Inget verkar kunna stoppa Andrew Calof just nu.
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
Intervju

Han är SHL:s hetaste spelare 2021: ”Wow, seriöst?”

ANNONS
Ingen har gjort fler mål eller poäng än Andrew Calof i SHL 2021. 
Mot HV71 kom två nya poäng från Växjös storstjärna.
– Jag måste ge mycket kredd till mina lagkamrater, säger kanadensaren ödmjukt till hockeysverige.se. 

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Växjö är inne i ett rejält stim just nu och har tagit sex raka segrar i SHL. 

Den senaste viktorian kom under torsdagskvällen då laget drog det längsta strået i Smålandsderbyt och vann med 4-2. 

Ett av lagets ledande spelare, Andrew Calof, bidrog med både mål och assist men valde i stället att lyfta fram lagets defensiva insats efter derbyvinsten. 

– Jag tycker att vi verkligen visade vår styrka som grupp i den här matchen. Vi började bra i den första perioden och lyckades hålla tätt i fem minuters boxplay mot ligans bästa powerplay, säger Calof till hockeysverige.se och fortsätter:
– Vårt "PK" (penalty kill) var otroligt bra i kväll och (Viktor) Fasth klev fram och gjorde flera viktiga räddningar. Vi lyfte riktigt i andra perioden och när de tryckte på i tredje så kändes det som att vi lyckades hålla dem på utsidan hela tiden. En riktigt bra defensiv insats av laget. 

”BEHÖVE KANPPT ENS GÖRA NÅGOT”

Det märktes från läktaren att det var en derbymatch som spelades på isen med en hel del tuffa kamper och lite gruff. Den kanadensiske forwarden menar att det var kul att spela i rivalmötet. 

– Det var en riktigt rolig match. Det här är sådana fajter som vi vill ha, det blir som en slutspelskänsla i de här derbymatcherna. Det är lite annorlunda utan fans så klart men det kändes lite som en slutspelsmatch och därför var det extra skönt att vinna. 

Andrew Calof bidrog med två poäng i vinsten, ett mål och två assist. Han har därmed gjort två poäng i tre raka matcher. Han väljer dock att hylla lagkamrater i stället för att höja sig själv. 

– På assisten här behövde jag inte göra mycket. Jag passade bara Joel (Persson)och han passade Emil (Pettersson)och Emil lyckades sätta pucken i det enda lediga stället som fanns. Jag önskar att jag kunde skjuta lika bra som Emil kan, säger Calof och skrattar:
– På mitt mål behövde jag knappt ens göra något heller. Miika (Koivisto)hittade mig och jag höll bara min klubba i isen och så gick den in. Jag måste ge mycket kredd till mina lagkamrater. 

Andrew Calof har haft ett väldigt lyckat 2021 än så länge. Andrew Calof har haft ett väldigt lyckat 2021 än så länge. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

”BARA GLAD ATT LEVERERA”

Växjöstjärnan har varit i lysande form ända sedan han anslöt till Växjö Lakers i november. Han har nämligen gjort 30 poäng på 25 matcher vilket innebär att han har näst bäst poängsnitt i SHL, endast Leksands Marek Hrivík är bättre i den kategorin. 

Själv menar han dock att det gått lite upp och ner – men att hans självförtroende har varit högt i princip hela säsongen. 

– Det känns ganska bra. Även om man gör poäng så känns det inte alltid som att man spelat bra men det tycker jag har vänt lite på slutet. Poängen har trillat in hela säsongen och det hjälper ju självförtroendet så nu känns det bättre för mig själv, säger han och fortsätter: 
– Att spela med (Brendan) Gaunce har hjälpt nu på slutet. Han är så stark och hittar mig på ett bra sätt. Vi har skiftat lite i kedjorna på ett bra sätt. Det gick riktigt bra med Emil men nu har vi ändrat lite och då känns det som att det går bra för båda kedjorna, och inte bara en. 

Andrew Calof är faktiskt SHL:s hetaste spelare om man bara tittar sedan årsskiftet. Under 2021 har kanadensaren skjutit nio mål och stått för 14 poäng, och han leder därmed hela ligan med båda noteringarna under 2021. 

När han får höra det syns det tydligt i ögonen att han blir ganska chockad. 

– Wow, seriöst? Jag hoppas att jag kan hålla uppe det då. Det är fortfarande långt kvar på säsongen och vi har de viktigaste matcherna kvar att spela så jag är bara glad att leverera och förhoppningsvis kan det fortsätta likadant framåt, avslutar Andrew Calof


TV: Veckans SHL-lag #15

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games