Éric Gélinas och Moritz Seider har funnit varandra – både på och utanför isen.
Foto: Bildbyrån
Intervju

"Jag försöker vara som en storebror åt honom"

ANNONS

Det skiljer tio år dem emellan, men Éric Gélinas och Moritz Seider har ändå funnit varandra både på och utanför isen. Det bidrar till att Gélinas går mot proffskarriärens bästa säsong – och att han vågar drömma om NHL igen.
– Kodie (Curran) visade att man kan få chansen fast man är lite äldre, säger Röglebacken till hockeysverige.se
.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Éric Gélinas värvades till Rögle för närmare två år sedan kom han till Ängelholm med stora förväntningar på sig. Den storvuxne franskkanadensaren hade ett CV som innefattade närmare 200 NHL-matcher med New Jersey Devils och Colorado Avalanche och var inte lastgammal. Det fanns med andra ord fog för optimism kring värvning.

Men det har tagit tid för den nu 29-årige backen att bli den urkraft som många i nordvästra Skåne hoppades att han skulle vara. Det är först under årets säsong som Gélinas har klivit fram som en av ligans främsta försvarare.

Att det dröjt har sin förklaring.

– I fjol hade jag en hjärnskakning tidigt på säsongen och hade det tufft när jag skulle komma tillbaka efter det. Sedan hade jag ytterligare en skada i december, så det var svårt att komma in i rätt rytm, säger han om fjolåret där han samlade ihop 18 poäng på 36 matcher.

FYLLT TOMRUMMET EFTER CURRAN

Under 2020/21 har han redan svarat för 25 poäng på 34 matcher. 

– Under sommaren satte jag ribban högt för mig själv. Vi tappade en del duktiga spelare inför den här säsongen och jag visste att jag skulle behöva ta en större roll, både som spelare och ledare Jag utmanar mig själv att spela på toppen av min förmåga och jag är väldigt nöjd med vad jag har presterat hittills, säger han.

Den spelare som framför allt försvann var poängmaskinen Kodie Curran. Kanadensaren fick pris som SHL:s bästa back och MVP innan han sajnades av NHL-klubben Anaheim Ducks förra året. I hans frånvaro är Gélinas en av de som har bidragit till att Rögle bibehållit sin position som topplag i ligan.

– Rampljuset låg på Kodie i fjol och med all rätt, han var den offensiva killen för oss. Jag behövde inte känna någon press att skapa offensivt då. Den här säsongen behövde jag kliva fram för att hjälpa laget så mycket som möjligt.
– Att få den backkollega jag har i dag har hjälpt och gjort saker och ting ganska enkla för mig på isen. Han är redan en NHL-spelare som jag ser det. Att spela med honom är fantastiskt kul.

Moritz Seider och Éric Gélinas har utgjort ett starkt backpar för Rögle.Moritz Seider och Éric Gélinas har utgjort ett starkt backpar för Rögle.Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

"KEMIN KOM RÄTT AUTOMATISKT"

"Han" är 19-årige Moritz Seider

Det tyska storlöftet har tagit SHL med storm sedan han anslöt till Rögle från Detroit Red Wings organisation i oktober. Gélinas och Seider fann snabbt varandra både på och utanför isen och har varit ett av – om inte det allra bästa – backparet i SHL den här säsongen.

– Jag visste faktiskt inte så mycket om "Mo" innan han kom hit mer än att han hade draftats väldigt tidigt. Jag hade aldrig sett honom spela, men när det det blev klart att han skulle komma hit sa vår coach Cory (Murphy) att jag skulle spela med honom. Så fort han kom hit försökte jag lära känna honom. Han är singel precis som jag och rätt ung så vi har hängt en hel del och jag försöker vara en storebror åt honom. Vi kommer överens väldigt bra, säger han.
– Kemin mellan oss på isen kom rätt automatiskt. Vi spelar lite på samma sätt med lite olika stil, men vi har hittat ett bra sätt att läsa varandra och det gör det enkelt att samarbeta. 

Éric Gélinas rynkar lite på näsan när han får frågan om han känner sig som en mentor åt den tio år yngre backkollegan,

– Well... Ibland tittar jag på vad han gör och då lär jag mig saker av honom, säger han med ett skratt.
– Han är bara så himla talangfull i allt han gör, en allroundspelare som är bra på det mesta. Men jag försöker dela med mig av min erfarenhet också, när man ska göra vissa saker och när man ska låta bli.

Éric Gélinas.Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

STÄNGER INTE NHL-DÖRREN

Den rutinerade kanadensaren har ytterligare en säsong kvar på kontraktet med Rögle. Samtidigt finns drömmen om att återvända till NHL fortfarande kvar. Han fyller 30 år i maj och har inte spelat en NHL-match på fyra år. Däremot har han på nära håll fått se hur en annan veteran kontrakterats av en klubb i världens bästa liga. Kodie Curran förstås.

– Jag tror aldrig att den drömmen försvinner. Det är därför man spelar hockey, för att spela på den högsta nivå, säger han om sin syn på en återkomst till NHL.
– Jag är här nu och mitt mål är att hjälpa laget att vinna ett SM-guld, så jag försöker att inte titta längre än så in i framtiden. Men Kodie visade att man kan få chansen fast man är lite äldre, så möjligheten finns där fast jag fyller 30.
– Jag gör antagligen min bästa säsong i min proffskarriär och det finns mycket positivt att ta med sig från det här året. Laget spelar fantastiskt, jag har en väldigt bra backpartner och det finns många matcher kvar att lämna avtryck. 

Moritz Seider kanske kan fixa in dig i Detroit?
– Det skulle vara trevligt, riktigt trevligt! (skratt)


TV: Rögles Marco Kasper om att debutera i SHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL