Martin Filander
Bildbyrån
SHL

"Behöver inte vara någon superdetektiv för att räkna ut det"

ANNONS
IK Oskarshamn har tvingats pausa sin verksamhet tillfälligt. I en intervju med hockeysverige.se berättar huvudtränaren Martin Filander om beslutet - och ställer sig också skeptisk till hur coronahanteringen varit under säsongen.

– Det har tagits alldeles för kortsiktiga beslut, säger han.

De hade två segrar på tre matcher förra veckan, och hoppades kunna bygga vidare på det den här veckan. Det kom visserligen ett besked om att det fanns en smittad spelare i laget när veckan inleddes, men man åkte ändå ned till Göteborg för att spela match. Som bekant ställdes matchen in, och sedan dess har viruset fortsatt spridas i IK Oskarshamn som ändå hoppas att de kan dra igång verksamheten igen på söndag. 

För hockeysverige.se berättar tränaren Martin Filander om en turbulent vecka.

– Vi var ju laddade för match och tyckte själva tyckte själva att vi var på att ganska bra ställe i laget också. Men men. Det är ingen idé att tycka synd om sig själva även om det blev ett jäkla antiklimax. Det är de tiderna vi lever i. Det är bara att acceptera läget och hantera situationen, säger han under torsdagen.

"SKULLE INTE HA SPELATS"

Filander vill inte säga att det där och då var ett felbeslut att åka ned till Göteborg, men säger också att det finns fog för viss kritik mot de beslut som tagits under säsongen.

– Felbeslut...jag vet inte. Det fanns inte mer underlag att gå på än att vi var tvungna att åka. Sen visade det sig ju vara ett felbeslut med facit i hand, säger han fortsätter:

– Men jag tycker generellt, vis av erfarenheter från tidigare under säsongen, att varken Malmömatchen eller Linköpingsmatchen skulle ha spelats. Nu är det så att om det bara är någon smitta i något lag så bedömer man inte att det är skäl nog för att inte spela. Men min amatöranalys är att vi fått med oss viruset från Malmös bubbla. 

Martin Filander och Jeff Jakobs.Martin Filander och Jeff Jakobs.Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Den bubbla Filander syftar till är såklart den bubbla som sprack under Beijer Hockey Games som spelades i Malmö. Flera landslagsspelare har dragit med sig smittan därifrån och dessutom har alltså Redhawks själva drabbats.

– De hade ingen spelare med där, men de har fortfarande varit i den miljön. Jag härleder det till den bubblan, och landslagsturneringen. Man behöver inte vara någon superdetektiv för att räkna ut att det var så. Det har tagits för kortsiktiga beslut. Ja, det har rent teoretiskt varit spelbart, men jag upplever att man inte tänkt långsiktigt nog.

Vilken förklaring fick ni, som gjorde att ni ändå var tvungna att åka till Göteborg?

– Det är väl att de såg det som att det bara var ett enstaka fall. Det bedöms som ett isolerat fall tills dess att det märks att det finns en spridning. Det är grundtesen och det som protokollet säger. Det har vi förhållit oss till, vi följer det protokoll som Svenska ishockeyförbundet inrättat.

– Vi har höjt flaggan båda gångerna och fått till oss att vi ska spela. Rätt eller fel...men därav vår osäkerhet nu. Vi har haft fortsatt spridning sedan dess och tog beslutet att ställa in lördagens match (mot Leksand, reds. anm). Det känns bra att ha fattat det beslutet, från vårat håll i alla fall.

"FINNS SÅKLART EN GRÄNS"

Under veckan har frågan om att stänga SHL återigen blivit het, efter att tre av de fem bottenlagen drabbats av COVID-19 och tvingats flytta matcher. Oskarshamn har hela tiden haft åsikten att man ska genomföra säsongen som planerat, och att ett lag ska åka ur.

– Så länge vi kan genomföra säsongen, på ett ordinarie eller modifierat sätt, så tycker jag man ska köra så. Sen finns det såklart en gräns, och når man den gränsen måste man ta nya beslut baserat på de nya förutsättningarna om det finns några sådana. Det tycker jag är den stora grejen.

Det är mycket snack om sportslig rättvisa.

– Ja, men vem har sportslig rättvisa en vanlig säsong? Jag har varit med om ett slutspel där vi hade en hel juniorfemma, är det rättvist? Sen förstår jag också att det är annorlunda nu när det är en pandemi, men sportslig rättvisa för mig är att lagen ska få möjligheten att komma tillbaka och ställa ett lag på benen. Sen ska det tävlas om det. Men det finns magsjukor, korsbandsskador och en massa annat ett vanligt år. Vissa matcher blir det inte sportslig rättvisa, det är nästan en del av sporten, säger Oskarshamnstränaren och skrattar till:

– Alla lag blir förfördelade på något sätt, men sen kanske något lag blir lite lindrigare drabbat och något har mer otur. Så är det normalt också, även om det är ett extra lurigt år nu. Det jag kan känna är att det är surt att det läggs så mycket fokus på det. Nu har vi valt att spela och då är det bara att finna sig i att viss orättvisa kommer finnas.

Känner du i alla fall att det är extra tufft att det här händer er i just det här läget?

– Nja, det vet jag inte. Både Malmö och Brynäs, som ligger runt oss i tabellen, har råkat ut för samma sak nu. Jag vill inte se det som extra tufft, utan jag ser det snarare som att det är det vi gör av det här som spelar roll. Vi får fokusera på att försöka lösa det. Sen får vi se med facit i hand om det var extra tufft för oss. Men som jag sa, det är tråkigt att fokuset flyttas från tävlingen till att det ska begränsas smitta och att folk och familjer måste karantänsättas. Vi vill ju att det här ska vara något positivt för människor att följa, att glädjas av och engagera sig i just för att slippa tänka på smittan. Och så blir det bara diskussion om smittan i hockeyn också.

Martin Filander.Martin Filander.Bildbyrån

Går det att fokusera fullt ut på hockeyn i ditt läge?

– Det hoppas jag verkligen! Det upplever jag i alla fall från vår sida. Men det är en ledarfråga också. När vi återsamlas igen ska det vara fokus på att tävla, vinna så många matcher vi kan och komma högt upp i tabellen. Går vi runt och känner oro för vad som skulle kunna hända framöver så lägger vi energin på något vi inte kan påverka. För mig gäller det att hitta desperationen, glöden, drivet. Det handlar om att hantera läget och ge järnet för supportrarna, för staden och klubben.

Oskarshamn är i ett synnerligen intressant läge. De ligger på slutspelsplats men är samtidigt bara två poäng från att ligga på kvalplats i den så spännande bottenstriden.

– Vi ser det som att vi har allt att vinna, men det är väl från person till person. Även om vi hade en bra start så har vi varit nederlagstippade hela säsongen. Vi hade en svacka mitt i som gör att vi inte förtjänar att ligga högre än vi gör. Men vi går in i den här avslutningen med tillförsikt. Varje gång vi tar en seger eller klättar en position i tabellen sätter vi nya klubbrekord. Det är det vi strävar mot och håller blicken på.

– Det finns säkert press och ångest också men vi har chansen att göra något unikt för den här klubben, och ska hålla fokuset på det och göra bra prestationer. 

"SER HELLRE UPPÅT ÄN NERÅT"

Vågar ni blicka mot slutspel, eller är fokuset på att undvika kval?

– Det beror på vilken roll man har, haha. I min roll så är min motivation att ta oss så högt upp som möjligt. Jag ser hellre uppåt än neråt, så för mig är det snarare slutspel än något annat. Men vi pratar ganska lite om slutplaceringen. Vi ska gå in i varje match med allt vi har för att kunna vinna matcher. Vi ska kunna se oss själva i spegeln och känna att "okej, så här bra var vi idag".

Och nyckeln som behövs för att kunna låsa upp slutspelsdörren är ganska enkel.

– Den största nyckeln av alla är att vi visar upp en desperation och en lagmoral, likt den vi hade senast mot LHC. Kan vi ha den arbetskapaciteten och lagmoralen ser jag inte hinder till att vi ska lyckas. Det är nummer ett. Gör vi det för varandra, gör vi det tillsammans och gör vi det fullt ut så kommer det gå bra.


TV: Veckans lag i SHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL