Sök
Intervju

Ett känslosamt farväl: "Blev riktigt rörd"

Tiden i Södertälje var den bästa i hans liv – nu väntar en utmanande vår i Uppsala.

Ett allsvenskt avancemang och sex säsonger i klubben blev Alexander Sahlins facit i Södertälje. I veckan fick den populäre målvakten ta ett känslosamt farväl av den hockeyallsvenska klubben.
– Det har varit en fantastisk tid. Bästa tiden i mitt liv, säger Sahlin till hockeysverige.se. 

Efter sex säsonger i Södertälje lämnar Alexander Sahlin klubben. Han har nästintill fått en ikon-stämpel bland fansen i en klubb som haft stormålvakter som Arne "Brand-Johan" JohanssonThord FlodqvistKjell SvenssonCurt LarssonHardy ÅströmMagnus LindquistJhonas Enroth med flera. Sahlin kom till Södertälje 2015 då klubben var nere i Hockeyettan och vände.

– När jag kom till Södertälje märkte jag snabbt att det var en hockeystokig stad. Jag visste att vi hade ett bra lag och målet var att gå upp igen, berättar nyblivne Almtunamålvakten för hockeysverige.se och fortsätter:
– Alla förstod att det skulle bli en lång resa. Det krävdes ett hårt jobba av alla och det blev en riktigt rolig säsong.

Hur har Södertälje utvecklats som klubb under dina år i klubben?
– Klubben har så klart utvecklats. Har man varit där i sex år har jag sett många kommit och gått. Inte bara spelare utan även ledare och kansliet. Jag tror det är en eller två kvar på kansliet från min första säsong i klubben.

"BÄSTA TIDEN I MITT LIV"  

Vad ser du som höjdpunkten i SSK?
– När vi gick upp. Det är svårt att inte säga att det var höjdpunkten. Det kändes som vi och fansen gick upp tillsammans.
– Innan jul gick vi som tåget och det kändes som vi körde över allt. När vi kom till Allettan mötte vi svårare motstånd än vad vi var vana vid och det blev tuffare matcher. Vi vann inte Allettan utan kom tvåa.
– Då fick vi kämpa lite. När vi kom till playoff fick vi verkligen kämpa ännu mer och var nära att ”ryka” några gånger. Tack vara ett bra hemmastöd lyckades vi ändå ta oss vidare till kvalserien.


Det är helt fantastiska killar jag spelat med och som jag är säker på kommer bli mina vänner för livet.

Alexander Sahlin


Vem eller vilka är det som hörts mest i omklädningsrummet under din tid i klubben?
– Det har varit många fantastiska spelare jag har spelat med i Södertälje och som jag skrattat extremt mycket med. Det är nästan omöjligt att säga vem som hörts mest, men (Anton) Blomberg låter rätt mycket. Han var med förra säsongen och kom tillbaka nu innan jag drog. Han kan man skratta mycket åt, säger Sahlin med ett skratt och fortsätter:
– Det är helt fantastiska killar jag spelat med och som jag är säker på kommer bli mina vänner för livet.

Du har blivit lite av en ikon i klubben, vad tror du själv är anledningen till att det blivit så?
– Jag vet faktiskt inte. I går (läs: torsdag) var det helt fantastiskt. Vilken respons, alla tack och fina ord på sociala medier… Ska jag vara ärligt så trodde jag inte att jag skulle få den responsen. Det har faktiskt varit coolt att se och jag blev riktigt rörd av att läsa allt som skrevs till mig.
– Tiden i Södertälje har gjort att klubben alltid kommer finnas nära mitt hjärta. Vi byggde ett speciellt band under dom här sex åren som alltid kommer att finnas kvar. Det har varit en fantastisk tid. Bästa tiden i mitt liv.

Alexander Sahlin.Alexander Sahlin.

NY ENERGI PÅ HEMMAPLAN  

Alexander Sahlin har haft en lite stökig säsong med att bara spelat elva matcher i Hockeyallsvenskan för Södertälje och dessutom varit utlånad till Strömsbro i Hockeyettan.

– Det har varit en speciell säsong. Egentligen har det varit en speciell säsong för alla med coronan, ingen publik och AHL-lån hit och dit.
– Säsongen kändes otroligt bra i början, första tre, fyra matcherna. Sedan gjorde jag två lite sämre matcher där även laget spelade dåligt. Efter det stod jag inte på 16 matcher. När Filip (Gustavsson) kom blev det hattigt. Jag stod någon match här som gick bra och någon där som gick så
där. Sedan gick det bra igen. Det har varit svårt att komma in i säsongen med allt som varit hela tiden.

Har du saknat kontinuitet i ditt spel?
– Ja, lite så har det varit. Man behöver spela mycket. Så är det för alla. Att få förtroende, spela många matcher i rad och känna att det är okej att göra en sämre match men ändå få fortsatt förtroende, bli lyft av det och bygga vidare på det. Den här säsongen har jag inte riktigt fått något att bygga på.

Vad betydde det att få åka hem till Gävle och spela fyra matcher med Strömsbro?
– Det var riktigt rolig att få komma hem och spela för den klubb jag spelade för då jag var liten. Jag är glad att Micke (Samuelsson) tackade ja till mitt erbjudande och tacksam över att jag fick åka dit och spela några matcher.
– Det var en väldigt rolig grej och bra för mig att få spela några matcher i rad. Dom matcherna kändes dessutom bra och jag fick en liten boost. Jag kom dit och kände mig uppskattad och kunde levererade.

"JAG MÅSTE FÅ SPELA"  

När SSK värvade Jussi Rynnäs förstod Alexander Sahlin att det inte skulle bli så mycket mer spel för honom i Södertälje den här säsongen. Då fick han ett samtal från Almtuna där Erik Hanses lider av sviterna från en Covid-19.

– Almtuna hörde av sig i början av veckan. Jag kände då Rynnäs kom att planen var att jag och (Fredrik) Bergvik skulle pendla mellan att öppna båsdörren och köra extra med träningsgruppen.
– Jag är ändå 29 år och behövde spela matcher. När jag spelar mycket kan jag prestera otroligt bra. Då kände jag att jag måste ta det här. Det är inte det lättaste valet jag gjort i mitt liv, men i slutändan hamnade det i att jag måste få spela.


Jag lärde mig extremt mycket av honom även om det inte blev så mycket matcher och hela den biten.

Alexander Sahlin om tiden med "Honken"  


Du har spelat i Almtuna tidigare, påverkade det också ditt val av klubb?
– Jo, jag tror det. Jag känner ändå ett gäng spelare där, materialare, sportchef… Jag vet exakt vilka det är.

Under sina två säsonger i Almtuna fick Alexander Sahlin lära känna personer och förebilder som har betytt mycket för honom.

– Första halvåret var jag utlånad (Lindlöven). Kom tillbaka vid jul och hade en fantastisk avslutning på den säsongen. Året efter kom ”Honken” (Johan Holmqvist) in och var riktigt bra. Jag lärde mig extremt mycket av honom även om det inte blev så mycket matcher och hela den biten.
– Jag fick ändå spela med ”Honken” som varit min barndomsidol, vilket jag tyckte var riktigt coolt. Han är en fantastisk människa som verkligen ville lära ut och utveckla mig. Det var otroligt lärande att få spela med honom.

Johan Holmqvist.

"JAG RINGDE ERIK SAMMA DAG"  

Sahlin har inte tränat med Johan Holmqvist efter tiden i Almtuna, men dom båda har en bra kontakt som betyder mycket för 29-åringen från Gävle.

– Nej, det har jag faktiskt inte gjort, men vi pratar med varandra emellanåt i telefon. Jag brukar ringa ”Honken” om jag känner mig nere. Han är en fantastisk människa att prata med och få mig att må bättre.
– Sedan hade jag även Micce Andreasson i Almtuna och som jag än idag pratar extremt mycket med. Två viktiga personer i mitt liv och hockeykarriär som jag ändå fick kontakt med i Almtuna.

Den tröja Alexander Sahlin kommer ta över resten av säsongen är Erik Hanses som antagligen blir borta en tid.

– Jag ringde Erik samma dag som Almtuna kontaktade mig. Jag frågade först och främst hur han mådde eftersom han fått ett jäkla strul med Corona och hela den biten.
– Sedan frågade jag om det var okej för honom, hur han skulle känna om jag tackade jag till Almtuna. Vi är ändå så pass bra vänner så det skulle kännas fel att komma och klampa honom på tårna.
– Han sa, självklart, och tyckte att det var en jättebra lösning för både Almtuna och mig.

Det är inte så jättemånga matcher kvar, vilka förväntningar har du på säsongsavslutningen i Almtuna?
– Almtuna har otroligt roliga matcher kvar där dom slåss för att ta en kvalplats. Det ska bli extrem roligt och utmanande.

Du har skrivit kontrakt med Almtuna säsongen ut, hur går tankarna framåt?
– Klart att jag tänker på framtiden och vad som kommer att hända. Det jag kommit fram till är att spela klart den här säsongen, göra det så bra som möjligt och efter säsongen sätta mig ner och kika vad jag vill och hela den biten så jag känner ingen stress över framtiden.


TV: Därför dröjde Erik Brännströms säsongsdebut

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten