Sök
Karlskrona HK:s tränare Eric Karlsson.
Foto: Privat
Intervju

"Jag har blivit ifrågasatt på grund av min ålder"

Efter några turbulenta år befinner sig Karlskrona HK just nu i Hockeyettan. Målet att ta sig tillbaka till Hockeyallsvenskan kvarstår. Trots årets uteblivna succé ser lagets unge tränare Eric Karlsson hur klubben utvecklas och går mot en ljusare framtid. 
– Det gäller att spelarna har ett driv för både sig själva och laget. Förra säsongen var det lite för bekvämt i vissa delar av laget, säger han till hockeysverige.se


Det har både gått snabbt upp och snabbt ner för Blekinge-klubben Karlskrona HK. Inför säsongen beviljades klubben inte elitlicens vilket innebär att tvångsnedflyttningen till HockeyEttan var ett faktum.

Kvar stod en förening som hade ambitioner, men inte riktigt materialet för uppnå de satta målen. I januari sparkades tränaren Mats Lusth vilket öppnade en möjlighet för J20-tränaren Eric Karlsson som har axlat ansvaret sedan dess.

– Just att ta över efter Mats har jag inte reflekterat särskilt mycket över, men vi är otroligt olika som ledare. Rollen som tränare i Karlskrona har inneburit ett stort ansvar och det är en stor skillnad från tidigare uppdrag, säger han till hockeysverige.se.

Målet inför säsongen var tydligt och klubben ville återigen ta sig tillbaka till Hockeyallsvenskan. Efter Karlssons intåg i klubben blev det en nionde plats i Allettan vilket innebär att Karlskrona kommer att spela i HockeyEttan även nästa år.

– I augusti stod vi fortfarande med noll spelare och jag kan tycka nu i efterhand att klubben spände bågen lite väl hårt med målen förra säsongen, säger Karlsson som redan blickar framåt mot nästa säsong trots att han inte har något kontrakt påskrivet ännu.
– Det är klart att jag vill stanna här då vi har möjligheterna att vara den bästa verksamheten i ettan med de förutsättningarna som vi har. Vi är nära och det ska nog lösa sig. Jag vill och klubben vill men ingenting är riktigt klart ännu.

Hockeysverige.se har nu pratat med den 27-årige tränaren om framtiden, säsongen och den snabba utvecklingen till huvudtränare i Karlskrona.

"UNDRAT OM JAG ÄR REDO FÖR DEN HÄR ROLLEN"

Tränargärningen började tidigt för Vimmerbysonen Eric Karlsson som tog sitt första uppdrag redan som 22-åring. Detta efter en spelarkarriär som även den började med spel i A-laget tidigt då han redan som 15-åring gjorde sin första säsong i division 2.

– Jag hade skattat mig själv som en stor talang, men jag fick aldrig den stora utvecklingen. Sen var det även knäskadan som stod i vägen, säger han.

Redan tidigt i karriären drabbades 27-åringen av kroniska knäproblem som innebar att han under matcherna var tvungen att spela på smärtstillande. När han lade skridskorna på hyllan som 22-åring fanns det inga planer på en tränarkarriär.

– Jag har alltid varit en naturlig ledare med stort driv och har alltid gillat att ta stort ansvar och sen hamnade jag säsongen efter i Vimmerby som assisterande tränare och på den vägen var det, säger han.

Efter tiden som assisterande tränare blev det en roll i Boro/Vetlanda och senare i Vimmerby som huvudtränare innan han hamnade i Karlskronas juniorled säsongen 2018/19.

– Vi har tagit jättesteg på juniorsidan och det var betydligt sämre förutsättningar när jag kom hit. Det är stor skillnad att jobba i tvåan och jobba med unga som har ett driv och högre målsättningar för sig själva. Den dagliga verksamheten har verkligen utvecklats, men det tar tid innan den sätter sig ordentligt. Juniorverksamheten har redan börjat ge frukt  vilket vi kan se nu. Det finns inget annat lag som har lika många juniorer med på matcherna som oss, säger Karlsson som i Allettan har haft flera juniorer registrerade till matcherna.

Som 27-åring är Eric Karlsson den delat yngste tränaren i Hockeyettan. Den snabba framgången och hans ålder är något han ofta får frågor om, men han ser inte sin ålder som en begränsing i tränargärningen.

– Jag fyller 28 till hösten så det är klart jag är ung i jämförelse med andra tränare. Jag har blivit ifrågasatt på grund av min ålder. Det kan ibland vara så att andra undrar om man inte borde vara äldre eller om jag är redo för den här rollen. Man blir aldrig fullärd och jag, som alla andra, kommer att behöva förtjäna varje steg jag tar i min karriär, säger han.

Eric Karlsson på tränarbänken i Boro/Vetlanda.

Eric Karlsson på tränarbänken i Boro/Vetlanda. Foto: Privat

"INDIVIDUELL UTVECKLING OCH KOMMUNIKATION"

I Karlskrona tog Karlsson över taktpinnen i januari och han har under den andra halvan av säsongen försökt implementera ett nytt arbetssätt i föreningen, där kommunikation är grundpelaren.

– Många tror att man måste agera en annan person som tränare, men jag tror att man tjänar mycket på att bara vara sig själv, vara öppen och vara ärlig. Jag kan bli arg men jag är en väldigt glad person i grunden och har aldrig sett att bara stå och gapa som ett alternativ. Det kanske funkar en eller två gånger, men sedan uteblir effekten av att gapa., säger han och fortsätter:

– Den här tanken om ”management by fear” som det var mycket av förr leder bara till att ingen vågar prata eller fråga tränaren. Jag vill ha den dialogen med spelarna. Självklart finns det tillfällen där en dialog kanske inte är ett alternativ. Med vissa unga spelare har jag ibland känt att allt de vill göra är att prata, men att de inte riktigt ser sig själva och att de bara måste knyta näven och kämpa. Mitt mål är att utveckla spelarna till bättre spelare än vad de hade varit utan mig. Jag jobbar mycket kommunikation och tror verkligen på att kommunicera med spelarna. Sen har jag en extrem glöd för det jag gör.

Förutsatt att det blir en säsong till i föreningen kommer det utöver kommunikationen läggas ett stort fokus vid kvalitetsträning.

– Inför nästa år kommer det att handla mycket om individuell utveckling för alla spelarna. Vi kommer lägga till ispass innan träningarna där det kommer vara specifika träningar utifrån spelarnas roller. Killarna som går på gymnasiet här i Karlskrona är vana att träna både morgon och kväll vilket är en grej som man tappar sedan. Det är inte mängden av träning som jag är ute efter utan kvaliteten på träningen som spelarna får, säger han och tillägger:

– Träna mycket är inte svårt utan allting handlar om kvaliteten.

Eric Karlsson under säsongen i Karlskrona.

Eric Karlsson under säsongen i Karlskrona. Foto: Privat

"SÅ ÄR VERKLIGHETEN I HOCKEYVÄRLDEN"

Med spelarkarriären i närminnet är det spelsinnet som Vimmerbysonen lyfter fram som hans starkaste kvalitet på isen. Det är även något han har dragit fördel av som tränare. Utöver det känner han att den egna spelarkarriären kan bidra med ett nytt perspektiv till unga spelare som kommer upp i leden.

– Jag har i grunden misslyckats som spelare vilket blir ett annat perspektiv i tränarrollen. Andra som har varit stora spelare för att sedan bli tränare har sitt perspektiv, men det som jag har upplevt tror jag kan vara till min fördel, säger han.

Karlsson tror att juniorleden kommer att vara en viktig pusselbit i klubbens utveckling, men känner att det ibland kan vara svårt att hålla kvar talangerna.

– Jag tror att vi kan konkurrera om juniorspelare genom att erbjuda A-lagsspel på en bra nivå och en större roll i lagen. Det som är svårt är att vi konkurrerar med SHL-lagens juniorer och att de som utmärker sig mest ofta går vidare, men så är verkligheten i ishockeyvärlden.

Även från klubbens håll är det juniorverksamheten något som man vill satsa på för att kunna genomföra idén om sportslig framgång över tid. Men det är inte bara juniorerna som kommer att lyfta laget till framgång..

– Jag tycker att ålder är helt oväsentligt. Vi har Christoffer Rasch som är född 1994 och jag har aldrig sett en spelare som jobbar lika hårt och har samma karaktär som honom, säger han och tillägger:

– Grunden till nästa säsong är att hitta spelare som vill träna och som verkligen vill spela. Vårt jobb är att ge de den kvaliteten i träningen så att de kan utvecklas.

"JAG VILL GÅ HELA VÄGEN MED KARLSKRONA"

Trots att det inte blev någon succé för Karlskrona under säsongen är målet fortsatt att inför nästa säsong vara med och slåss i toppen om biljetten tillbaka till Hockeyallsvenskan. Vad det var som gick fel förra säsongen har 27-åringen svårt att sätta fingret på, men han har en idé om vad det kan ha varit.

– Det gäller att spelarna har ett driv för både sig själva och laget. Förra säsongen var det lite för bekvämt i vissa delar av laget, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att vi hade en väldigt spretig trupp efter jul och det funkade inte som vi hade önskat. Det jag vill till nästa år är att vi spelar mer konstruktivt då vårt stora problem förra säsongen var att vi inte gjorde mål. Vi gjorde minst mål i Allettan och vi måste hitta det där genuina drivet för att få en ändring på det. Jag känner att vi har en riktigt bra kärngrupp nu inför nästa säsong.

Karlsson har varit med under Karlskronas tid både i SHL, Hockeyallsvenskan och nu i Hockeyettan. Degraderingarna har inneburit förändringar och en tuff situation för klubben som likt alla andra även har drabbats av de ekonomiska effekterna  Covid-19 fört med sig.

– Den resan som KHK har gjort både upp och ner har varit unik samt både positiv och negativ för klubben. Både de i klubben och den stora massan runt om vill att vi ska ta kliv vilket verkligen triggar och driver. Det handlar om att ta steg över tid för att bygga ett lag med sportslig framgång. Det är bara att titta på Skellefteå, Frölunda och Växjö. Det tar tid att bygga sportslig framgång och absolut att det ibland kan gå fort, men jag tror att om det går för fort så handlar mycket om tur.

Nu vill den unge huvudtränaren vara med och lyfta laget tillbaka till finrummet.

– Hela klubben reflekterade på samma sätt efter förra säsongen, klubben vill alltid vara med och utmana om att ta en plats i HockeyAllsvenskan. Fokus just nu är att skriva på med Karlskrona och att vinna. Jag vill göra den här resan och gå hela vägen med Karlskrona.

Matchrapporter: Mariestad kvalklart trots förlust mot Karlskrona Nybro säkrade seriesegern efter 4-1 mot Karlskrona Lucas Edmonds och Christoffer Rasch heta när Karlskrona slog Vimmerby

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten