Nicklas Bäckström, Jacob Markström och Victor Hedman har chansen att nå fina milstolpar.
Foto: USA TODAY Sports/Bildbyrån
NHL
OLAUSSON: NHL-svenskarna som jagar milstolpar
ANNONS

Milstolparna har stort värde i Nordamerika och det finns flera svenskar som snart är på väg att nå jämna siffror när det kommer till mål, assist, poäng eller matcher. 
Här tittar jag närmare på vilka svenskar som snart når milstolpar i världens bästa hockeyliga. 

Under säsongen 2021 har vi redan fått se flera framträdande NHL-spelare nå fina milstolpar. 

Gabriel Landeskog sköt sitt 200:e mål, Patrick Kane har nått 400 fullträffar, Connor McDavid blev åttonde snabbast genom tiderna att göra 500 poäng och Sidney Crosby blev först i Pittsburgh Penguins historia att spela 1 000 matcher. 

Fler milstolpar kommer att uppnås under resten av säsongen och flera svenskar har chansen att komma upp i jämna siffror. 

Här synar jag NHL-svenskarna som ser ut att nå stora milstolpar, så vitt inget oväntat såsom skador händer. 

Bäckströms häftiga dubbel

Det kan bli en väldigt minnesvärd säsong för Nicklas Bäckström. Han har fått en lysande start på året säsong och passningsgeniet från Valbo är faktiskt Washingtons bästa målskytt. ”Bäckis” leder även den svenska skytteligan i NHL. Tidigare den här säsongen nådde han upp till 250 fullträffar i Caps-tröjan men snart väntar ännu större milstolpar för stjärncentern.

Bäckström har stått för 699 assist hittills i sin NHL-karriär och behöver endast en ynka assist för att nå upp till 700. Då skulle han bli den blott femte svensken genom tiderna att nå den noteringen. De andra är Nicklas LidströmHenrik SedinMats Sundin och Daniel Alfredsson. Snacka om bra sällskap.

33-åringen ser också ut att nå 1 000 matcher i NHL då han endast har 23 matcher upp till milstolpen. Han skulle då bli den andre spelaren i Capitals historia att nå fyrsiffrigt, den förste var så klart Alexander Ovetjkin. Bäckström blir då även den blott åttonde svensken att spela 1 000 matcher för samma NHL-förening.

Nicklas Bäckström är i storform den här säsongenNicklas Bäckström är i storform den här säsongenFoto: Charles LeClaire-USA TODAY Sports

Fyrsiffriga Loui?

Nicklas Bäckström är inte den enda som har chansen att nå 1 000 NHL-matcher den här säsongen. Även Loui Eriksson kan nå den stora milstolpen men det är inte lika självklart. Göteborgaren behöver spela 25 matcher för att komma upp i fyrsiffrigt och det är tveksamt om han ens kommer tillåtas nu upp till den noteringen. På Canucks 25 första matcher den här säsongen har Eriksson endast fått spela fem matcher. Han skulle därför behöva spela 25 av lagets 31 sista matcher på säsongen, och det känns tyvärr inte så troligt.

Trippel för Victor Hedman

Den svenske stjärnbacken hade ett otroligt 2020 med Stanley Cup och Conn Smythe-vinst. Under 2021 ser Victor Hedman även ut att ha ett fantastiskt år då han har chansen att nå tre stora milstolpar.

Om inget oförutsägbart sker kommer Ö-vikskillen nämligen nå 800 matcher, 400 assist och 500 poäng under årets säsong. 30-åringen har 19 matcher upp till milstolpen för framträdanden och ser därmed ut att få fira jämnt om drygt en månad, ifall han nu inte blir skadad. Han behöver 17 assist för att nå upp i 400 vilket han kommer äta upp i ett nafs om han behåller samma snitt som han inlett säsongen med. Hittills har han 15 passningspoäng på 19 matcher och med samma snitt kommer han nå 17 assist på 21 matcher.

500 poäng är dock riktigt stort. Victor Hedman har endast åtta poäng upp till supernoteringen och han skulle då bli den endast sjätte svenske backen att stå för 500 poäng i NHL. De andra är Nicklas Lidström, Börje SalmingErik KarlssonFredrik Olausson och Calle Johansson.

Bengans halvmillenium

Victor Hedman är inte den enda svensken som kan nå 500 poäng den här säsongen även Florida Panthers nye stjärnforward Patric Hörnqvist kommer att knäcka milstolpen snart. ”Bengan” har endast två poäng upp till 500 pinnar och skulle alltså kunna nå det när som helst. Precis som Hedman kommer Hörnqvist också spela sin 800:e NHL-match den här säsongen då han har nio matcher upp till milstolpen.

Patric Hörnqvist har fått en fin start i Florida Panthers.Patric Hörnqvist har fått en fin start i Florida Panthers.Foto: Tim Fuller-USA TODAY Sports

Edler och Nylander firar tresiffrigt

William Nylander är inne i sin femte säsong som en ordinarie spelare i Toronto Maple Leafs. Då ser 24-åringen också ut att nå upp till 100 mål i NHL då han för tillfället endast behöver sätta fem strutar för att komma till tresiffrigt. Han har för tillfället gjort mål i tre raka matcher och ifall han kan bibehålla den här målformen ser ”Lill-Nyllet” ut att komma upp i milstolpen redan under mars.

Även Alexander Edler ser ut att komma upp i 100 mål under 2021. Den svenske veteranbacken har fortfarande inte gjort mål den här säsongen men när han gör det så kommer han att nå tresiffrigt. Han står just nu på 99 mål och när han väl prickar nätet kommer han bli den endast åttonde svenske NHL-backen att sätta 100 fullträffar. Edler har också endast tre matcher kvar innan han har spelat 900 matcher i sin NHL-karriär.

300 för Markström

300 NHL-matcher låter kanske inte så anmärkningsvärt jämfört med flera andra milstolpar men för en målvakt är det inte alls fy skam med tanke på att keeprar aldrig står varenda match.

31-åringen från Gävle har spelat 15 matcher den här säsongen och kommer bara behöva stå mellan stolparna i 13 till innan han kommer upp i 300 matcher. Då skulle Jacob Markström bli den blott femte svenske burväktaren i NHL att vakta kassen i så många matcher. Endast Henrik LundqvistTommy SaloJohan Hedberg och Robin Lehner har nått upp till 300 matcher bland svenska målvakter. 

Jacob Markström – en av de största svenska NHL-målvakterna någonsin?Jacob Markström – en av de största svenska NHL-målvakterna någonsin?Foto: Sergei Belski-USA TODAY Sports


TV: Se alla fullträffar från nattens NHL här

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch