Sök
Intervju

Nära att lägga av – nu är hon landslagsmålvakt

Lina van Noort spelade inte hockey på två år på grund av en hjärnskakning – efter den tuffa resan tillbaka ska hon nu göra debut i Damkronorna.

Hon var nära att lägga av och spelade inte hockey på två år. 
Men nu gör Lina van Noort succé i HV71 vilket nu leder till att hon kommer att få göra debut i Damkronorna. 
– Det här är något jag jobbat för länge och det har varit en dröm sedan jag var liten att få representera landslaget, säger 22-åringen till hockeysverige.se. 

Lina van Noort har en alldeles speciell resa bakom sig, men även framåt. För ett par år sedan var hon beredd att lägga av med hockeyn på grund tuffa sviterna från en hjärnskakning. Under två års tid spelade hon knappt någon hockey alls. Hon gav trots det aldrig riktigt upp och efter en säsong i ettan tog hon klivet upp i HV71 förra säsongen. Det har blivit succé och nyligen ringde förbundskaptenen Ulf Lundberg för att kalla henne till landslagsläger. 

– Det var mycket tankar då. Jag blev väldigt nervös och hade inte så mycket att svara honom. Jag sa nog i princip bara ”vad kul”. Sedan kom jag nog inte på något mer att säga, säger Lina Van Noort med ett lätt skratt och fortsätter:
– Klart det är en dröm som går i uppfyllelse att bli uttagen till Damkronorna även om det är en speciell säsong med nästan bara träningskamper. Det här är ändå något jag jobbat för länge och det har varit en dröm sedan jag var liten att få representera landslaget så det är jättehäftigt och smått otroligt. Det var väldigt oväntat.

Givetvis ger en bekräftelse av det här slaget en kick och inspiration att satsa ännu hårdare.

– Ja, självklart. Så är det väl alltid då man blir uttagen till något sådant här. Det är ett bevis på att man gjort något bra som man vill fortsätta bygga vidare på. Det ska bli jättespännande att åka dit.

Vilka förväntningar har du på landslagslägret?
– Jag har faktiskt inte så jättemycket förväntningar. Jag tror att det kommer bli lärorikt och samtidigt kul att få se hur det fungerar på den nivån, träffa dom andra spelarna där även om vi har några i HV71 som varit uttagna flera gånger Det ska bli spännande att se hur det ser ut i den miljön jämfört med klubbnivån.

Födelseorten för Lina Van Noort är Vagnsunda i Stockholms skärgård. Ett samhälle med runt 25 bofasta och som inte fostrat allt för många landslagsspelare tidigare. 

– Vagnsunda ligger på en ö som heter Yxlan utanför Norrtälje. Jag är uppvuxen där och bodde där fram till det att jag flyttade hit till Jönköping.

Hur kom du i kontakt med hockeyn boende ute på Yxlan?
– Jag vet faktiskt inte. När jag var runt fem, sex år sa jag till mamma och pappa helt plötsligt att jag ville spela hockey. Jag hade väl tittat på VM eller någonting.
– Pappa spelade hockey då han var yngre och tittade på mycket hockeyn på TV:n. Där började det antagligen. Sedan började mina föräldrar köra mig till hockeyskolan och på den vägen är det.

Det fanns ingen isbana ute på Yxlan så det blev en del resande med färjan över till fastlandet. 

– Dom skjutsade in mig till Norrtälje, en timmes resväg ungefär.

Lina har inte alltid hetat Van Noort. Många känner igen henne som Lina Jansson från det att hon debuterade i dåvarande Riksserien. 

– Jag gifte mig och tog min mans (Kim) namn. Han spelade hockey i HC Dalen när han var yngre, men lade av då han var runt 14-15 år. Han var också målvakt så lite hockeyintresse finns det i alla fall hos honom också.

HAR GJORT SUCCÉ I SDHL

Lina Van Noort har haft en fin säsong där hon efter 15 spelade matcher har en räddningsprocent på 93.6. Med det är hon hela SDHL:s tredje bästa målvakt efter Linköpings Stephanie Neatby och Luleås Sara Grahn. Men vad som ligger bakom den här framgången och utvecklingen kan hon inte riktigt sätta fingret på. 

– Mycket träning är det såklart. Annars vet jag inte riktigt själv på rak arm vad som gjort det. Jag har hittat en vardag som fungerar bra med jobb och hockeyn.
– Sedan har jag fått mycket hjälp av fys-tränaren så jag kommit igång ordentligt. Jag har egentligen bara tränat på och sedan har det gått bra.

En viktig pusselbit i hennes utveckling är givetvis hennes nära samarbete med den spanska målvaktskollegan Alba Gonzalo

– Det har fungerat jättebra. Vi tävlar och sporrar varandra varje dag samtidigt som vi har kul ihop. Det är också en del i att det gått bra för mig, att vi tävlar och hjälps åt.

Pratar Alba Gonzalo svenska ännu?
– Det går trögt med svenskan för Alba, men vi jobbar på så det kanske kommer någon gång, säger Van Noort med ett lätt skratt.

Lina van Noort och Alba Gonzalo.Lina van Noort och Alba Gonzalo.

Tanken var att Lina Van Noort nära vän, Anna Amholt som dessutom var tärna på bröllopet mellan Lina och Kim, skulle vara en av HV71:s målvakter säsongen 2020/21. I stället för att vara på rinken har det blivit en långdragen rehabilitering för Amholt efter att drabbats av Covid-19 förra året. 

– Det är jättetråkigt och jag lider verkligen med henne. Jag vet att det varit hemskt för henne och det är såklart aldrig roligt att vara borta från sitt vanliga liv. Jag vet själv mycket väl hur det är att inte kunna göra det vanliga.
– Vi pratas vid lite då och då. Hon brukar stanna hos mig då hon är och hälsar på här i Jönköping.

Tror du vi kommer se Anna Amholt i HV71 nästa säsong?
– Det vet jag faktiskt inte utan det är upp till henne att svara på.

”BESTÄMDE MIG FÖR ATT LÄGGA AV HELT”

Lina Van Noort har själv haft en tuff resa där hon som ny i HV71 för fem år sedan först fick en crosschecking mot huvudet på en träning och kort därpå ett slagskott som också träffade huvudet. Det här resulterade i en hjärnskakning som påverkade både hennes liv och hockeyspelande. Det var först under säsongen 2018/19 hon var tillbaka på allvar på isen. Då spelande i ettan för Troja. 

– Jag spelade i HV71 redan säsongen 2015/16 och där fick jag en hjärnskakning ganska tidigt. Det är också den jag dragits med och jag bestämde mig för att lägga av helt.
– Under året blev det bättre och jag fokuserade mer på att få en normal vardag. Jag saknade hockeyn och när jag blev bättre tänkte jag att jag kunde försöka igen. Jag provade på lite i Division 1 för att känna på det igen. Det gick bra och var kul så efter det har jag egentligen bara fortsatt.


”Att säga hej då till hockeyn på något sätt var tufft eftersom hockeyn var något jag hade jobbat för länge”

Lina van Noort.


Resan tillbaka har varit tuff för 22-åringen med Norrtälje som moderklubb. 

– Jag kan inte säga en speciell tid som varit tuffast. Klart att precis när jag fick hjärnskakningen och inte kunde spela eller träna… Två år senare när jag bestämde mig för att lägga av var också en tuff tid.
– Att säga hej då till hockeyn på något sätt var tufft eftersom hockeyn var något jag hade jobbat för länge. Som jag sa så kan jag inte säga någon exakt tidpunkt som var jobbigast. Det var olika händelser som var värst.

Du är ändå tillbaka efter den här hjärnskakningsproblematiken. Hur har du orkat bli stark i det hela och resa dig igen trots att du mer eller mindre bestämt dig för att sluta med hockeyn?
– Jag har alltid velat jobba på att bli bättre. Att ge upp har ändå aldrig riktigt funnits på kartan. När det väl fungerade att träna och spela igen kände jag att det var bara att köra.
– Jag vill ändå kunna känna en dag att jag gjorde allt jag kunde, att det här är något jag vill och att jag jobbar för det. Jag hade ångrat mig i framtiden om jag hade gett upp för att jag inte orkade.
– Klart att det varit tufft. Jag har tränat mycket fys och extraträningar så det har såklart inte varit enkelt, men det hade varit värre att säga ”Jag försökte inte”.

”VÄXT GANSKA MYCKET SOM LAG”

En viktig bit i hennes resa tillbaka till SDHL är kompisarna i HV71:s stöd under åren. 

– Oj… Dom har betytt jättemycket. Speciellt på somrarna har vi hängt ihop ett gäng här och kört. Dom har hjälp mig att komma tillbaka och pushat mig på träningarna. Utan ett lag som hjälpt och pushat mig hade det varit svårt.

Hur skulle du beskriva den här säsongens HV71 som lag?
– Vi har haft väldigt mycket skador. Det har ändå präglat en stor del av vår säsong att vi haft några av våra viktigaste spelare skadade.
– Samtidigt har det gett chansen för andra spelare att ta klivet upp och dom har också tagit dom rollerna. Vi har växt ganska mycket som lag och individer av dom här skadorna.

Hur har det påverkat laget att Hanna Olsson skadade sig och är borta hela den här säsongen?
– Klart att det påverkat laget. Hanna hade en fantastisk säsong förra året. Hon är en otroligt drivande person som tar med sig det i både träning och match. Vinnarskallen är där. Självklart blir det en skillnad i laget då en sådan spelare försvinner.
– Det gäller, som jag sa, att alla andra tar klivet upp, vilket jag tycker att dom gjort. Vi kan inte gå runt att vara ledsna för att några är skadade. Vi lider med dom, men vi måste fokusera på att spela.

Lina van Noort ser också positivt på den återväxt som finns idag på målvaktssidan i Sverige. 

– Jag tycker att det ser bra ut. Vi har bland annat haft Felicia Frank med oss någon helg. Hon har även varit med en del på träningarna. Där tycker jag att hon sticker ut.
– Det finns även flera andra i Sverige. Ebba Svensson Träff är en annan, så i dom årskullarna tycker jag det ser jättebra ut, avslutar HV71-målvakten. 


TV: Första SHL-poängen och säkrat rookiekontrakt i samma match

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten