag skulle sitta hemma och hålla på Skellefteå. 


TV: "Bulan" i Wikegård vs

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL