Raphael Díaz.
Foto: Daniela Frutiger/Fresh Focus
Nyhet

Chockövergången: Flyttar till rivalen efter 16 år i klubben

ANNONS
Raphael Díaz har varit lagkapten för EV Zug i fyra år och spenderat totalt 16 säsonger i klubben. 
Nu står det klart att 35-åringen kommer att lämna moderklubben för ligarivalen Fribourg Gottéron – nästa säsong. 

Det har ryktats om det ett tag men under onsdagen slog slutligen bomben ner i hockey-Schweiz. 

Lagkaptenen Raphael Díaz lämnar EV Zug för spel i ligarivalen Fribourg Gottéron nästa säsong – men övergången bekräftas redan nu, mitt under brinnande säsong. 

Díaz har EV Zug som moderklubb och har spenderat 16 säsonger i klubben (juniorlaget inräknat), enda tiden han inte spelat i Zug var mellan 2011 och 2016 då han spelade i NHL.  

GJORT NÄST FLEST MATCHER I KLUBBENS HISTORIA

Totalt, grundserie och slutspelet sammanlagt, har 35-åringen spelat 705 matcher i Zug-tröjan vilket är näst flest i klubbens historia. 

Nu har den ikoniske Zug-backen i stället valt att skriva på ett fyraårskontrakt med toppkonkurrenten Fribourg Gottéron med start nästa säsong. Zug leder just nu den schweiziska tabellen medan Gottéron ligger trea i tabellen och det finns alltså en chans att laget kommer att mötas i en semifinal- eller finalserie framåt våren.

För att sätta detta i svenskt perspektiv så är det ungefär som att Joel Lundqvist skulle lämna Frölunda för Luleå eller som att Erik Josefsson skulle lämna Växjö för Rögle för säsongen därpå – men att värvningen blev offentlig redan under pågående säsong. 

Samtidigt meddelade Fribourg Gottéron att de förlänger med tre andra spelare i laget, varav en är den tidigare Brynässtjärnan Ryan Gunderson som fortsätter i klubben även nästa säsong. 

Raphael Díaz har spelat både VM och OS för det schweiziska landslaget och vunnit två VM-silver samt ett VM-brons. Han har tagit hem den schweiziska cupen med EV Zug och har utnämnts till den bästa backen i den schweiziska ligan tre gånger. Díaz har även 201 NHL-matcher med Montreal Canadiens, Vancouver Canucks, Calgary Flames och New York Rangers på meritlistan. 


TV: Erik Karlssons skrämmande siffror

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM