Alexander Lunsjö har fått ett allsvenskt genombrott den här säsongen.
Foto: Bildbyrån
Intervju

”Hade hoppats att jag kunnat spela bättre tidigare”

ANNONS

Han gör sin tredje säsong i Hockeyallsvenskan och då har genombrottet kommit. 
För hockeysverige.se berättar nu Alexander Lunsjö om nyckeln bakom målsuccén.
– Jag har börjat utnyttja mina egna styrkor på ett annat sätt, säger 24-åringen. 

Det är ett hektiskt matchschema just nu för de allsvenska lagen men för Västerås var det en spelledig lördag. 

Då körde VIK i stället en rejäl isträning inför morgondagens möte med seriesegrande Timrå. 

– Det har varit lite problem med powerplay för vår del så vi gnuggade lite på det, säger Alexander Lunsjö om lördagens träning. 

För Västerås del har det dock varit en udda säsong då laget länge fanns med i topp sex men har tappat på senaste tiden och glidit längre ner i tabellen. 

– Det har varit lite för mycket upp och ner. Vi vet hur bra vi kan vara när vi är bra, då känns det som att vi är mot ett topplag i ligan men det är för sällan de matcherna kommer. Det har varit lite för djupa dalar också. Det har varit alldeles för ojämnt men det slipar vi på och försöker hitta formen inför ett slutspel som vi först ska försöka ta sig till, säger Lunsjö om lagets insatser. 

”DÅ VET JAG INTE OM VI FÖRTJÄNAR SLUTSPEL”

Laget jobbar för fullt för att hitta mer jämnhet i sitt spel och göra sig redo för slutkampen av säsongen. 

– Vi 'fokar' mycket på detaljer, går ut och spelar vårt spel. Spela med lite större penseldrag och ta rätt beslut ute på isen. Det gäller att göra rätt för sig där ute, varje dag, på varje träning och på varje match.

Den senaste svackan gör dock att laget nu har närmare att tappa sin slutspelsplats (fem poäng ner) än vad man är att nå en topp sex-plats (sex poäng upp). 

Blir fokus i stället att bara ens ta sig till slutspel nu?
– Nu fokar vi bara på vårt eget spel och att vi ska göra bra matcher där ute. Ta en match i taget, speciellt när det är så mycket matcher på kort tid. Det gäller att försöka vinna och sedan summera matchen och gå vidare på nästa direkt. Vi behöver vinna matcher nu på slutet.

Det har varit en tyngre tid för Alexander Lunsjös Västerås den senaste tiden.Det har varit en tyngre tid för Alexander Lunsjös Västerås den senaste tiden.Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Det är också ett tufft spelschema för Västerås som mötte tabelltvåan Karlskoga i fredags, spelar mot ettan Timrå i morgon för att sedan ställas mot Karlskoga igen. 

– Ska vi vara i slutspel så måste vi klara av de här matcherna också. Det blir lite som ett slutspel redan nu på slutet. Om vi gör allt för dåliga matcher nu då vet jag inte ens om vi ska förtjäna att vi i ett slutspel.

”ÖNSKAR MER I SPELET”

För Alexander Lunsjös del har det dock varit desto mer lyckosamt då han har haft sin bästa säsong i HockeyAllsvenskan med 19 mål och elva assist för 30 poäng på 38 matcher. 

Själv menar han dock att det är svårt att glädjas åt den personliga framgången när laget har gått tungt. 

– Jag var ju skadad tidigt och missade många matcher. Sedan har jag kommit tillbaka starkt, haft en bra rehab. Det har väl gått bra produktionsmässigt men jag hade väl gärna önskat lite mer i spelet.
– Det blir att man fokuserar mycket på laget. Visst det kan ha gått bra för mig och jag har gjort några mål men om vi inte vinner matcherna där jag gör mål så känns det inte som att det skulle spela någon roll. Vinner vi inte matcher så kan man inte glädjas åt egen del.

Vad är det som du önskar mer av i ditt spel?
– Man vill ju alltid vara lite bättre på allt. Nu är det främst spelet i egen zon, vinna puckar och göra ett bra jobb. Jag har ju gjort lite poäng och det är väl klart att man tycker att det är bra men man vill ju vara med i hela spelet också.

Annars har dock Lunsjö varit en av de målfarligaste lirarna i hela Hockeyallsvenskan, hans 19 mål ger en delad tionde plats i skytteligan – trots att han har missat tio matchers spel. 

– Jag känner att jag har blivit mycket jämnare i mitt spel. Det är något som jag har haft problem med tidigare tycker jag. Det är väl en stor faktor i det.
– Jag har börjat utnyttja mina egna styrkor på ett annat sätt. Våga göra lite mer med pucken och komma in mer på insidan i anfallszon för att komma till farliga lägen. Det är något som jag tycker att jag har utvecklat i år. Där har väl poängen kommit en del också.

”VILL INTE BARA ÅKA RUNT OCH VARA EN POÄNGSPELARE”

Han har också fått ett stort förtroende av tränarna då han snittar 17 minuters istid, vilket är flest av alla forwards i Västerås som har spelat där hela säsongen, endast Rasmus Asplund (lämnade under säsongen) och Filip Karlsson (anslöt under säsongen) har mer istid av lagets forwards. 

– Jag hade några bra matcher innan skadan också. Strax efter skadan så hade jag ett väldigt bra snack med (Thomas) Paananen att jag skulle fokusera på rehaben och sedan kommer det fortfarande att finnas en bra roll för mig när jag kommer tillbaka.
– Det ger ju mig en trygghet att veta att man har den chansen när man kommer tillbaka. Det är klart att jag har fått stort förtroende och det är jag väldigt glad för.
– Samtidigt ska jag förtjäna det också och man måste ju fortfarande göra bra matcher. Jag får mycket istid i alla spelformer och det känns som att de litar på mig där ute. Det är en skön känsla att ha.

Alexander Lunsjö har varit i centrum för en hel del målfirande den här säsongen. Alexander Lunsjö har varit i centrum för en hel del målfirande den här säsongen. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

Alexander Lunsjö tog steget till HockeyAllsvenskan 2018 efter att ha gjort poängsuccé i Hockeyettan med Kallinge/Ronneby. Under sina första två säsonger på allsvensk nivå stod han för 16 poäng båda gångerna. 

Den här säsongen har han alltså skjutit fler mål än han gjort poäng tidigare och han har nästan fördubblat sin totala poängskörd. 

Vad är det som har klickat för dig?
– Jag spelar en jämnare hockey där ute. Sedan känns det som att jag har börjat lära känna mig själv lite mer ute på isen. Jag vet vad mina styrkor är och vågar utnyttja de på ett annat sätt.

Är det så att du har kommit in mer i det allsvenska spelet nu?
– Jo, det kan väl också vara en faktor. Det är ju en liten annan hockey från Ettan. Det är klart att jag hade hoppats på att jag hade kunnat spela bättre tidigare. Det är väl lite som det är. Men det känns ju bra här och nu i alla fall.

Vad är det du fortfarande vill utveckla framöver?
– Jag vill förbättra mina styrkor ännu mer och bli en mer farlig spelare. Jag känner att jag vill köra på med mitt hårda jobb också. Jag vill inte bara åka runt och bara vara en poängspelare eller en offensiv kille utan jag vill fortfarande vara en spelare som tränarna litar på i spelet överlag, både i egen zon och med hårt jobb över hela banan.

”TRIVS VÄLDIGT BRA I VÄSTERÅS”

Alexander Lunsjös kontrakt med Västerås går ut till våren och hans framtid är därmed osäker. Än har han dock inte börjat tänka på vad han vill göra nästa säsong. 

– Det är ju lite osäkert här överlag. Det är klart att man har haft en dialog med sin agent men det är inget som jag försöker fokusera på nu. Jag försöker vara mycket här och nu. Jag trivs väldigt bra här i Västerås. Agenten får sköta den biten så gör jag mitt bästa på isen.

Har ni pratat något om en fortsättning i Västerås?
– Det har varit lite smått snack så klart. Agenter och tränare stämmer ju alltid av lite för att se vad som ska hända. Jag vet inte så mycket just nu. Jag har inte pratat med agenten på ett bra tag, avslutar Alexander Lunsjö


TV: Joakim Lindström i Wikegård VS

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM