Calle Järnkrok.
Bildbyrån / Ronnie Rönnkvist
NHL

Gör succé - och nämns i trejdrykten: "Börjar snackas lite"

ANNONS

Nashville har haft en tuff säsong - men Calle Järnkrok har gjort succé och prisades tidigare som "veckans spelare i NHL". Nashvilles kräftgång har emellertid gjort att Järnkrok börjat nämnas som ett möjligt trejdbete.

– Jag skulle såklart vilja stanna, men sedan vet man aldrig vad som händer, berättar Calle Järnkrok för hockeysverige.se

Nashville har gått ganska trögt i inledningen av säsongen 2020/21. Efter nattens storseger mot Detroit med 7-1 är laget bara 23:e bäst i ligan. Då pratar vi ändå om ett lag som varit i slutspel alla säsonger sedan 2014. Dessutom var laget så sent som säsongen 2016/17 i Stanley Cup-final. 

Laget har också omgärdats av trejdrykten kring bland andra Mattias EkholmMikael GranlundRyan Ellis och Calle Järnkrok.
- Det där påverkar inte mig så mycket och inget jag kan påverka. Sedan trivs jag såklart bra i det här laget och stan. Jag skulle såklart vilja stanna, men sedan vet man aldrig vad som händer, berättade Calle Järnkrok för hockeysverige.se på väg till gårdagens matchvärmning mot Detroit.
- Så där blir det alltid då man spelar dåligt, att det uppstår rykten. Både jag och ”Ekan” har ett år kvar på kontrakten efter den här säsongen och då börjar det snackas lite.

Påverkar det här din prestation på något vis, att du exempelvis skulle känna en extra stress?
- Nej, det enda jag tänker på att det inte är kul då det går dåligt för laget. Jag försöker bara hitta sätt att spela bättre så laget börjar vinna igen. Börjar man vinna igen behöver man kanske inte heller fundera så mycket på dom där andra grejerna heller.

Har du hört någonting från klubben angående en eventuell trejd?
- Nej och jag tror inte att man hör någonting ifrån dom innan det skulle vara dags. 

Calle Järnkrok.

Calle Järnkrok. Foto: USAToday-Sports


MISSNÖJD MED SÄSONGEN

Avslutningen av förra säsongen blev märklig då NHL tog upp slutspelet efter sommaren med anledning av den rådande pandemi. Nashville åkte ur redan i kvalet till slutspelet och efter det var det bara en lång väntan för Calle Järnkrok och hans Nashville på att 2020/21 skulle dra i gång.
- Det kändes som jag hela tiden, då jag var hemma, gick och väntade på att det skulle dra igång. Sedan var det skönt att få ett datum och då känna att det var dags att köra igång igen.
- Det var mest drygt att gå och vänta. Speciellt eftersom det gick som det gick förra säsongen. Jag ville att det bara skulle börja så fort som möjligt.

Var det revanschlustan som knackade på dörren?
- Ja, det blir ju så. När det går lite tungt eller man åker ut som vi gjorde så vill man köra igång direkt.

Den tidigare Brynässpelaren har på 28 matcher den här säsongen svarat för nio mål och totalt 15 poäng. Han är trots fina siffrorna inte nöjd med sin eller lagets säsongsinledning.
- Det har gått lite halvtungt för hela laget och det är först nu under senare tid vi hittat sätt att spela som gör att vi har chans att vinna matcher igen. Just nu känns det rätt bra i alla fall, men inledningen var inte den bästa.

Calle Järnkrok.

Calle Järnkrok. Bildbyrån


Calle Järnkrok är med sina 15 poäng trea i lagets poängliga efter Filip Forsberg på 29 poäng och Roman Josi på 19 poäng.
- Det är lite poäng som har trillat in mot slutet. Innan det hade jag egentligen inte gjort så många poäng.
- Jag tycker att jag spelat bra och framför allt spelat mitt spel under hela säsongen. Sedan är det kul då jag får göra lite poäng och att vi vinner såklart. Det är små marginaler när det handlar om poäng. Ibland kan det kännas som att jag spelar bra, men jag får inte med mig några poäng. Andra gånger kan det vara tvärtom. 

"INGET SOM KUGGADE FRÅN BÖRJAN"


Laget har inte presterat vad dom själva och omgivningen förväntat sig, men 29-åringen från Gävle har svårt att peka på varför främst inledningen av serien var så pass svag från Nashvilles sida.
- Om jag ändå visste det… Det var egentligen ingenting som kuggade ifrån början. Sedan tycker jag att vi har börjat spela ett enklare spel och tagit hand om pucken mycket bättre samtidigt som vi har spelar mer framåt i stället för ”east – west”.
- Det är vad jag tycker är den stora skillnaden nu, att alla jobbar stenhårt och har köpt den spelidén.

I början av januari tog John Hynes över som coach efter Peter Laviolette som hade coachat laget sedan 2014.
- Min roll har alltid varit lite densamma. Jag spelar lite överallt. Jag började i fjärdefemman även den här säsongen. Det brukar jag få göra och sedan får jag försöka jobba mig uppåt.
- Sedan vet jag inte riktigt vad han förändrat. Vi har en lite annan spelidé och han är såklart en annan person än var förra tränaren var. Självklart vill alla tränare att man ska jobba hårt så det är inga konstigheter med det. 

John Hynes.

John Hynes. Bildbyrån


Vad krävs av er som grupp om ni ska ta er till ett Stanley Cup-slutspel igen?
- Det vi märkt nu då vi varit iväg på den här långa ”roadtrippen” är att om alla köper spelidén och jobbar stenhårt för varandra har vi en stor möjlighet att vinna.
- Det är inte lätt att vinna matcher i den här ligan längre och jag skulle säga att alla lag är nästan lika bra. Oftast är det, vilket kanske låter tråkigt, lagen som jobbar hårdast som vinner.

DOMARSKANDALEN

I Nashvilles match mot Detroit tidigare i veckan då domaren Tim Peel i matchen hördes efter utvisningen säga: "Jag ville ha en utvisning mot Nashville tidigt" till sin domarkollega.
– Jag tror att situationen är som den är. Jag tänker ur vårt perspektiv, det spelar förmodligen ingen roll hur jag känner för det i allmänhet. Domarna är anställda av ligan så detta är en fråga som ligan måste ta hand om. Du vill alltid ha saker som är rättvisa för dina spelare och för ditt lag, kommenterade coachen John Hynes det inträffade. Peel blev efter det uttalandet avstängd på livstid från att döma i NHL. 

Calle Järnkrok:
- Jag fick ett mess av en kompis igår (läs: onsdags) och jag hade inte läst eller sett någonting om det innan. Vi får se om någon säger någonting om det då jag kommer till hallen, men jag har faktiskt ingen aning. Det där får NHL sköta och är ingenting som vi kan fokusera på. 

Tim Peel får sparken.

Tim Peel får sparken. Foto: Skärmdump


Det här var med andra ord inget du märkte av under matchen?
- Nej, jag hade ingen aning om att något hade hänt innan igår och det var ingenting jag tänkte på.

Hur upplever du generellt att domarnivån är i NHL?
- Den tycker jag är bra. Jag har inget ont att säga om domarna. Klart att dom gör misstag ibland, men skulle man kolla på då en annan spelar en match så gör jag dubbelt så många misstag som domarna gör, säger Calle Järnkrok med ett skratt.

Calle Järnkrok har bott i Nashville sedan 2013 och trivs väldigt bra med tillvaron. Han har en halvtimme med bil till hallen från hemmet och tillsammans med bland andra svenskarna Filip Forsberg, Mattias Ekholm och Viktor Arvidsson tillhör han en av dom som spelat längst i laget.
- Man kan säga att Nashville blivit som ett andra hem för mig. Jag har bott här många år nu och känner till stan. Dessutom har jag mycket polare här och jag tycker det är ett väldigt bra ställe att bo på.
- Vi svenskar är väldigt tajta. Alla vi har varit här ganska länge och då blir det väl så automatiskt, men jag tycker att vi faktiskt har varit tajta redan från början.

TVÅBARNSFAR

Du och Sanna blev föräldrar 2018…
- Sen fick vi en till för tre veckor sedan…

Vad kul, grattis!
- Tack, det var roligt.

Hur har det fungerat för familjen i pandemitiderna?
- Det har ändå fungerat bra. Nu är det lite öppnar här borta. Även om vi lever i en bubbla så kan ändå vår dotter gå i skolan och rastas lite på dagarna.
- Annars är det inte så stor skillnad för mig eftersom jag inte gör så mycket annars heller under säsongerna. Det blir att jag åker till träningarna och sedan hem. Det var jobbigt innan vi började spela, men nu har jag något att göra så det är lugnt för min del.

Har ni spelare tuffa restriktioner?
- Ja, man kan säga att vi fortfarande är i en bubbla. Vi ska inte gå ut och äta på restaurang utan i princip mest hålla oss hemma.
- När man ska gå till lekplatsen med dottern har jag munskydd och grejer. Sedan handlar det om att hitta en lekplats där det inte är så mycket folk. Nu bor vi i ett hus så vi har det bra här och inte behövt åka iväg så mycket. 

Calle Järnkrok.

Calle Järnkrok. Foto: USA TODAY Sports


Har du själv fått en annan distans till hockeyn sedan du blev pappa?
- Ja, det kan man säga. Jag tar inte med hockeyn hem lika mycket längre.

Jag antar att det är skönt att komma hem och mötas av ett leende barn?
- Ja, framför allt när det är leende barn, skrattar Calle Järnkrok som gärna spenderar tid med familjen hemma i Nashville då det inte står hockey på schemat.
- Igår var vi lediga och då badade vi lite i poolen. Det var fint väder så vi var ute mest hela tiden. Jag skulle säga att det är mest sådant som jag tycker är kul att hitta på en ledig dag, avslutar Gävlesonen.


TV: "Ekholm kan paras ihop med stjärnbacken" 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch