Tobias Lindberg har fått en större roll i Väsby än vad han hade i Timrå.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Lyftet efter klubbytet: ”Har varit som en helt annan sport”

ANNONS

Tobias Lindberg, med sex NHL-matcher på meritlistan, blev inte kvar i Timrå efter i fjol och flyttade då i stället till nykomlingen Väsby. 
Där har 25-åringen fått ett lyft och han stortrivs nu med hockeylivet. 
– Jag tycker att det är inspirerande och känner mycket glädje över att få komma till rinken varje dag, säger Lindberg till hockeysverige.se.

Säsongen 2015/16 klev Tobias Lindberg in i NHL. Det blev totalt sex matcher i världens bästa liga för 25-åringen med Enebybergs IF som moderklubb. Efter det har han enbart spela i AHL innan han inför säsongen 2019/20 vände hemåt för spel med Timrå i Hockeyallsvenskan. Idag är han en av Väsbys viktigaste kuggar i jakten på att stanna kvar i Hockeyallsvenskan. 

– Det här året har varit väldigt kul och jag känner att jag har lärt mig mycket samtidigt som jag utvecklats, berättar Tobias Lindberg för hockeysverige.se dagen efter att hans Väsby vunnit mot topptippade Södertälje.
– Jag tycker att det är inspirerande och känner mycket glädje över att få komma till rinken varje dag. Det här har varit ett steg i rätt riktning för mig.

”SÅ KÄNDE JAG INTE FÖRRA SÄSONGEN” 

Senaste säsongen spelade alltså Tobias Lindberg i Timrå. Där svarade han för fem mål och totalt 15 poäng på 33 matcher. 

– Det var ett roligt år. Jag hade väldigt trevligt, skaffade min väldigt många bra lagkamrater och stortrivdes där uppe.
– Hockeymässigt kände jag mig som att jag hade mer att uträtta. Så blir det ibland. Nu har jag haft en stark sommar och känt att jag den här säsongen kunnat spela ut mitt register lite mer än jag lyckades göra förra säsongen. 

Vad var det som lockade med just Väsby?
– Jag har en vän som spelade där förra säsongen, Oskar Andrén, som nu lagt av. Han hade många positiva saker att säga om organisationen i sig. Tom (Tärnström) målade dessutom upp en bild av att dom ville använda mig i alla spelformer.
– Det har jag också alltid känt som viktigaste i min karriär, att jag får mycket speltid och kan bidra till laget i alla spelformer. Det var nog också det här som fick mig att ta beslutet att spela för Väsby den här säsongen. 

Tobias Lindberg stortrivs med hockeylivet i Väsby.Tobias Lindberg stortrivs med hockeylivet i Väsby.Foto: Ronnie Rönnkvist

Upplever du också att du fått en större roll i Väsby än den du hade i Timrå?
– Ja, absolut. Det har varit som en annan sport och precis som jag vill ha det om jag får välja själv. 

När du säger en annan sport, kan du utveckla hur du menar där?
– För mig var det en svår balansgång att vilja ge mycket till laget, men inte kunna göra det på isen för att kunna påverka.
– Den här säsongen har jag känt att när jag är som bäst för laget och mig själv vill jag vara en ledare, känna den där tilliten att kunna göra ett misstag, men ändå få komma ut på isen igen och…
– Bara känna det här extrema självförtroendet i mig själv och laget, vilket jag känt den här säsongen. Så kände jag inte förra säsongen. 

”CHARMIGT ATT KOMMA TILLBAKA TILL GRUNDERNA”

Du har spelat i NHL och fått känna på den atmosfären, hur är det då mentalt att glida in i Vilundahallen inför tomma läktare?
– Klart att det är i faciliteter och sådant som natt och dag. Jag har ändå vuxit upp i det här området och i sådan miljö så för mig så den delen har inte påverkat mig överhuvudtaget.
– Jag kan tycka att det är lite charmigt att komma tillbaka till grunderna från det jag växte upp. Det är också vad jag känt lite den här säsongen, att det är som att jag vore tillbaka på hockeygymnasiet. Mycket, mycket tid av mina 24 timmar per dag positioneras ut på hockeyn. Det har jag tyckt varit väldigt härligt. 

Har du själv några speciella minnen som ung grabb från tiden i SDE eller Djurgården då ni spelat mot Väsby i Vilundahallen?
– Nej, det kan jag inte säga att jag har. Jag spelade inte där så jättemycket. Däremot, en god vän till mig som spelar i Almtuna nu, Tobias Liljendahl, är lite av en Väsby-legendar. Det är den bild jag har av då vi mötte Väsby, att Tobias Liljendahl var där. Han var fullvuxen redan vid 13-års ålder. 

Tobias Liljendahl. Tobias Liljendahl. Foto: Ronnie Rönnkvist

”JOBBAT IN ETT SJÄLVFÖRTROENDE I GRUPPEN”

Den här säsongen har Tobias Lindberg svarat för åtta mål och totalt 15 poäng på 26 matcher. 

– Jag har utvecklats mycket från att inte spelat så många matcher, förra säsongen spelade jag bara 33 matcher Sedan hade jag ett långt uppehåll till det att jag ”joinade” det här laget. Jag har också märkt en stor skillnad på mig själv från match ett i Väsby till match 26 eller vad jag nu är inne på.
– Jag ser fram emot nästa 25 matcherna. Jag har jobbat hårt förra att komma tillbaka till den nivå jag tycker att jag håller då jag håller min högsta nivå. 

Väsby har senaste matcherna tappat i stora ledningar och det har känts som inte riktigt laget klarar att hålla uppe spelet under 60 minuter. 

– Det har du nog rätt i. Jag tror att det har mycket med rutin att göra. När man leder med 5-2 i tredje eller 4-0 är det okej att spela lite av en tråkig hockey med raka linjer och lägga ner mycket puck.
– Det kan jag känna att vi har att ta lärdom i. Speciellt som bottenlag, att vara väldigt svåra att göra mål på. Det är också vad som brukar karakterisera ett bottenlag, att man får jobba hårdare och vara väldigt ärliga inför uppgiften.
– Jag har sett en extremt stor utveckling i det här laget från dag ett till igår kväll mot Södertälje. Det har varit fantastiskt att se. 

Märks det även i gruppen att ni har något bra på gång?
– Ja, det tycker jag. Nu går vi in med inställningen ”vi ska vinna ikväll”. Det är något vi har jobbat upp tillsammans, hela ledarstaben och alla spelare. Vi har jobbat in ett självförtroende i gruppen. 

Du har spelat i NHL, men aldrig i SHL eller elitserien, hur mycket lockar det att få kliva upp och testa på den nivån?
 Det som intresserar mig är en seriös organisation som vill vinna, speltid, min roll i laget och en inspirerande och seriös tränare. Det är vad som tilltalar mig då jag väljer lag.
– SHL vore absolut en utmaning jag skulle vilja ta mig an framöver, avslutar Tobias Lindberg.


TV: Var trejdas Patrik Laine?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 22 september
18:00 Brynäs - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:30 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
lördag 23 september
06:05 Arizona Coyotes - Los Angeles Kings NHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Örebro SHL
15:15 Malmö - Färjestad SHL
18:00 Linköping - Leksand SHL
18:00 Timrå - Modo SHL
18:00 Rögle - Växjö SHL
18:00 Frölunda - Luleå SHL
söndag 24 september
06:05 Los Angeles Kings - Arizona Coyotes NHL
12:00 Leksand - Djurgården SDHL
12:00 Brynäs - Linköping SDHL
12:00 HV 71 - AIK SDHL
12:00 Modo - Luleå SDHL
16:00 Frölunda - SDE SDHL
20:00 Lugano - Zürich National League
tisdag 26 september
19:00 Frölunda - Linköping SHL
19:00 Modo - HV 71 SHL
19:00 Östersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan