Christopher Heino-Lindberg och Claes Endre.
Foto: Emma Carlsson
Intervju

Riskerar att förlora succémålvakten: ”Får kämpa för att ha kvar honom”

ANNONS

Claes Endre har varit ett av de största utropstecknen i Hockeyallsvenskan den här säsongen. 
Succén gör dock att målvakten har ögon på sig från andra håll och AIK är medvetna om risken att de kan förlora toppkeepern.
– Gör han en riktigt bra avslutning och slutspel får vi nog kämpa för att få honom kvar, säger målvaktstränaren Christopher Heino-Lindberg till hockeysverige.se. 

Om vi skulle leta spelare som överraskat i Hockeyallsvenskan 2020/21 skulle AIK:s målvakt, Claes Endre finnas med på den listan. Inför säsongen hade han som högst spelat i Hockeyettan med Tumba, Segeltorp och Boden. Nu ligger han fyra i hela Hockeyallsvenskans målvaktsliga och står för topprestationer i match efter match.

Det var också många som höjde på ögonbrynen och funderade en del då AIK presenterade Claes Endre och Edvin Olofsson som AIK:s två målvakter inför säsongen. Två målvakter som kom från Hockeyettan. En som däremot jobbade hårt på att få in Endre i AIK:s trupp var målvaktstränaren Christopher Heino-Lindberg

– Jag skulle säga att jag väldigt delaktig i att Classe kom till AIK. Redan vid jul säsongen innan var jag ute och scoutade målvakter tillsammans med Anders Gozzi och Kjell Larsson, berättar den tidigare elitseriemålvakten för hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi kollade mycket matcher i Division 1 eftersom vi visste att budgeten är som den är och vi då försökte hitta fynd bland målvakterna. Classe har jag känt sedan min mamma var lärare för honom på Vittra, så jag har haft koll på honom hela tiden. Sedan har han gjort sin egen resa via bland annat Tumba och Segeltorp.

”VET INTE OM DET HÄNT FÖRUT”

Claes Endre har även jobbat på somrarna tillsammans med Christopher Heino-Lindberg och Björn Bjurling

– Han har varit instruktör på våra camper och hjälpt oss med målvaktsträning där. Jag har, som sagt var, haft koll på honom, men även sagt till honom ”Du måste stänga igen i Division 1 i vissa matcher för att ha en chans att tillexempel AIK eller någon annan allsvensk klubb ska plocka upp dig”. 
– Han gjorde en bra säsong i Segeltorp och efter det sajnade han med Boden via Björne. Jag sa ”stäng igen där uppe så kommer du vara ett namn vi tittar på”. 
– Han tränade även med oss inför förra säsongen på försäsongen innan han åkte till Boden. Jag fick okej från Gozzi att Classe skulle få träna med oss under barmarksträningen eftersom jag ville ha lite koll på honom.

Claes Endre har gjort oväntad succé den här säsongen.Claes Endre har gjort oväntad succé den här säsongen.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Endre spelade 26 matcher i Hockeyettan för Boden och svarade för fina 93.5 i räddningsprocent. Bland annat petade han där slovaken Pavel Krajcovic.

– Det gick ett år och han hade gjorde det väldigt bra i Boden. Jag sa då till Gozzi att vi skulle ta honom. Vi hade redan gjort klart med Edvin (Olofsson) som också spelat i ettan.
– Vi pratade först om vi skulle ta Edvin och en etablerad, men jag tyckte att vi skulle ta Classe. Han började som tvåa och blev etta vart han än har var senaste åren. Han var inte etta i Boden heller från början, men jag vet att han har en vinnarskalle och tävlingsinstinkt.
– Gozzi sa ”Vi kör på det”, och sedan har vi kört på två målvakter från Hockeyettan. Jag vet inte om det har hänt förut att någon storklubb i Hockeyallsvenskan kört på två Division 1-målvakter tidigare.

Hur mycket påverkade valet av Endre att ni båda har en personlig relation sedan tidigare?
– Det påverkade på så vis att han framförallt skulle förtjäna en plats i AIK. Jag ville inte ta någon bara för att vi har en relation. Då kan det bli fel.
– Jag tycker Claes är en fantastisk människa och som person en förebild för mig. Jag har aldrig sett honom sur. Han är alltid glad, positiv och hittar möjligheter i allt det han gör även utanför isen. Det finns inga begränsningar för honom.
– Som person och allt det där visste jag precis vad jag skulle få, men han måste spela sig till att jag skulle kunna gå i god för honom, vilket han gjorde. Han hade bäst GGA i hela Hockeyettan förra säsongen och med i toppen då det gällde räddningsprocent.
– Jag vet att flera klubbar, bland annat Hästen, var på honom inför den här säsongen så vi fick kämpa lite, men till slut valde han oss, vilket var jättekul.

”ÖVERLAG HAR HAN HÅLLIT SHL-KLASS”  

Däremot är målvaktstränaren inte förvånad över att inte någon klubb i Hockeyallsvenskan plockat upp honom tidigare. 

– Nej, egentligen är jag inte förvånad. Han var bra i Segeltorp för två säsonger sedan, men han spelade bara 21 matcher. Det räcker inte riktigt.
– När man tar målvakter från ettan vill man att dom ska ha varit en klar etta som tillexempel en annan duktig målvakt Tim Juel i Karlskoga var. Helst ska målvakten ha spelat runt 30 matcher och gärna två säsonger på raken. Så tror jag att många känner.
– Classe har nog gått lite under radarn. När han sedan gick så pass bra förra säsongen så förstår jag att det fanns ett större intresse för honom.
– Vi visste vilken vinnarskalle och ”mind set” han har och jag förstod att han skulle bli bra hos oss. Han lyssnar och vill bli bättre varje dag så jag hade en bra känsla.

Är du överraskad över att hans utveckling gått så pass snabbt den här säsongen?
– Ja, det är jag såklart. Jag tycker att han tar kliv hela tiden. Jag trodde att hans toppar skulle vara sämre tidigt men också att hans lägstanivå skulle vara något högre. Det har blivit tvärtom, skrattar Heino-Lindberg och fortsätter:
– Han har haft några blundersmatcher, men överlag har han hållit SHL-klass. Vi gör utvärderingar var tionde match. Då har jag ett diagram med icke godkänd, hockeyallsvensk målvakt och SHL-klass. Senaste matcherna har Classe sex SHL-klass, två stabila och två icke godkända.
– Det är lite så vi jobbar för att utvärdera prestationen och jag hoppas att hans lägstanivå blir lite högre och att han sedan håller SHL-klass i varje match.

Har han drivet på träningarna för att ta sig riktigt långt?
– Ja, jag tycker att han har det. Vi jobbar varje dag med varandra och det jag tycker är bäst med honom, om vi ska ta egenskaper, är att han är väldigt seriös, går sin väg och påverkas inte så mycket av omgivningen.
– Om jag skäller på honom efter en uppvärmningsövning där jag tycker att han sett bekväm ut så ändrar han sig direkt ”du har rätt”. Det här gör att han är väldigt lätt att jobba med.
– En annan bra egenskap han har som jag tror andra målvakter kan ta lärdom av är att han har väldigt lätt att addera nya tekniker i sitt spel utan att han blir osäker. Som målvaktstränare vill man att målvakterna ska våga testa nya grejer eftersom man vet att dom inte är färdiga. Det här tar han åt sig av och adderar det nästan direkt till sitt spel.

Kommer AIK kunna behålla Claes Endre till nästa säsong? Kommer AIK kunna behålla Claes Endre till nästa säsong? Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

”FÅR KÄMPA FÖR ATT FÅ KVAR HONOM”

AIK inledde inte säsongen optimalt, men har succesivt lyft sig. Claes Endre är ändå en av spelarna som har hållit en hög prestationsnivå hela tiden. 

– Sett över hela säsongen tycker jag att han varit vår bästa spelare. Skillnaden är att laget framför honom har blivit bättre och börjat göra mål.
– Vi gjorde inte så många mål i början, men då vann han väldigt många matcher åt oss. Bland annat kommer jag ihåg matchen mot Tingsryd hemma. Vi sköt elva skott och Tingsryd 39, men vi vann med 3-0. Han har sedan fortsatt tagit kliv och jag tycker att laget ställer upp bättre för honom nu.

Heino-Lindberg ser också att det kan finnas en risk att Endre inte blir kvar om AIK inte tar steget upp i SHL. 

– Risk finns det nog. Tränarna vill spela honom mycket och gör han en riktigt bra avslutning och slutspel får vi nog kämpa för att få honom kvar. 


TV: Därför dröjde Erik Brännströms säsongsdebut

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL