Quinton Howden.
Bildbyrån
SHL

"Går inte att komma hit och bara spela ditt spel"

ANNONS
Quinton Howden kom till Sverige med tre säsonger i KHL, och närmare 100 matcher i NHL, på meritlistan. Men tiden i SHL har varit tuff av mer än en anledning.

– Det har varit en svår omställning, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Fredrik Händemark försvann till San Jose värvade Malmö in Quinton Howden som ersättare. Howden har ett imponerande CV, med ett par imponerande JVM-turneringar, 97 NHL-matcher och dessutom ett OS med Kanada.

Hittills har 29-åringen spelat tio matcher för Malmö, med tre assistpoäng som resultat. För hockeysverige.se berättar han om en tuff inledning i sitt nya hockeyland.

– Det har varit bra, killarna i laget är grymma. Men det är en bra liga, det går snabbt där ute och det finns många bra spelare här. Det spelas en annan hockey jämfört med andra ligor, säger Malmöcentern och fortsätter:

– Det har varit en svår omställning. Det är som sagt en annan typ av spel. Men jag tror jag börjar lista ut den här ligan nu.

Just att "lista ut ligan" är en fras många nordamerikaner använder sig av när de beskriver sin tillvaro i SHL. Men vad är det egentligen som behöver listas ut?

– Det är en helt annan struktur här. Om vi tar Nordamerika som exempel spelar vi annorlunda där, oavsett om det är "dump and chase" eller vad det är. Det är en annan struktur helt enkelt, med mycket press och mycket attack på motståndarna. Man ligger väldigt tätt mot sina motspelare. Den typen av saker skiljer mycket jämfört med andra länder. Men det är samtidigt en väldigt bra hockey.

Är det en svår hockey att lära sig?

– Ja, man måste helt klart vänja sig vid det. Det tar lite tid. Det går inte att komma hit och bara spela ditt spel. Du måste anpassa dig.

Bildbyrån

"DET VAR TUFFT"  

Förutom att Howden fått kämpa för att hitta sitt spel i SHL har han även haft en, minst sagt, ryckig tid i Malmö. Sex matcher in i sin SHL-sejour sattes hela Redhawks i en sorts "lockdown" då man fick stora problem med coronasmittan och tvingades ta en tre veckor lång paus från matchspel. När sen matcherna kom igång igen åkte kanadensaren hem för att närvara vid sitt barns födsel. 

Den tungt meriterade kanadensaren vill emellertid inte skylla på det på något sätt.

– Hela året har varit konstigt, alla vet det. Det är bara så det här året är. Oavsett om det är att matcherna ställs in eller något annat måste du bara lägga det åt sidan och fokusera på nästa match. Oavsett när den blir av.

Men har det varit svårt att fokusera på hockeyn med tanke på allt annat som hänt?

– Svårt...jag vet inte. Alla hoppas såklart att det fanns fans på läktarna, det blir en helt annan grej med publik på plats. Oavsett om du spelar hemma eller borta. Alla önskar att det här vore över nu. Men det är inget vi kan göra något åt, eller förändra, på något sätt.

Quinton Howden var en av alla spelare som hamnade i en knepig sits när spelarmarknaden förändrades helt och hållet, på grund av pandemin. Det dröjde till andra halvan av december innan han till sist blev klar för någon klubb den här säsongen.

Quinton Howden i en match under OS 2018.Quinton Howden i en match under OS 2018.Bildbyrån

Det var en minst sagt ovan sits för den välmeriterade kanadensaren.

– Ja, det var tufft. Men hela året har, som jag sa, varit så himla konstigt för allihopa. Det var som det var, liksom. Jag fick tillbringa mer tid med min familj och min fru i stället, så det var okej.

"ÄR INTE OROLIG"

Malmö har blivit nollade i tre matcher på kort tid och är farligt nära kvalstrecket, även om vi ser till poängsnitt. Men Quinton Howden vill inte kännas vid någon press riktigt än.

– Jag är inte orolig. Vi vet vad som gäller. Det är frustrerande att det ser ut som det gör, men det är hockey. Vi måste bara hitta ett sätt att vinna matcher. Det är inte svårare. Det är som det är. Vi måste sätta våra chanser.

Ni föll med 2-0 mot Brynäs, som är nere i botten med er. Finns det något positivt ni kan ta med er från matchen?

– Vi jobbade hårt och skapade en del chanser. Vi har haft det tufft sista tiden, men jag tycker vi är på väg åt rätt håll. Vi måste bygga vidare på det här och fortsätta spela bra som lag. Vi vet att målchanserna kommer komma för oss - och då kommer vinsterna också göra det tids nog. Det är bara att ladda om för nästa match, avslutar Malmöforwarden.


TV: Veckans SHL-lag #17

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch