Sök
Martin Filander
Bildbyrån
SHL

"Behöver inte vara någon superdetektiv för att räkna ut det"

IK Oskarshamn har tvingats pausa sin verksamhet tillfälligt. I en intervju med hockeysverige.se berättar huvudtränaren Martin Filander om beslutet - och ställer sig också skeptisk till hur coronahanteringen varit under säsongen.

– Det har tagits alldeles för kortsiktiga beslut, säger han.

De hade två segrar på tre matcher förra veckan, och hoppades kunna bygga vidare på det den här veckan. Det kom visserligen ett besked om att det fanns en smittad spelare i laget när veckan inleddes, men man åkte ändå ned till Göteborg för att spela match. Som bekant ställdes matchen in, och sedan dess har viruset fortsatt spridas i IK Oskarshamn som ändå hoppas att de kan dra igång verksamheten igen på söndag. 

För hockeysverige.se berättar tränaren Martin Filander om en turbulent vecka.

– Vi var ju laddade för match och tyckte själva tyckte själva att vi var på att ganska bra ställe i laget också. Men men. Det är ingen idé att tycka synd om sig själva även om det blev ett jäkla antiklimax. Det är de tiderna vi lever i. Det är bara att acceptera läget och hantera situationen, säger han under torsdagen.

"SKULLE INTE HA SPELATS"

Filander vill inte säga att det där och då var ett felbeslut att åka ned till Göteborg, men säger också att det finns fog för viss kritik mot de beslut som tagits under säsongen.

– Felbeslut...jag vet inte. Det fanns inte mer underlag att gå på än att vi var tvungna att åka. Sen visade det sig ju vara ett felbeslut med facit i hand, säger han fortsätter:

– Men jag tycker generellt, vis av erfarenheter från tidigare under säsongen, att varken Malmömatchen eller Linköpingsmatchen skulle ha spelats. Nu är det så att om det bara är någon smitta i något lag så bedömer man inte att det är skäl nog för att inte spela. Men min amatöranalys är att vi fått med oss viruset från Malmös bubbla. 

Martin Filander och Jeff Jakobs.Martin Filander och Jeff Jakobs.Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Den bubbla Filander syftar till är såklart den bubbla som sprack under Beijer Hockey Games som spelades i Malmö. Flera landslagsspelare har dragit med sig smittan därifrån och dessutom har alltså Redhawks själva drabbats.

– De hade ingen spelare med där, men de har fortfarande varit i den miljön. Jag härleder det till den bubblan, och landslagsturneringen. Man behöver inte vara någon superdetektiv för att räkna ut att det var så. Det har tagits för kortsiktiga beslut. Ja, det har rent teoretiskt varit spelbart, men jag upplever att man inte tänkt långsiktigt nog.

Vilken förklaring fick ni, som gjorde att ni ändå var tvungna att åka till Göteborg?

– Det är väl att de såg det som att det bara var ett enstaka fall. Det bedöms som ett isolerat fall tills dess att det märks att det finns en spridning. Det är grundtesen och det som protokollet säger. Det har vi förhållit oss till, vi följer det protokoll som Svenska ishockeyförbundet inrättat.

– Vi har höjt flaggan båda gångerna och fått till oss att vi ska spela. Rätt eller fel...men därav vår osäkerhet nu. Vi har haft fortsatt spridning sedan dess och tog beslutet att ställa in lördagens match (mot Leksand, reds. anm). Det känns bra att ha fattat det beslutet, från vårat håll i alla fall.

"FINNS SÅKLART EN GRÄNS"

Under veckan har frågan om att stänga SHL återigen blivit het, efter att tre av de fem bottenlagen drabbats av COVID-19 och tvingats flytta matcher. Oskarshamn har hela tiden haft åsikten att man ska genomföra säsongen som planerat, och att ett lag ska åka ur.

– Så länge vi kan genomföra säsongen, på ett ordinarie eller modifierat sätt, så tycker jag man ska köra så. Sen finns det såklart en gräns, och når man den gränsen måste man ta nya beslut baserat på de nya förutsättningarna om det finns några sådana. Det tycker jag är den stora grejen.

Det är mycket snack om sportslig rättvisa.

– Ja, men vem har sportslig rättvisa en vanlig säsong? Jag har varit med om ett slutspel där vi hade en hel juniorfemma, är det rättvist? Sen förstår jag också att det är annorlunda nu när det är en pandemi, men sportslig rättvisa för mig är att lagen ska få möjligheten att komma tillbaka och ställa ett lag på benen. Sen ska det tävlas om det. Men det finns magsjukor, korsbandsskador och en massa annat ett vanligt år. Vissa matcher blir det inte sportslig rättvisa, det är nästan en del av sporten, säger Oskarshamnstränaren och skrattar till:

– Alla lag blir förfördelade på något sätt, men sen kanske något lag blir lite lindrigare drabbat och något har mer otur. Så är det normalt också, även om det är ett extra lurigt år nu. Det jag kan känna är att det är surt att det läggs så mycket fokus på det. Nu har vi valt att spela och då är det bara att finna sig i att viss orättvisa kommer finnas.

Känner du i alla fall att det är extra tufft att det här händer er i just det här läget?

– Nja, det vet jag inte. Både Malmö och Brynäs, som ligger runt oss i tabellen, har råkat ut för samma sak nu. Jag vill inte se det som extra tufft, utan jag ser det snarare som att det är det vi gör av det här som spelar roll. Vi får fokusera på att försöka lösa det. Sen får vi se med facit i hand om det var extra tufft för oss. Men som jag sa, det är tråkigt att fokuset flyttas från tävlingen till att det ska begränsas smitta och att folk och familjer måste karantänsättas. Vi vill ju att det här ska vara något positivt för människor att följa, att glädjas av och engagera sig i just för att slippa tänka på smittan. Och så blir det bara diskussion om smittan i hockeyn också.

Martin Filander.Martin Filander.Bildbyrån

Går det att fokusera fullt ut på hockeyn i ditt läge?

– Det hoppas jag verkligen! Det upplever jag i alla fall från vår sida. Men det är en ledarfråga också. När vi återsamlas igen ska det vara fokus på att tävla, vinna så många matcher vi kan och komma högt upp i tabellen. Går vi runt och känner oro för vad som skulle kunna hända framöver så lägger vi energin på något vi inte kan påverka. För mig gäller det att hitta desperationen, glöden, drivet. Det handlar om att hantera läget och ge järnet för supportrarna, för staden och klubben.

Oskarshamn är i ett synnerligen intressant läge. De ligger på slutspelsplats men är samtidigt bara två poäng från att ligga på kvalplats i den så spännande bottenstriden.

– Vi ser det som att vi har allt att vinna, men det är väl från person till person. Även om vi hade en bra start så har vi varit nederlagstippade hela säsongen. Vi hade en svacka mitt i som gör att vi inte förtjänar att ligga högre än vi gör. Men vi går in i den här avslutningen med tillförsikt. Varje gång vi tar en seger eller klättar en position i tabellen sätter vi nya klubbrekord. Det är det vi strävar mot och håller blicken på.

– Det finns säkert press och ångest också men vi har chansen att göra något unikt för den här klubben, och ska hålla fokuset på det och göra bra prestationer. 

"SER HELLRE UPPÅT ÄN NERÅT"

Vågar ni blicka mot slutspel, eller är fokuset på att undvika kval?

– Det beror på vilken roll man har, haha. I min roll så är min motivation att ta oss så högt upp som möjligt. Jag ser hellre uppåt än neråt, så för mig är det snarare slutspel än något annat. Men vi pratar ganska lite om slutplaceringen. Vi ska gå in i varje match med allt vi har för att kunna vinna matcher. Vi ska kunna se oss själva i spegeln och känna att "okej, så här bra var vi idag".

Och nyckeln som behövs för att kunna låsa upp slutspelsdörren är ganska enkel.

– Den största nyckeln av alla är att vi visar upp en desperation och en lagmoral, likt den vi hade senast mot LHC. Kan vi ha den arbetskapaciteten och lagmoralen ser jag inte hinder till att vi ska lyckas. Det är nummer ett. Gör vi det för varandra, gör vi det tillsammans och gör vi det fullt ut så kommer det gå bra.


TV: Veckans lag i SHL

Matchrapporter: Ny tung förlust för Brynäs – Oskarshamn avslutar med vinst Oskarshamn förnedrade HV71 – 7-0 i bottenmötet Livsviktiga poäng för Oskarshamn – bryter Malmös segersvit

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten