Jack Drury.
Bildbyrån
SHL

Jättetalangen: "Kan du prestera här - då kan du prestera överallt"

Jack Drury har gjort succé i Växjö. För Hockeysverige.se berättar han om säsongen i SHL, kontakten med Carolina - och hur nöjd han är över att ha hamnat i Sverige.

– Det har varit perfekt, säger han.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Att en 21-årig amerikan, som spelat dubbla JVM och draftades redan i andrarundan, hamnar i Sverige är inte direkt vanligt. Men så har det här ju också varit en allt annat än vanlig säsong.

Pandemin gjorde att Jack Drury letade sig bort från Harvard University för att få spela ishockey. Han hamnade i Småland, i ett Växjö på jakt efter revansch. Utan att överdriva kan vi säga att det blev jackpot både för Växjö och för Jack Drury själv. 

– Jag har haft en sådan tur att jag har fått vara med om det här. Det har varit perfekt, säger han till hockeysverige.se om den lyckosamma säsongen i Sverige.

Jack Drury.

Jack Drury. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Det blev 30 poäng på 41 matcher i SHL för storlöftet. En imponerande siffra med tanke på att det här faktiskt är hans första säsong inom den professionella ishockeyn.

– Jag tycker att jag har växt in i proffshockeyn. De första tio matcherna behövde jag mer "känna på det", men efter det har jag blivit mer och mer van. Jag har haft tur som ändå fått vara omgiven av så bra hockeyspelare hela tiden, och jag har fått mycket stöd och coacherna också. Det är det som gjort att jag blivit mer bekväm - och jag tror det gäller oss som lag också.

"OTROLIGT TACKSAM"

Är det något som förvånat dig med klubben eller ligan?

– Jag visste att jag kom till en klubb med en vinnarkultur, med tanke på vad de presterat de senaste åren. Jag visste vilka förväntningar som fanns här, och Sam (Hallam) var tydlig med det från start också - att här ska vi vinna. Jag hade tur att få komma till en klubb med den här kulturen.

– När det gäller SHL är det en fenomenal liga. Jag är otroligt tacksam över att jag fått erfarenheten att få spela här. Det har varit grymt för mig, både som spelare och person. Men om något förvånat mig? Jag visste att det skulle vara bra hockey här, men så mycket mer än så går det inte att förbereda sig innan du börjar spela. Alla är så bra skridskoåkare här, men den största grejen är nog att alla har ett så bra "hockey-IQ". Det sticker ut mest.

Efter att förra säsongen ha snittat klart över en poäng per match i collegeligan NCAA har Jack Drury sannerligen blivit varse om att det är en helt annan sak att leverera poäng i SHL.

– Det är en stor skillnad jämfört med college, där de bästa spelarna gör betydligt fler poäng. Men som spelare vill jag alltid ha de största utmaningarna, jag vill alltid prova på det svåraste. Och så har det verkligen varit här.

– Är det inte svårt, då är det inte värt att göra det, säger New York-sonen med ett leende.

Är du nöjd med hur du har producerat?

– Jadå. Men som en tävlingsinriktad spelare känner man alltid att man kan göra ännu bättre ifrån sig - så jag känner att jag fortfarande kan ta mitt spel till ytterligare en nivå. Men allt som allt är jag bara glad och tacksam över allt jag fått vara med om här.

Du nämns som en favorit till att vinna årets rookie i SHL.

– Är det så? Jag har inte så mycket sociala medier och sånt, så jag har inte så bra koll på vad som sägs. Men vi har många spelare som haft grymma säsonger. Kolla på (Viktor) Fasth - han har förmodligen varit seriens bästa spelare. Emil (Pettersson) har haft en grym säsong när det gäller produktionen. Vi har många spelare som gjort det väldigt bra individuellt, men fokuset ligger på att vi ska vinna SM-guld som ett lag.

Jack Drury och Emil Pettersson.

Jack Drury och Emil Pettersson. Bildbyrån


HYLLAR KEDJEKAMRATERNA

Emil Pettersson, ja. Tillsammans med  honom och Andrew Calof har Drury bildat en kedja som i sina bästa stunder till och med gjort anspråk på att vara den mest fruktade i hela serien. Och det är just Calof och Pettersson Drury sätter en stor tacksamhet kring.

– Det är två fenomenala spelare som har bra kvalitéer. Det har varit underbart att få spela med dem.

Vad är det som fungerat så bra?

– Vi ser spelet bra och kan hitta varandra på ett bra sätt. Det viktigaste är att vi jobbar hårt och köper in oss på lagets spelsystem. Vi vet att defensiven kommer först. Sen har vi lyckats kapitalisera på våra chanser när vi fått dem.

Jack Drury återkommer många gånger till hur tacksam han är över att ha hamnat i SHL i allmänhet och i Växjö Lakers i synnerhet. Han känner själv att han lagt en grund som ska kunna ta honom till en ännu större liga.

Du är draftad av Carolina Hurricanes. Är de nöjda att du spelar i SHL?

– Ja, de är glada över hur det blivit. Jag hade inte kunnat spela hockey alls om jag varit i Nordamerika. Alla i hockeyvärlden respekterar den här ligan så mycket. När man ser en spelare komma hit tror jag att alla respekterar ligan och förstår hur tuff den här. Kan du göra bra ifrån dig här, ja, då kan du göra bra ifrån dig över allt.

"SKA VARA IN THE MOMENT"

I det läge av karriären du är - är det svårt att vara här och nu och inte fokusera på allting som händer runtomkring eller om Carolina ska ge dig ett NHL-kontrakt?

– Bra fråga. Det är en unik situation nu, men jag vill ge mycket beröm till mina föräldrar som hela livet tryckt på hur viktigt det är att jag ska vara "in the moment". Jag ska fokusera på min process och det jag kan göra här och nu. Då spelar det ingen roll vilken liga eller vilket lag jag spelar i. Jag ska bara vara här och nu och göra allting så bra jag kan.

Jack Drury.

Jack Drury. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Men för några sekunder vågar Jack Drury i alla fall sväva iväg litegrann, och drömma om det slutspel som väntar runt hörnet.

– Det ska bli så kul. De senaste åren har jag spelat i college och där är slutspelet lite annorlunda, det är inte serier i bäst av sju där. 

– Det här är den bästa tiden på året. Vädret blir bättre, solen är uppe lite längre och det är slutspel. Man kan verkligen känna det både i omklädningsrummet och i ligan överlag, att spänningen stiger, avslutar Drury.


TV: Mikael Nord i Wikegård vs.

Matchrapporter: Frölunda vann hemma mot Växjö Stabil seger för Växjö – höll nollan mot Timrå Färjestad avgjorde tät match mot Växjö i tredje perioden Straffar avgjorde när Oskarshamn vann mot Växjö Frölunda avgjorde matchserien mot Växjö

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten