Stefan Bergqvist.
Foto: Stickan Kenne
Bilden

"Det var jobbigt att ringa hem och tala om vad läkarna hittat"

ANNONS

Under sin andra säsong i NHL fann läkarna en tumör innanför Stefan Bergqvists högra öga.
Cystan var stor som en golfboll – och problemen plågar honom än i dag.
– Man får lov att lämna kvar en liten del av cystan. Annars kan jag bli helt förlamad i ansiktet, säger Bergqvist.

"Stickan” Kenne:

”Stefan var en stor stark back i Leksand. Lite tystlåten och lätt att ha och göra med. Hans sätt att spela borde ha passat bra i NHL. Att han fick spela med spelare som Jaromir Jagr och Mario Lemieux säger en hel del. Tyvärr drabbades han av en tumör då han var i USA. Det tror jag påverkade hans utveckling som spelare”.

Stefan Bergqvist växte upp i Mockfjärd, men som hockeyspelare fostrades han mestadels i Leksand. Det var också där coachen Wayne Fleming lyfte upp honom för spel i elitserien. Under NHL-draften 1993 tingades Stefan Bergqvist av Pittsburgh redan i förstarundan.

– Det var oväntat och riktigt stort. Draften var uppe i Quebec och jag var där på plats. Snacket hade gått att jag kanske kunde gå i andrarundan. Sedan blev det första…
– Jag var toknervös då jag skulle upp på scenen och dra på mig Pittsburghs tröja. Sedan var det intervjuer, TV och så vidare samtidigt som min engelska var under all kritik. Den biten var jättejobbig.
– Det skrevs lite i tidningarna här hemma också i och med att vi var sex svenskar som gick i förstarundan det året. Det hade aldrig hänt tidigare, men jag tror inte folk tänkte på det här med draften på samma sätt som man gör borta där, berättade Stefan Bergqvist då hockeysverige.se träffade honom på hans gård i Mockfjärd.

"JAG MÅDDE INTE SÅ BRA"  

Under sin andra säsong i NHL hann Stefan Bergqvist spela fem matcher innan läkarna upptäckte en tumör innanför högra örat.

– Jag kände redan på träningslägret att jag började få ont i huvudet. Sedan satt huvudvärken i dygnet runt. Jag ville inte klaga på träningslägret när det dessutom var den säsongen jag skulle ta en plats i laget. I stället bet jag ihop och körde.
– Det där blev bara värre och värre samtidigt som jag inte mådde så bra. Jag funderade på vad det var för fel. Sedan blev jag nedskickad till Cleveland. Då pratade jag med läkaren där eftersom jag kände att jag kunde ta tag i det då jag var tillbaka nere där.
– Jag var in och gjorde en magnetröntgen. Då upptäckte dom tumören. Den satt på hörselnerven och in mot hjärnan till.

Minns du känslan då du fick beskedet?
– Det var inte så roligt… Stefan Bergqvist tystnar lite och det märks att det var ett besked som tog hårt på honom och något han fortfarande minns som något jobbigt.
– Jag fick stanna kvar på sjukhuset. Då var det prat om att man skulle operera på en gång. Det var inte roligt när jag låg där själv. Jag kände mig lite ensam då.

Hur var det att ringa hem till mamma och pappa för att berätta om tumörbeskedet?
– Det var inte något vidare. Då visste man inte omfattning heller så det var ingen höjdare.
– Morsan blev ledsen och visst var det jobbigt att ringa hem och tala om vad läkarna hittat. Samtidigt visste morsan och farsan om att jag haft huvudvärk och att jag skulle in på undersökning. Det kom inte som en blixt från klar himmel eftersom vi hade förstått att det var någonting som var fel. Det var tufft. Lite senare åkte också båda två över till mig. 

FORTSATTA PROBLEM  

Hann du få dödsångest eller liknande eftersom en tumör då ofta likställdes med en dödsdom?

– Dom gjorde klart ganska tidigt att det inte var cancer utan ”bara” en cysta. Dom opererade bort cystan som var stor som en golfboll första gången.

Första gången?
– Jag har opererat mig tre gånger. Det har kommit tillbaka med tio års mellanrum. Senaste jag opererade mig var för två år sedan.
– Det som händer är att jag domnar bort på högersida och sedan får jag huvudvärk. Det känns direkt då det är på väg, men jag är in på magnetröntgen vartannat år för koll. Det brukar vara lugnt under fyra, fem år. Sedan börjar den växa lite, lite innan jag börja känna att den växer och blir större.

Är det något som fortfarande oroar dig?
– Nej, nu har jag haft det sedan 1996. Problemet är att det går så mycket nerver där. Nerverna till ansiktet ligger utanpå, eller hur jag ska uttrycka mig, så man får lov att lämna kvar en liten del av cystan. Annars kan jag bli helt förlamad i ansiktet. Idag är jag lite sämre på högersida…

Ditt öga ser lite annorlunda ut på högersida…
– Jajamensan och det är därför. Sedan är jag döv på höger öra så jag hör det jag vill höra, skrattar 45-åringen från Mockfjärd.
– Det tog ett par månader innan jag var tillbaka igen. I början var det jättetufft eftersom jag inte visste hur det skulle gå. Ingen kunde säga något om jag kunde spela hockey igen eller något. Det var mer att vi fick se hur det skulle gå och att vi skulle ta det försiktigt. Samtidigt kände jag tidigt att det här skulle gå bra.
– Egentligen var det bara under några veckor jag tyckte det var jobbigt. Sedan började det på att bli bättre och bättre. Samtidigt supportade Pittsburgh mig jättebra med försäkringar och allt. Annars hade jag fått åka hemma för att operera mig. Hade jag inte haft försäkring och opererat mig i USA hade jag förmodligen blivit ruinerad

Här kan du beställa ”Stickan” Kennes bok, ”Svenska Hockeyadeln"

Stig Kenne med boken Stig Kenne med boken "Den svenska hockeyadeln".Foto: Ronnie Rönnkvist


TV: De fem hetaste deadlinevärvningarna i HockeyAllsvenskan

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL