Karlskrona HK:s tränare Eric Karlsson.
Foto: Privat
Intervju

"Jag har blivit ifrågasatt på grund av min ålder"

ANNONS

Efter några turbulenta år befinner sig Karlskrona HK just nu i Hockeyettan. Målet att ta sig tillbaka till Hockeyallsvenskan kvarstår. Trots årets uteblivna succé ser lagets unge tränare Eric Karlsson hur klubben utvecklas och går mot en ljusare framtid. 
– Det gäller att spelarna har ett driv för både sig själva och laget. Förra säsongen var det lite för bekvämt i vissa delar av laget, säger han till hockeysverige.se


Det har både gått snabbt upp och snabbt ner för Blekinge-klubben Karlskrona HK. Inför säsongen beviljades klubben inte elitlicens vilket innebär att tvångsnedflyttningen till HockeyEttan var ett faktum.

Kvar stod en förening som hade ambitioner, men inte riktigt materialet för uppnå de satta målen. I januari sparkades tränaren Mats Lusth vilket öppnade en möjlighet för J20-tränaren Eric Karlsson som har axlat ansvaret sedan dess.

– Just att ta över efter Mats har jag inte reflekterat särskilt mycket över, men vi är otroligt olika som ledare. Rollen som tränare i Karlskrona har inneburit ett stort ansvar och det är en stor skillnad från tidigare uppdrag, säger han till hockeysverige.se.

Målet inför säsongen var tydligt och klubben ville återigen ta sig tillbaka till Hockeyallsvenskan. Efter Karlssons intåg i klubben blev det en nionde plats i Allettan vilket innebär att Karlskrona kommer att spela i HockeyEttan även nästa år.

– I augusti stod vi fortfarande med noll spelare och jag kan tycka nu i efterhand att klubben spände bågen lite väl hårt med målen förra säsongen, säger Karlsson som redan blickar framåt mot nästa säsong trots att han inte har något kontrakt påskrivet ännu.
– Det är klart att jag vill stanna här då vi har möjligheterna att vara den bästa verksamheten i ettan med de förutsättningarna som vi har. Vi är nära och det ska nog lösa sig. Jag vill och klubben vill men ingenting är riktigt klart ännu.

Hockeysverige.se har nu pratat med den 27-årige tränaren om framtiden, säsongen och den snabba utvecklingen till huvudtränare i Karlskrona.

"UNDRAT OM JAG ÄR REDO FÖR DEN HÄR ROLLEN"

Tränargärningen började tidigt för Vimmerbysonen Eric Karlsson som tog sitt första uppdrag redan som 22-åring. Detta efter en spelarkarriär som även den började med spel i A-laget tidigt då han redan som 15-åring gjorde sin första säsong i division 2.

– Jag hade skattat mig själv som en stor talang, men jag fick aldrig den stora utvecklingen. Sen var det även knäskadan som stod i vägen, säger han.

Redan tidigt i karriären drabbades 27-åringen av kroniska knäproblem som innebar att han under matcherna var tvungen att spela på smärtstillande. När han lade skridskorna på hyllan som 22-åring fanns det inga planer på en tränarkarriär.

– Jag har alltid varit en naturlig ledare med stort driv och har alltid gillat att ta stort ansvar och sen hamnade jag säsongen efter i Vimmerby som assisterande tränare och på den vägen var det, säger han.

Efter tiden som assisterande tränare blev det en roll i Boro/Vetlanda och senare i Vimmerby som huvudtränare innan han hamnade i Karlskronas juniorled säsongen 2018/19.

– Vi har tagit jättesteg på juniorsidan och det var betydligt sämre förutsättningar när jag kom hit. Det är stor skillnad att jobba i tvåan och jobba med unga som har ett driv och högre målsättningar för sig själva. Den dagliga verksamheten har verkligen utvecklats, men det tar tid innan den sätter sig ordentligt. Juniorverksamheten har redan börjat ge frukt  vilket vi kan se nu. Det finns inget annat lag som har lika många juniorer med på matcherna som oss, säger Karlsson som i Allettan har haft flera juniorer registrerade till matcherna.

Som 27-åring är Eric Karlsson den delat yngste tränaren i Hockeyettan. Den snabba framgången och hans ålder är något han ofta får frågor om, men han ser inte sin ålder som en begränsing i tränargärningen.

– Jag fyller 28 till hösten så det är klart jag är ung i jämförelse med andra tränare. Jag har blivit ifrågasatt på grund av min ålder. Det kan ibland vara så att andra undrar om man inte borde vara äldre eller om jag är redo för den här rollen. Man blir aldrig fullärd och jag, som alla andra, kommer att behöva förtjäna varje steg jag tar i min karriär, säger han.

Eric Karlsson på tränarbänken i Boro/Vetlanda.

Eric Karlsson på tränarbänken i Boro/Vetlanda. Foto: Privat

"INDIVIDUELL UTVECKLING OCH KOMMUNIKATION"

I Karlskrona tog Karlsson över taktpinnen i januari och han har under den andra halvan av säsongen försökt implementera ett nytt arbetssätt i föreningen, där kommunikation är grundpelaren.

– Många tror att man måste agera en annan person som tränare, men jag tror att man tjänar mycket på att bara vara sig själv, vara öppen och vara ärlig. Jag kan bli arg men jag är en väldigt glad person i grunden och har aldrig sett att bara stå och gapa som ett alternativ. Det kanske funkar en eller två gånger, men sedan uteblir effekten av att gapa., säger han och fortsätter:

– Den här tanken om ”management by fear” som det var mycket av förr leder bara till att ingen vågar prata eller fråga tränaren. Jag vill ha den dialogen med spelarna. Självklart finns det tillfällen där en dialog kanske inte är ett alternativ. Med vissa unga spelare har jag ibland känt att allt de vill göra är att prata, men att de inte riktigt ser sig själva och att de bara måste knyta näven och kämpa. Mitt mål är att utveckla spelarna till bättre spelare än vad de hade varit utan mig. Jag jobbar mycket kommunikation och tror verkligen på att kommunicera med spelarna. Sen har jag en extrem glöd för det jag gör.

Förutsatt att det blir en säsong till i föreningen kommer det utöver kommunikationen läggas ett stort fokus vid kvalitetsträning.

– Inför nästa år kommer det att handla mycket om individuell utveckling för alla spelarna. Vi kommer lägga till ispass innan träningarna där det kommer vara specifika träningar utifrån spelarnas roller. Killarna som går på gymnasiet här i Karlskrona är vana att träna både morgon och kväll vilket är en grej som man tappar sedan. Det är inte mängden av träning som jag är ute efter utan kvaliteten på träningen som spelarna får, säger han och tillägger:

– Träna mycket är inte svårt utan allting handlar om kvaliteten.

Eric Karlsson under säsongen i Karlskrona.

Eric Karlsson under säsongen i Karlskrona. Foto: Privat

"SÅ ÄR VERKLIGHETEN I HOCKEYVÄRLDEN"

Med spelarkarriären i närminnet är det spelsinnet som Vimmerbysonen lyfter fram som hans starkaste kvalitet på isen. Det är även något han har dragit fördel av som tränare. Utöver det känner han att den egna spelarkarriären kan bidra med ett nytt perspektiv till unga spelare som kommer upp i leden.

– Jag har i grunden misslyckats som spelare vilket blir ett annat perspektiv i tränarrollen. Andra som har varit stora spelare för att sedan bli tränare har sitt perspektiv, men det som jag har upplevt tror jag kan vara till min fördel, säger han.

Karlsson tror att juniorleden kommer att vara en viktig pusselbit i klubbens utveckling, men känner att det ibland kan vara svårt att hålla kvar talangerna.

– Jag tror att vi kan konkurrera om juniorspelare genom att erbjuda A-lagsspel på en bra nivå och en större roll i lagen. Det som är svårt är att vi konkurrerar med SHL-lagens juniorer och att de som utmärker sig mest ofta går vidare, men så är verkligheten i ishockeyvärlden.

Även från klubbens håll är det juniorverksamheten något som man vill satsa på för att kunna genomföra idén om sportslig framgång över tid. Men det är inte bara juniorerna som kommer att lyfta laget till framgång..

– Jag tycker att ålder är helt oväsentligt. Vi har Christoffer Rasch som är född 1994 och jag har aldrig sett en spelare som jobbar lika hårt och har samma karaktär som honom, säger han och tillägger:

– Grunden till nästa säsong är att hitta spelare som vill träna och som verkligen vill spela. Vårt jobb är att ge de den kvaliteten i träningen så att de kan utvecklas.

"JAG VILL GÅ HELA VÄGEN MED KARLSKRONA"

Trots att det inte blev någon succé för Karlskrona under säsongen är målet fortsatt att inför nästa säsong vara med och slåss i toppen om biljetten tillbaka till Hockeyallsvenskan. Vad det var som gick fel förra säsongen har 27-åringen svårt att sätta fingret på, men han har en idé om vad det kan ha varit.

– Det gäller att spelarna har ett driv för både sig själva och laget. Förra säsongen var det lite för bekvämt i vissa delar av laget, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att vi hade en väldigt spretig trupp efter jul och det funkade inte som vi hade önskat. Det jag vill till nästa år är att vi spelar mer konstruktivt då vårt stora problem förra säsongen var att vi inte gjorde mål. Vi gjorde minst mål i Allettan och vi måste hitta det där genuina drivet för att få en ändring på det. Jag känner att vi har en riktigt bra kärngrupp nu inför nästa säsong.

Karlsson har varit med under Karlskronas tid både i SHL, Hockeyallsvenskan och nu i Hockeyettan. Degraderingarna har inneburit förändringar och en tuff situation för klubben som likt alla andra även har drabbats av de ekonomiska effekterna  Covid-19 fört med sig.

– Den resan som KHK har gjort både upp och ner har varit unik samt både positiv och negativ för klubben. Både de i klubben och den stora massan runt om vill att vi ska ta kliv vilket verkligen triggar och driver. Det handlar om att ta steg över tid för att bygga ett lag med sportslig framgång. Det är bara att titta på Skellefteå, Frölunda och Växjö. Det tar tid att bygga sportslig framgång och absolut att det ibland kan gå fort, men jag tror att om det går för fort så handlar mycket om tur.

Nu vill den unge huvudtränaren vara med och lyfta laget tillbaka till finrummet.

– Hela klubben reflekterade på samma sätt efter förra säsongen, klubben vill alltid vara med och utmana om att ta en plats i HockeyAllsvenskan. Fokus just nu är att skriva på med Karlskrona och att vinna. Jag vill göra den här resan och gå hela vägen med Karlskrona.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL