Filip Karlsson hoppas få ett lyft i Västerås – efter att ha fastnat i sin utveckling i SHL.
Intervju

”Jag har mer i mig än vad jag har fått ut i SHL”

Filip Karlsson fastnade i sin utveckling i SHL – och söker nu lyftet i Hockeyallsvenskan.

ANNONS

Filip Karlsson kände att han fastnade i ett fack som en defensiv center i SHL. 
Därför lade han toppligan bakom sig för att flytta till Hockeyallsvenskan och Västerås där han nu hoppas få bli den ledande centern han vet att han kan vara.
– Jag har mer i mig än vad jag har fått ut i SHL, säger 24-åringen till hockeysverige.se. 

Efter att ha kommit upp tidigt i Rögle BK och imponerat som ung fastnade Filip Karlsson lite i sin utveckling. 

Lyftet kom aldrig och i stället fick han nöja sig med att agera tredje- eller fjärdecenter i Rögle, Linköping och Oskarshamn. 

Därför bestämde han sig för att lämna SHL bakom sig för att kliva ner i Hockeyallsvenskan för att få fart på utvecklingen igen. 

I söndags skrev han på för Västerås och i tisdags fick han debutera i den gulsvarta tröjan. 

– Det kändes helt okej i alla fall, det var väl lite annorlunda att komma in så fort. Jag hade ju inte tränat med laget förutom matchvärmningen, så med tanke på det kändes det väl helt okej. Det var väl inte den mest välspelade matchen utan var lite hafsigt men skönt att vi kunde vinna till slut, säger Karlsson till hockeysverige.se om debutmatchen som slutade i en 2-1-seger mot Kristianstad. 

”INTE SPELAT SÅ MYCKET SEDAN JAG VAR JUNIOR”

Det var snabba ryck för 24-åringen som bara hann ansluta till resten av laget nere i Kristianstad inför matchen. 

– Jag fick någon snabbgenomgång där på morgonen, annars var det bara att gå in och spela. Men man får komma in i det mer och mer ju längre tid det går.

Det började också bra för Filip Karlsson som bidrog med en assist direkt i sin VIK-debut. 

– Det kändes bra, skönt att första poängen kommer direkt så slipper man tänka på det, säger Karlsson, som fick spela i förstakedjan med Lukas Zetterberg och Viktor Hertzberg
– Jag tycker att det fungerade bra. Det känns som att det kan bli något bra om vi får spela ihop oss lite mer. Jag tycker ändå att vi hade lite kemi tillsammans där redan från start.

Centern fick också stort förtroende av sina nya tränare då han fick 19:55 minuters speltid i vinsten mot Kristianstad, vilket var mest bland Västerås forwards. 

Hur många år sedan var det egentligen som du fick spela så mycket?
– (Skratt) Det var väldigt länge sedan, det måste ha varit någon gång under juniortiden. Jag har nog haft 18 som mest annars. Det var himla kul att få spela så mycket och det var ju en av anledningarna till att man gick dit för att spela mer så det kändes ju bra.

Hur kändes kroppen efteråt?
– Man kände av det lite mer än vanligt kanske. Det var lite tröttare ben än vad det brukar vara efter en match.


”Jag har mer i mig än vad jag har fått ut i SHL”

Filip Karlsson.


Filip Karlsson har tillhört IK Oskarshamn under årets säsong men lånades ut till Rögle vid årsskiftet men flyttade sedan nu alltså till Västerås. 

För hockeysverige.se berättar 24-åringen nu varför valet föll på just Västerås. 

– Jag har väl kanske tänkt lite på att det hade kunnat vara bra för min utveckling att ta ett steg tillbaka för att kunna utvecklas som spelare. Gå till Hockeyallsvenskan och spela lite mer viktiga minuter och få utveckla min offensiv lite mer än vad jag fått fram i SHL, säger han och fortsätter: 
– Jag fick en bra känsla när jag pratade med (Patrik) Zetterberg och kände att han hade en liknande syn på vad jag vill vara för typ av spelare och vilken roll jag vill ha. Det passade också bra med vad de ville ha in för spelare.

På vilket sätt tror du att det bra för din utveckling att ta ett steg tillbaka? 
– Det är väl att man kan få spela i en lite annorlunda roll än vad jag har fått göra i SHL och utveckla vissa delar i mitt spel för att sedan kunna komma tillbaka till SHL och vara en bättre spelare. Kunna spela mer offensiva minuter och fler viktiga minuter överlag.

Är det främst offensiven som du vill utveckla? 
– Ja, det tycker jag. Jag har mer i mig än vad jag har fått ut i SHL. Det är väl det jag vill få fram och förhoppningsvis kunna ta med det tillbaka i framtiden.
– Det är väl helhetsspelet i offensiven som man vill utveckla. Men kanske mer specifikt att bli lite giftigare och få mer chanser att spela i de offensiva tillfällena. Att få självförtroende i just de bitarna och bli lite kyligare. Att man vågar spela ut i offensiven. Bli mer bekväm där helt enkelt.

”KANSKE INTE RIKTIGT HAR TAGIT CHANSEN”

Filip Karlsson visade tidigt att han kunde producera poäng i SHL då han stod för 17 poäng på 52 matcher som 20-åring 2016/17 men därefter har hans produktion avtagit mer och mer. De senaste två säsongerna har han bara gjort tolv poäng på 80 matcher i SHL. 

I stället har han främst fått spela defensivt och varit en trejde- eller fjärdecenter som ofta börjar i egen zon. Något som han nu vill ändra på. 

Kände du att du hamnade eller fastnade i ett fack där som en defensiv center?
– Ja, kanske lite de senaste åren. Det har väl blivit lite mer defensiva roller här de senaste åren. Det är väl klart att man vill vara en spelare som vill bidra i offensiven men också i båda delarna.

Att produktionen avtog, berodde det på din defensiva roll eller varför blev det så? 
– Det är väl en kombination. Samtidigt har jag väl kanske inte riktigt tagit chansen och levererat när jag väl har fått den.
– Man kanske har haft lite lätt att tappa självförtroende när man inte har levererat som man har velat och blivit lite frustrerad över att man inte sätter dit lägen. Då har det väl blivit så att man har hamnat i den defensiva rollen.

Nu när du är i Västerås, är det då en drivkraft för dig att bevisa att du kan vara den där offensiva centern som du kanske aldrig riktigt fick chansen att vara i SHL?
– Ja, men absolut. Det är en av anledningarna till att jag flyttar hit.

De senaste säsongerna har också varit lite omtumlande för Ängelholmskillen då Västerås blir hans fjärde klubb på de två senaste åren eftersom att han har fått flytta från Linköping till Oskarshamn och sedan lånats ut till Rögle och nu är i Västerås. 

– Jag har ju känt det också att det blivit lite flängigt här de senaste åren. Man har kommit in och ut i lag och haft lite vårt att få fäste. Det var också en anledning att man ville känna att man har lite mer stabilitet och får tid på sig att hitta tillbaka till det spelet som jag vill ha.


”Jag vill och ska vara en ledande spelare som ska bidra över hela banan”

Filip Karlsson om förväntningarna i Västerås.


Filip Karlsson är utlånad från IK Oskarshamn den här säsongen men centern har redan skrivit på ett avtal med Västerås som gäller över nästa säsong. Det är en trygghet som 24-åringen är i stort behov av just nu. 

– Tanken är ju att jag ska ta de här en och en halv säsongerna till att börja med och förhoppningsvis få spela i en stor roll och utvecklas mycket.
– Än så länge känns det också som att jag får en stor roll. Jag tycker att det kändes väldigt bra när jag har pratat med både (Thomas) Paananen och Zetterberg. De har en ganska liknande bild av mig som spelare och vad jag vill så det känns väldigt bra än så länge.

När Västerås IK presenterade värvningen av Rögleprodukten så sade sportchefen Patrik Zetterberg att Karlsson "ska ha en hög kravbild på sig". 

Centern själv tycker även att det går att ha höga förväntningar på honom och att han hoppas kunna vara en toppspelare för Västerås.  

– Jag vill och ska vara en ledande spelare som ska bidra över hela banan.
– Jag känner att jag vill få fram det där att jag vågar spela ut och kunna bidra i alla delar av spelet. Sedan hoppas man ju att vi ska vara framgångsrika som lag, kunna ta oss till slutspel och sedan göra något bra utav det, avslutar Filip Karlsson.


TV: Linus Andersson om sin rookiesäsong i SHL

Den här artikeln handlar om: