Jack Drury.
Bildbyrån
SHL

Jättetalangen: "Kan du prestera här - då kan du prestera överallt"

ANNONS
Jack Drury har gjort succé i Växjö. För Hockeysverige.se berättar han om säsongen i SHL, kontakten med Carolina - och hur nöjd han är över att ha hamnat i Sverige.

– Det har varit perfekt, säger han.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Att en 21-årig amerikan, som spelat dubbla JVM och draftades redan i andrarundan, hamnar i Sverige är inte direkt vanligt. Men så har det här ju också varit en allt annat än vanlig säsong.

Pandemin gjorde att Jack Drury letade sig bort från Harvard University för att få spela ishockey. Han hamnade i Småland, i ett Växjö på jakt efter revansch. Utan att överdriva kan vi säga att det blev jackpot både för Växjö och för Jack Drury själv. 

– Jag har haft en sådan tur att jag har fått vara med om det här. Det har varit perfekt, säger han till hockeysverige.se om den lyckosamma säsongen i Sverige.

Jack Drury.

Jack Drury. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Det blev 30 poäng på 41 matcher i SHL för storlöftet. En imponerande siffra med tanke på att det här faktiskt är hans första säsong inom den professionella ishockeyn.

– Jag tycker att jag har växt in i proffshockeyn. De första tio matcherna behövde jag mer "känna på det", men efter det har jag blivit mer och mer van. Jag har haft tur som ändå fått vara omgiven av så bra hockeyspelare hela tiden, och jag har fått mycket stöd och coacherna också. Det är det som gjort att jag blivit mer bekväm - och jag tror det gäller oss som lag också.

"OTROLIGT TACKSAM"

Är det något som förvånat dig med klubben eller ligan?

– Jag visste att jag kom till en klubb med en vinnarkultur, med tanke på vad de presterat de senaste åren. Jag visste vilka förväntningar som fanns här, och Sam (Hallam) var tydlig med det från start också - att här ska vi vinna. Jag hade tur att få komma till en klubb med den här kulturen.

– När det gäller SHL är det en fenomenal liga. Jag är otroligt tacksam över att jag fått erfarenheten att få spela här. Det har varit grymt för mig, både som spelare och person. Men om något förvånat mig? Jag visste att det skulle vara bra hockey här, men så mycket mer än så går det inte att förbereda sig innan du börjar spela. Alla är så bra skridskoåkare här, men den största grejen är nog att alla har ett så bra "hockey-IQ". Det sticker ut mest.

Efter att förra säsongen ha snittat klart över en poäng per match i collegeligan NCAA har Jack Drury sannerligen blivit varse om att det är en helt annan sak att leverera poäng i SHL.

– Det är en stor skillnad jämfört med college, där de bästa spelarna gör betydligt fler poäng. Men som spelare vill jag alltid ha de största utmaningarna, jag vill alltid prova på det svåraste. Och så har det verkligen varit här.

– Är det inte svårt, då är det inte värt att göra det, säger New York-sonen med ett leende.

Är du nöjd med hur du har producerat?

– Jadå. Men som en tävlingsinriktad spelare känner man alltid att man kan göra ännu bättre ifrån sig - så jag känner att jag fortfarande kan ta mitt spel till ytterligare en nivå. Men allt som allt är jag bara glad och tacksam över allt jag fått vara med om här.

Du nämns som en favorit till att vinna årets rookie i SHL.

– Är det så? Jag har inte så mycket sociala medier och sånt, så jag har inte så bra koll på vad som sägs. Men vi har många spelare som haft grymma säsonger. Kolla på (Viktor) Fasth - han har förmodligen varit seriens bästa spelare. Emil (Pettersson) har haft en grym säsong när det gäller produktionen. Vi har många spelare som gjort det väldigt bra individuellt, men fokuset ligger på att vi ska vinna SM-guld som ett lag.

Jack Drury och Emil Pettersson.

Jack Drury och Emil Pettersson. Bildbyrån


HYLLAR KEDJEKAMRATERNA

Emil Pettersson, ja. Tillsammans med  honom och Andrew Calof har Drury bildat en kedja som i sina bästa stunder till och med gjort anspråk på att vara den mest fruktade i hela serien. Och det är just Calof och Pettersson Drury sätter en stor tacksamhet kring.

– Det är två fenomenala spelare som har bra kvalitéer. Det har varit underbart att få spela med dem.

Vad är det som fungerat så bra?

– Vi ser spelet bra och kan hitta varandra på ett bra sätt. Det viktigaste är att vi jobbar hårt och köper in oss på lagets spelsystem. Vi vet att defensiven kommer först. Sen har vi lyckats kapitalisera på våra chanser när vi fått dem.

Jack Drury återkommer många gånger till hur tacksam han är över att ha hamnat i SHL i allmänhet och i Växjö Lakers i synnerhet. Han känner själv att han lagt en grund som ska kunna ta honom till en ännu större liga.

Du är draftad av Carolina Hurricanes. Är de nöjda att du spelar i SHL?

– Ja, de är glada över hur det blivit. Jag hade inte kunnat spela hockey alls om jag varit i Nordamerika. Alla i hockeyvärlden respekterar den här ligan så mycket. När man ser en spelare komma hit tror jag att alla respekterar ligan och förstår hur tuff den här. Kan du göra bra ifrån dig här, ja, då kan du göra bra ifrån dig över allt.

"SKA VARA IN THE MOMENT"

I det läge av karriären du är - är det svårt att vara här och nu och inte fokusera på allting som händer runtomkring eller om Carolina ska ge dig ett NHL-kontrakt?

– Bra fråga. Det är en unik situation nu, men jag vill ge mycket beröm till mina föräldrar som hela livet tryckt på hur viktigt det är att jag ska vara "in the moment". Jag ska fokusera på min process och det jag kan göra här och nu. Då spelar det ingen roll vilken liga eller vilket lag jag spelar i. Jag ska bara vara här och nu och göra allting så bra jag kan.

Jack Drury.

Jack Drury. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Men för några sekunder vågar Jack Drury i alla fall sväva iväg litegrann, och drömma om det slutspel som väntar runt hörnet.

– Det ska bli så kul. De senaste åren har jag spelat i college och där är slutspelet lite annorlunda, det är inte serier i bäst av sju där. 

– Det här är den bästa tiden på året. Vädret blir bättre, solen är uppe lite längre och det är slutspel. Man kan verkligen känna det både i omklädningsrummet och i ligan överlag, att spänningen stiger, avslutar Drury.


TV: Mikael Nord i Wikegård vs.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga