Intervju

”En chock – jag trodde inte att det var sant”

ANNONS

När det okända numret dök upp på displayen valde Albert Johansson att inte svara.
Sedan dök ett SMS från Marcus Ragnarsson upp i inkorgen – och 19-åringen ringde upp och fick beskedet att han blivit uttagen till Tre Kronor.
– Jag var lite chockad och trodde inte att det var sant, om jag ska vara ärlig, säger Johansson till hockeysverige.se.

Det här med Tre Kronor-spel var ingenting som Albert Johansson hade räknat med den här säsongen. När assisterande förbundskaptenen Marcus Ragnarsson så försökte få tag i Färjestads tonårsback så svarade 19-åringen inte när det okända numret dök upp på displayen.

Det var först när han fick ett SMS signerat Ragnarsson som Johansson förstod vad det hela kunde handla om.

– Nej, jag svarade faktiskt inte när han ringde till en början, skrockar Johansson.
– När jag såg ”messet” så var det bara att ringa upp. Det var ett jätteroligt samtal. Jag var lite chockad och trodde inte att det var sant, om jag ska vara ärlig.

Albert Johansson har all anledning att vara glad för tillfället.Albert Johansson har all anledning att vara glad för tillfället.Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

"INTE HAFT NÅGON KONTAKT ALLS"  

Johansson pratar så klart om samtalet där Marcus Ragnarsson förkunnade att han blivit uttagen till Tre Kronors trupp till Beijer Hockey Games i Malmö nästa vecka. För Johansson innebär turneringen att han får göra debut i det svenska a-landslaget.

– Det är jättekul, så klart. Det var ingenting som jag trodde eller hade gått runt och tänkt på, så det kom som en liten chock, måste jag ändå säga. Men det var så klart en väldigt positiv överraskning och det ska bli väldigt kul, säger Johansson som tidigare under säsongen inte haft någon som helst kontakt med landslagsledningen.

Det förklarar kanske varför han inte hade Ragnarssons nummer i sin telefonbok.

– Nej, vi har inte haft någon kontakt alls under säsongen förrän nu när Ragnarsson ringde.

Nu ser förbundskapten Johan Garpenlöv framemot att få jobba närmare Albert Johansson under nästa veckas turnering i Malmö.

– Det är en väldigt spännande spelare som har otroligt mycket talang i sitt spel. Vi känner att han har ett spel som passar in i vårt sätt att spela. Han var iväg och spelade ett JVM där nivån är väldigt hög och vi tycker att han klarade det helt okej där. När man väl klarar av att spela på den nivån så ska det inte vara några problem för honom att leverera hos oss. Vi gillar även att ha den här blandningen av lite äldre och någon yngre, som får komma in och visa att han tillhör den här nivån. Men i grunden är han uttagen för att han är en skicklig hockeyspelare, sade Garpenlöv på dagens digitala presskonferens.

Johan Garpenlöv.Johan Garpenlöv.Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

I PAPPAS FOTSPÅR  

Att Johansson skulle få testa på spel i Tre Kronor var ingenting som den 19-årige värmlänningen hade kunnat föreställa sig inför säsongen.

– Det var verkligen ingenting som jag hade satt upp som målsättning inför säsongen, men det är bara riktigt kul att det blev så här. Det är ett kvitto på att jag gör bra saker här hemma i Färjestad, mest av allt.

Vad tror du landslagsledningen gillar med ditt spel?
– Jag tror att det framförallt kanske är mitt lugn och min skridskoåkning som sticker ut. Förmodligen så är det väl även det som landslagsledningen har sett och gillat. De vill testa mig och det är kul att jag får chansen.

19-årige Johansson har en del att brås på.

Pappa Roger "Ragge" Johansson är en ikon i Färjestadskretsar och hann med både spel i NHL samt OS och VM för Tre Kronor under sin framgångsrika karriär. Men sonen Albert debuterade i SHL tidigare än pappa Roger – och får nu göra a-landslagsdebut tidigare än vad farsan fick chansen att dra på sig Tre Kronor-dressen.

–  Det visste jag inte ens om, säger Johansson med ett skratt.
– Jag har inte någon koll på hur gammal han var när han fick göra sina debuter i olika sammanhang. Men nu är det definitivt något jag får ta med mig och kanske ligga på honom lite med.

Roger Johansson belönades med ett elitseriekontrakt med Färjestad efter sin fina säsong. Här flankeras han av Conny Evensson och Lars Glennert 1986.Roger Johansson, här flankerad av Conny Evensson och Olle Öst 1986.Foto: Bildbyrån

INTENSIV KONTAKT MED DETROIT  

Bakom sig har Albert Johansson en säsong som än så länge innehållit både SHL-spel med Färjestad och JVM-spel med Juniorkronorna i Edmonton. 19-åringen kan nöjt blicka tillbaka på vad som varit – och se på framtiden med tillförsikt.

– Jag är nöjd med säsongen hittills. Jag började säsongen väldigt bra och fick göra poäng och fick ett väldigt bra självförtroende. Det kändes riktigt bra. Sen dippade jag lite efter att jag kom hem från JVM, då kom jag inte upp i den nivå som visste att jag kunde spela på.
– Nu, de senaste veckorna, har jag hittat tillbaka till den nivån och det är ju glädjande. Allt som allt är jag nöjd. Jag har tagit steg från förra säsongen, vilket var ett av mina stora mål den här säsongen – att ta stora steg.

Ja, hur tycker du att du står dig i SHL i dag jämfört med förra säsongen?
– Jag skulle väl säga att jag vågar göra mer saker ute på isen i dag än vad jag gjorde ifjol. Det känns som att jag är en mer bidragande spelare den här säsongen och nu vill jag verkligen ha pucken därute och sätta upp mina medspelare. Jag har tagit för mig betydligt mer den här säsongen.

På avstånd har Detroit Red Wings, som draftade Johansson i andrarundan i 2019 års NHL-draft, kunnat följa Johanssons framsteg på SHL-isarna. De gillar vad de har fått se av 19-åringen den här säsongen.

– De är nöjda. Vi pratar ganska intensivt, jag och (Niklas) Kronwall, framförallt, och han säger vad säger vad de tycker. De kommer med mycket tips på saker som jag kan tänka på och vad jag gör bra. Vi har en riktigt bra dialog.


TV: Albert Johansson debuterar i Tre Kronor

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL