Andreas Ljunggren.
Intervju

”Ska spela i SHL – om det blir i år eller om två år får vi se”

Gjorde sin bästa säsong i karriären – då blickar Andreas Ljunggren uppåt.

Andreas Ljunggren tog förstaspaden i Tingsryds AIF och stod för sin bästa säsong i karriären. 
Det är dock osäkert om han kommer bli kvar i de småländska skogarna då burväktaren blickar uppåt.
– Min ambition är absolut att ta mig till SHL, säger 25-åringen till hockeysverige.se. 

Tingsryds AIF förlorade åttondelfinalserien mot AIK med 2-0 i matcher och deras säsong är därmed slut nu redan i mars. 

För lagets del återstår endast några få samlingar innan lågsäsongen officiellt kickar igång för deras del. 

– Det är ju baksmälla nu efter säsongen. Det var ju ganska intensivt och mycket matcher där ända sedan jul så man är väl lite sliten, säger TAIF-målvakten Andreas Ljunggren till hockeysverige.se.

Även om säsongen är slut för Tingsryds del så behöver det inte innebära slutet på Ljunggrens säsong. Innan transferstoppet i mitten av februari registrerades han nämligen som tredjemålvakt för Malmö Redhawks. 

Det innebär att han skulle kunna få åka ner till Skåne för att avsluta säsongen med SHL-laget. 

– Vi ska ha lite möte och avslutning med Tingsryd här nu i dagarna sedan vet jag inte. Jag får väl prata lite med Malmö och se vad de tycker och tänker. Jag vet faktiskt inte så mycket just nu, tyvärr. Jag är ju registrerad där nere så får vi se vad de säger. 

Även om han i skrivande stund inte vet ifall han blir nerkallad till Malmö eller inte så hoppas han få möjligheten att åka ner dit, även om han troligtvis endast skulle få sitta på läktaren. 

– Det är ju alltid lärorikt att vara med ett steg upp liksom. Se och lära lite av (Oscar) Alsenfelt, han är ju en av SHL:s bästa målvakter. Det hade varit kul att inte se och lära lite av hur han tränar och förbereder sig, säger Ljunggren och fortsätter:
– Det hade varit väldigt lärorikt och kul att inte behöva sätta igång med försäsongsträningen redan utan kunna gå på is ett tag till.

Oscar Alsenfelt.Oscar Alsenfelt.

För Tingsryds AIF tog det roliga dock slut förra veckan efter åttondelsfinalförlusten mot AIK. Det blev 2-4 och 4-6 i de båda matcherna när AIK gick vidare till kvartsfinalen. 

Vad var det som gjorde att ni inte räckte till?
– AIK har ett bra lag. De spelar ett stabilt försvarsspel och vi skapade mycket men kunde inte riktigt få hål på (Claes) Endre där bak som gjorde två bra matcher. Den serien kunde egentligen ha slutat hur som helst. Båda lagen spelade bra hockey men de drog det längsta strået.
– Så är det ju i hockey att det spelar inte alltid någon roll hur bra prestationen är utan det gäller att göra mål och där var de lite bättre än oss över serien. Det är bara att gratulera AIK.

”NÄSTAN LITE BESVIKEN ATT VI INTE TOG TOPP SEX”

Även om det naturligtvis är en besvikelse inom laget över att inte tagit sig vidare så var årets säsong ändå ett stort steg framåt för Tingsryd. Ledda av tränaren Magnus Bogren knep laget en åttondeplats i tabellen. 

– Innan säsongen var vi nederlagstippade av de flesta och det ger lite extra motivation att bevisa dem fel. Vi hade faktiskt en jäkla härlig grupp i år. Det har alltid varit härliga grupper under alla mina fyra år här, men det kändes som att det var något lite extra nu. Det kändes så ända från start.
– Vi fick en bra start på säsongen och red vidare på den vågen. Sedan kommer det alltid dippar under säsongen och vi hade en dipp där november/december. Men vi tog oss ändå ur det på ett bra sätt. På det stora hela gör vi ändå en klart godkänd säsong.

Tingsryd har de senaste säsongerna varit ett lag som misslyckats att ta sig till slutspel, hamnat i ingenmansland och fått kämpa för att undvika negativt kval.

I år tog de dock ett kliv framåt och kämpa för att ta en direktplats till kvartsfinalerna ända in i slutet. 

– Nu är man nästan lite besviken över att vi inte tog topp sex där. Vi hade häng på det men fick en liten formsvacka där de sista sju, åtta matcher. Då var man nästan besviken att vi inte kunde ta topp sex men vi gör ändå en riktigt bra säsong. Jag är skitnöjd med alla i laget, det har varit en händelserik och rolig säsong.

”VILL ALLTID TA STÖRRE KLIV”

Andreas Ljunggren själv hade också en bra säsong för sitt Tingsryd. I vad som var hans fjärde säsong i klubben hade han 91,5 i räddningsprocent, 2,38 insläppta mål per match och höll fyra nollor. 

Med det var han en av de bättre målvakterna i Hockeyallsvenskan. 

– Det kändes bra. Jag tycker att jag började stabilt men hade också en liten dipp där samtidigt som laget dippade. Tycker att jag kom tillbaka rätt starkt här på vårkanten. Överlag tycker jag ändå att jag gör en helt okej säsong. Det finns ju alltid saker som man vill göra ännu bättre.

Vad är det som du känner att du hade kunnat göra bättre?
– Jag skulle ha velat hållit en lite jämnare nivå i vissa matcher. Ibland blir det att man faller för lätt ur ramen i vissa matcher. Det är väl lite sådant som jag skulle ha velat förbättra. Men det har varit ett stort steg framåt jämfört med mina tidigare säsonger i Tingsryd. Jag har ju tagit kliv men man vill ju alltid också ta större och mer kliv. 


”Jag har inte spelat så mycket under mina tre första säsonger här så det var lite av en omställning”

Andreas Ljunggren om att bli förstemålvakt i år.


I år tog Kungsbackakillen även ett fast grepp om förstaspaden i Tingsryd. Under sina tre tidigare säsonger har han fått spela, tolv, 22 och 23 matcher men nu klev han upp och vaktade kassen i 32 matcher. 

– Det var kul så klart. Jag har inte spelat så mycket under mina tre första säsonger här så det var lite av en omställning. Jag kom mycket bättre förberedd inför säsongen än innan, med fysbiten och så där, så jag kände mig ändå redo för det. Jag fick chansen och gjorde det bra och sedan rullade det vidare därifrån.
– Jag har fått bra sporrning av (Adam) Åhman också. Det är en jäkla bra målvakt och man har känt att man har pushat sig själv för att visa att det är jag ska spela. Det är en jäkla härlig kille utanför också så samarbetet har varit svinbra. Det har varit riktigt kul att ha Åhman att konkurrera med.

På vilket sätt var du en bättre målvakt i år än tidigare säsonger?
– Jag kände mig starkare i kroppen och kände att jag orkade spela mer minuter per match. Det blev inte lika många dippar under matchen för att man är trött.
– Jag och "Sampan" (målvaktstränare Mikael Sandberg) har jobbat mycket med tålamod och djupled i spelet; vart man ska kliva och när man ska stå tillbaka, lite sådana bitar tycker jag att jag har utvecklat. Det är ganska många faktorer där jag känner att jag har tagit kliv.
– Sampan är ju en erkänt duktig målvaktstränare, det ser man bara på vilka målvakter han har fått fram. Det är en skitbra miljö att utvecklas i.

Mikael Sandberg har varit viktig för Andreas Ljunggrens utveckling.Mikael Sandberg har varit viktig för Andreas Ljunggrens utveckling.

De senaste åren är det flera skickliga målvakter så som Niklas RubinJohannes JönssonGustaf LindvallViktor FasthAxel BrageTex Williamsson och Arvid Söderblom som har tagit vägen via Tingsryd vidare ut till större lag och bättre ligor. Där har målvaktstränaren Mikael Sandberg haft ett finger med i spelet i att burväktarna utvecklats så fint. 

Vad är det som han gör som fungerar så bra?
– Han ser mycket till målvakternas styrkor. Jag och Åhman är inte likadana målvakter utan han ser oss på olika sätt och försöker inte forma efter en viss mall. Han är bra på att se vad varje målvakt har för styrkor och svagheter och jobba efter dem. Alla målvakter kan inte spela på samma sätt.
– Man kommer dit som en målvakt och om man lämnar sen så är man inte en helt annan målvakt utan du är fortfarande samma målvakt fast bättre.

”MÅLET ÄR ATT TA SIG TILL SHL”  

Det är dock oklart ifall Andreas Ljunggren ens kommer att vara kvar i Tingsryd nästa säsong

I helgen kom nämligen Smålandsposten med uppgifter som gör gällande att Ljunggren kommer att lämna TAIF. Målvaktstränaren Mikael Sandberg bekräftade även att "det kommer att bli förändring på målvaktssidan". 

Blir du kvar i Tingsryd eller inte? 
– Jag vet faktiskt inte det nu. Vi får se, jag ska ta lite snack med agenten. Jag har velat smälta allt lite nu, säsongen i Tingsryd har ju precis tagit slut. Sedan får man väl ta tag i det där om någon vecka.

Hur går tankarna om framtiden? 
– Målet är väl att ta sig till SHL, helt klart. Sedan får jag och agenten snacka ihop oss och prata om vad som är bäst för mig och min utveckling. Sedan får vi ta det härifrån. Om det blir fortsatt spel i Tingsryd eller om det blir någon annanstans, det får tiden utvisa.


”Det är en svår avvägning om man ska ta klivet till SHL eller om man ska ta ett år till i Hockeyallsvenskan”

Andreas Ljunggren om nästa säsong.


Du är ju registrerad för Malmö, vet du om det finns intresse från SHL-klubbar?
– Nej, inget jag vet om. Skulle det komma något så hade det varit superkul men det har inte varit något konkret. Alla vägar dit ser inte likadana ut. Min ambition är absolut att ta mig till SHL, spela där och göra det bra där någon dag. Sedan om det blir i år eller om två år, det får vi se. Men målet är absolut att ta sig dit.

Vad vill du få ut av nästa säsong då?
– Det är svårt att säga nu. Skulle det bli SHL så blir det ju en andraspade men samtidigt vill man ju spela mycket matcher. Det är en svår avvägning om man ska ta klivet eller om man ska ta ett år till i Hockeyallsvenskan. Vi får se vad som kommer upp, jag har ingen aning än.

Det blir SHL eller Hockeyallsvenskan då? Utlandet är inte aktuellt?
– Sverige vill jag nog spela kvar i ett tag till i alla fall. Jag trivs jäkligt bra här och flickvännen har jag ju här också. Så Sverige blir det oavsett vad, avslutar Andreas Ljunggren


TV: Drömvärvningar till SHL nästa säsong

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten