Måns Hermansson flyttade till Italien och HC Fassa Falcons.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Den svenske vikingen – i Italien: "Fick en stor och viktig roll"

ANNONS

Vad brukar man göra i Italien? Sola och bada på sommaren sen kanske man hinner med en sväng ner till Alperna för att åka skidor på vintern.
Tillskillnad från många andra svenskar landade Måns Hermansson i Italien för att spela ishockey.

– Jag fick en stor och viktig roll och det känns skönt att man har levt upp till förväntningarna, säger han till Hockeysverige.se.


Det blev inga skidresor till Alperna för svenskarna denna vinter. Covid-19 har begränsat resandet, men en svensk som har tagit sig till Alperna är Måns Hermansson.

Den svenske 27-årige backen åkte inte dit för skidsemestern utan det som lockade var ishockeyn. Flytten blev en succé för svensken som i laget har fått en helt annan roll än vad han är van vid.

– Jag har svårt att se mig själv som en stjärna, men jag är glad att det har gått bra, säger han till Hockeysverige.se.

Snart bär flyttlasset återigen hem till Sverige och Växjö men det har varit ett äventyr som har lärt 27-åringen mycket. Om det blir några framtida utlandsäventyr är ännu inte säkert men dörrarna står öppna inför nästa säsong.

– Det är absolut inte omöjligt. Det beror på hur världen ser ut inför nästa säson. Nu ska det bli skönt att komma hem och landa lite, säger den svensken backen.

"EN STOR OCH VIKTIG ROLL"  

Tingsrydsonen Måns Hermansson spelade under ungdomsåren i den lokala klubben Tingsryd AIF enda fram tills säsongen 2017/18. Då blev det en kortvisit i Almtuna innan han återigen flyttade hem.

Förra säsongen spelade den försvarsinriktade backen i det Karlskrona som degraderades till HockeyEttan. I och med nedflyttningen lämnade Hermansson Blekinge-klubben och blickade efter ett nytt äventyr.

Hermansson, som aldrig tidigare hade spelat utanför Sveriges gränser, hamnade till slut i det italienska laget Fassa Falcons i "Alpligan" där han har gått som tåget.

– Jag har alltid haft ett intresse av att spela utomlands och jag kunde få en helt annan roll i den här ligan. Det har gått jättebra och de är nöjda med hur jag har spelat, säger han och fortsätter: 

– I Sverige har jag inte haft en roll i powerplay, boxplay och fem mot fem. Här har jag spelat uppåt 30 minuter per match och inte haft samma defensiva fokus utan har fått spela i alla spelformer.

Den nya rollen har inneburit att svensken även på ett annat sätt än tidigare har hittat in i målprotokollet och har samlat på sig 29 poäng på 33 matcher från backposition.

– Jag fick en stor och viktig roll och det känns skönt att man har levt upp till förväntningarna. Det känns som att man har gjort sitt jobb, säger han glatt.

Måns Hermansson under sin tid i Karlskrona 2019.

Måns Hermansson under sin tid i Karlskrona 2019. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

"JAG FÅR TA FLER LEKTIONER"  

I den Italienska klubben har han fått det omtalade smeknamnet "vikingen" vilket har passat honom bra under sin tid i landet.

– Det kom upp redan innan jag kom hit. Jag vet inte varför men det kanske är deras syn på svenskar, sen skadar det inte att man besitter ett skägg, skrattar han.

I Fassa spelar även lagkamraten Arvid Ljung som ännu inte har fått ett lika kraftfullt smeknamn, men som har varit en trygghet för Hermansson.

– Vi har spelat ihop tidigare i Almtuna sen inledde vi säsongen ihop förra året i Karlskrona. Det har varit kul att få spela en hel säsong ihop. Jag bor själv tillsammans med min familj i centrum och Arvid bor lite närmre rinken. Det har varit skönt att ha någon att snacka med, men ibland kommer vi på oss själva med att vi sitter och pratar engelska, säger svensken skämtsamt.

Det har inte trillat fram några ord på italienska er emellan?

– Då får jag nog ta några fler lektioner innan det kommer flytande, säger han och tillägger:

– De flesta spelarna i laget är unga och utbildade, men några är förvånansvärt dåliga på engelska. Vid det här läget förstår man tränaren, men han pratar mest italienska. I byn pratar de ett helt eget språk. som heter ladinska och då förstår inte ens italienarna vad de säger. På restaurangerna finns det oftast några som pratar engelska med tanke på att det är en turistby. Sen pratar många även på tyska så man tar sig runt, säger han och skrattar vidare.

I Alpligan spelar Fassa inte endast mot andra italienska lag utan det är även lag från Österrike och Slovenien. Ligan är nationöverskridande vilket har inneburit en del resor.

– Det finns roligare sätt att transportera sig på än med buss. Det är bara passen som gäller i kontrollen sen behöver man även ett giltigt coronatest som har gjorts 72 timmar innan man reser över gränsen, säger han om det komplicerande resandet och fortsätter:

– Man har inte kunnat besöka städerna när man har varit här. På grund av Corona har man varit tvungen att åka hem direkt efter matcherna. Det hade varit enklare om man hade kunnat stanna över natten i staden man spelat i men det har tyvärr inte gått.

"SVENSKARNA ÄR BÄTTRE MED HÄSTLÄNGDER"  

Trots den fina sejouren i klubben för Måns Hermansson har resultaten inte varit lika imponerande för laget som inte kunde ta sig till slutspel.

– Vi placerade oss i ett ingemansland och missar man slutspelet så är säsongen över. Topplagen har varit snäppet vassare. Vi har haft ett tydligt problem och det har varit målgörandet. Vi har saknat den typen av spelare som gör mål. I de flesta lagen finns det en eller två som man kan förlita sig på, men vi har inte haft några riktiga målgörare, säger han och fortsätter:

– Det är svårt att sätta en nivå på ligan. Det är flera av lagen som satsar väldigt mycket på sina två första femmor. De femmorna håller rätt bra nivå och kan väl jämföras med HockeyAllsvenskan. De två sista femmorna är oftast lite sämre. De slovenska lagen har ofta en mer komplett trupp vilket även går att se i tabellen.

I Italien finns det även en del skillnader i spelet om man jämför med de svenska ligorna.

– På skolningen märker man att vi svenskar är skolade på ett helt annat sätt. Jag tror den svenska skolningen kan vara den bästa i världen, säger 27-åringen och fortsätter:

– Det är inte samma fokus på defensiven här ska det in mål framåt. I Italien är det rätt ont om talanger. Vi har haft några juniorer som har varit uppe och tränat med oss men det går knappt att jämföra med de svenska juniorerna som är bättre med hästlängder.

Ett år har gått sedan Hermansson spelade framför publik vilket var något han såg fram emot i det italienska laget.

– Vi har inte haft någon publik på hela säsongen. I Fassa-dalen är de av ett stort behov av turister, men med tanke på att skidsäsongen har legat nere har det varit tufft ekonomiskt. Det har blivit väldigt speciellt i vanliga fall är det full fart, men det har varit helt dött i byn. Man kommer att uppskatta att få komma hem, säger han och fortsätter:

– Man har känt i arenorna att det verkligen kan vara ett bra tryck på matcherna. De har stora ståplatsläktare i flera av städerna och det ser jag som positivt. Vi hade typ femtio personer i publiken i början av säsongen, men sedan stängdes det helt.

Måns Hermansson i Almtuna 2018.

Måns Hermansson i Almtuna 2018. Foto: Dennis Ylikangas/Bildbyrån

"FÅR TA DET SOM DET KOMMER"  

När Hermansson nu återvänder till Sverige är han ett år av lärdomar rikare. Det är däremot inte bara erfarenheten som har blivit större utan förhoppningen är att lungkapaciteten även den har vuxit.

– Man kommer ta med sig många erfarenheter, men speciellt hur det är att vara utländsk spelare i en liga. De första veckorna kändes det att man hade tagit sig upp på en hög höjd. Man får väll se hur blodvärdena ser ut när man kommer hem till Växjö. Förhoppningsvis känns det en liten skillnad säger han och tillägger:

– Vi bor på högt upp och det är en vacker och mäktig vy vilket man inte klagar på när man är ute och går med barnvagnen.

Under förra säsongen blev "Vikingen" pappa för första gången. I och med det tajmade resan ner till Italien bra ihop med sambons föräldraledighet.

– Jag har en agent som jag har bra kontakt med och vi var redo att flytta utomlands. Jag blev pappa under förra säsongen så vi har en liten hemma som snart fyller ett, säger han och fortsätter:

– Min sambo kommer att börja jobba igen till nästa säsong så vi får ta ställning till hur det skulle funka med en utlandsresa. Vi får ta det lite som det kommer helt enkelt.

Exakt hur det kommer att bli nästa säsong är fortsatt oklart men dörrarna står fortsatt öppna på förslag från utlandet.

– De är nöjda med hur jag har spelat och vill ha mig kvar men det är en ekonomisk fråga och med tanke på smällen som byn och sponsorerna tog när det inte blev någon skidsäsong får vi se. De har ett tufft år bakom sig. Jag är öppen för att åka utomlands och spela, säger han och tillägger:

– Jag har lite tyska rötter så det vore kul av den anledningen att spela i Tyskland.

Hur det blir i framtiden är ännu inte klart för Måns Hermansson men i fokus just nu är att komma hem till Sverige och familjen.

– Det blev klart efter förra matchen att det inte skulle bli något slutspel för oss så jag och familjen ska börja röra oss hemåt. Det ska bli skönt att komma hem och träffa familjen då de inte har kunnat komma och hälsa på, avslutar han.



Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL