Anton Bengtsson vet inte om han kan stanna i Tre Kronor hela veckan.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
Intervju

”Det kan bli så att jag måste åka hem direkt”

ANNONS

Anton Bengtsson har blivit uttagen till Tre Kronor för första gången på sex år. 
Samtidigt är hans sambo höggravid och paret väntar sitt första barn på måndag.
– Händer det något så kan det blir så att jag måste åka hem direkt, säger 27-åringen till hockeysverige.se. 

Tre Kronor samlades i Malmö inför Beijer Hockey Games under måndagen men fick också flera återbud precis i sista stund vilket gjorde att man behövde kalla in nya spelare. 

En av dem var Anton Bengtsson och det blev snabba ryck för Rögleforwarden då han skulle ta sig till landslagssamlingen. 

– Det var lite speciellt. Jag fick reda på det vid 17-tiden och då skulle jag försöka vara här i Malmö vid 19 för att ta Coronatest. Det blev lite hastigt men det var inga problem, säger Bengtsson till hockeysverige.se. 

Att bli inkallad till Tre Kronor var inte helt främmande för den 27-årige centern utan han var redo när assisterande förbundskaptenen Markus Åkerblom ringde upp honom. 

– Det känns jättekul att vara med. Jag hade pratat med dem förra veckan och de berättade att jag var reserv då. Jag fattade ju direkt när jag såg att han ringde. Det är fantastiskt roligt och skitkul att få vara med här. 

Var det en självklarhet att tacka ja?
– Jo, det var det väl. Men sedan är det en lite speciell situation för mig och min sambo för vi väntar barn nu.. Det är tur att det är i Malmö för annars hade det nog blivit svårt att vara med, säger han.

”FÅR VARA BEREDD MED TELEFONEN”

Anton Bengtsson och sambon Matilda ska bli föräldrar för första gången väldigt snart. Barnet är planerat för måndagen och Tre Kronor spelar sin sista match på söndag. Han är därför redo på att kunna behöva lämna landslagssamlingen. 

– Hon var ganska säker och tyckte att jag skulle kunna åka, det gjorde ju att det blev mycket lättare för mig. Sedan har jag tillgång till en bil så att om det skulle hända någonting så kommer jag att kunna sätta mig och köra hem direkt. Det är ju tur att det är så nära.

Hur går känslorna kring det hela?
– Man har ju gått på spänn lite och nu blir det ju ännu mer speciellt när man inte är hemma också. Man får vara beredd med telefonen men samtidigt gäller det ju att fokusera på det man ska göra här.
– Jag hoppas att barnet kan hålla sig i magen en vecka till så att jag kan vara med och fullfölja hela turneringen, säger Bengtsson och skrattar lätt. 

Anton Bengtsson har en spännande vecka framför sig.Anton Bengtsson har en spännande vecka framför sig.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

”STOD OCH STAMPADE I HV71”

För Anton Bengtsson blir det första gången på sex år som han är uttagen till Tre Kronor. Senaste gången han var med och fick spela landslagshockey var säsongen 2014/15 då han spelade i HV71. 

När han nu är tillbaka i den blågula tröjan vill han visa upp sina bästa sidor. 

– Jag ska ut och njuta och försöka göra det bästa jag kan av situationen. Spela mitt spel, det som tagit mig hit, och försöka göra allt jag kan för att hjälpa laget och för att vi ska vinna.

Den skicklige tvåvägscentern, som ser ut att få spela ytterforward i Tre Kronor, har gjort nio mål och 13 poäng i Rögle hittills den här säsongen. Hans fina spel i SHL har nu lett till en ny chans i landslaget. 

– Jag tycker att det har varit stabilt. Jag har bidragit mer offensivt och tagit kliv där. Jag får ju spela i alla spelformer, både boxplay och powerplay, ja allting egentligen. Jag känner att jag har utvecklat mitt spel mycket och känner att jag inte är klar än utan jag har ännu mer i mig.

Vad är det du har utvecklat de senaste åren?
– Jag spelar mer moget och har skaffat mig en del erfarenhet, vilket är viktigt i de här sammanhangen när det är lite snabbare och det är lite mer som tillåts.

Hur viktig har flytten till Rögle varit för din utveckling?
– Det tror jag har varit jätteviktigt. Jag tycker att jag stod och stampade lite där de sista åren i HV och behövde ett miljöombyte. Det har fallit ut bra, jag får spela väldigt mycket och har stort förtroende av tränarna. Det har varit jättenyttigt för min karriär.

”ETT BRA BETYG FÖR RÖGLE”

Anton Bengtsson är inte heller ensam Röglespelare att tas ut i truppen till Tre Kronor. Med sig har han fyra lagkamrater: Christoffer RifalkNiklas HanssonDaniel Zaar och Simon Ryfors

– Det har väl varit styrkan i Rögle att vi har många spelare som bidrar. Det här är ju ett bra betyg för oss att få med sig så många i Tre Kronor.
– Det blir ju en trygghet för oss spelare också. Man har några som man känner och träffar dagligen. Sedan möter man ju många av spelarna som är här, även om man inte känner dem så vet man ju vilka det är.

Att så många spelare från Ängelholmsklubben är uttagna till Tre Kronor tror Bengtsson kan vara något som stärker självförtroendet – och som kommer att hjälpa laget under grundseriens slutspurt. 

– Absolut, det kan vara bra att ta med sig detta till Rögle och ha med sig både självförtroende samt farten som är internationellt. Det är ett steg uppåt och då kanske vi kan spetsa till det lite mer när vi kommer tillbaka sen.

Anton Bengtsson är en av flera Röglespelare i Tre Kronor.Anton Bengtsson är en av flera Röglespelare i Tre Kronor.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

”GÄLLER ATT BRYTA TRENDEN DIREKT”

Rögle BK har gått otroligt bra den här säsongen och går in i landslagsuppehållet som tabelltvåa i SHL. Bröderna Chris Abbott och Cam Abbott har verkligen byggt något bra de senaste åren nere i Ängelholm vilket lett till att de målats upp som guldkandidater den här säsongen. 

Klubben har dock aldrig vunnit en enda slutspelsmatch i sin historia trots ett flertal slutspelsframträdanden. Kan då en klubb som är så pass oerfaren på den höga nivån verkligen utmana om guldet direkt i sitt första försök som topplag? 

– Vi har inte vunnit en slutspelsmatch än men vi har en väldigt bra grupp och det är många som har erfarenhet från slutspel tidigare och vet vad det handlar om. Jag tror inte att det ska vara någon fara.
– Men det är lite annorlunda såklart, det tillåts lite mer samt är högre fart och det är mer känslor att hantera. Det gäller att bryta den trenden direkt när slutspelet startar, vinna första matchen och sedan låta det rulla på.

Anton Bengtsson är en av endast fem spelare i Rögle-truppen som har erfarenhet från att gå hela vägen i ett SM-slutspel och vinna guld. De andra är Johan GustafssonNiklas HanssonErik Andersson och Mattias Sjögren

Därför känner 27-åringen att han har något att kunna bidra med till resten av laget i form av erfarenheten han samlat på sig efter SM-guldet med HV71 2017. 

– Det är en erfarenhet som jag kommer att ta med mig och jag kommer att försöka sprida vidare så mycket jag kan till resten av laget, avslutar Anton Bengtsson


TV: Veckans SHL-lag #17

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL