Tobias Lindberg har fått en större roll i Väsby än vad han hade i Timrå.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Lyftet efter klubbytet: ”Har varit som en helt annan sport”

ANNONS

Tobias Lindberg, med sex NHL-matcher på meritlistan, blev inte kvar i Timrå efter i fjol och flyttade då i stället till nykomlingen Väsby. 
Där har 25-åringen fått ett lyft och han stortrivs nu med hockeylivet. 
– Jag tycker att det är inspirerande och känner mycket glädje över att få komma till rinken varje dag, säger Lindberg till hockeysverige.se.

Säsongen 2015/16 klev Tobias Lindberg in i NHL. Det blev totalt sex matcher i världens bästa liga för 25-åringen med Enebybergs IF som moderklubb. Efter det har han enbart spela i AHL innan han inför säsongen 2019/20 vände hemåt för spel med Timrå i Hockeyallsvenskan. Idag är han en av Väsbys viktigaste kuggar i jakten på att stanna kvar i Hockeyallsvenskan. 

– Det här året har varit väldigt kul och jag känner att jag har lärt mig mycket samtidigt som jag utvecklats, berättar Tobias Lindberg för hockeysverige.se dagen efter att hans Väsby vunnit mot topptippade Södertälje.
– Jag tycker att det är inspirerande och känner mycket glädje över att få komma till rinken varje dag. Det här har varit ett steg i rätt riktning för mig.

”SÅ KÄNDE JAG INTE FÖRRA SÄSONGEN” 

Senaste säsongen spelade alltså Tobias Lindberg i Timrå. Där svarade han för fem mål och totalt 15 poäng på 33 matcher. 

– Det var ett roligt år. Jag hade väldigt trevligt, skaffade min väldigt många bra lagkamrater och stortrivdes där uppe.
– Hockeymässigt kände jag mig som att jag hade mer att uträtta. Så blir det ibland. Nu har jag haft en stark sommar och känt att jag den här säsongen kunnat spela ut mitt register lite mer än jag lyckades göra förra säsongen. 

Vad var det som lockade med just Väsby?
– Jag har en vän som spelade där förra säsongen, Oskar Andrén, som nu lagt av. Han hade många positiva saker att säga om organisationen i sig. Tom (Tärnström) målade dessutom upp en bild av att dom ville använda mig i alla spelformer.
– Det har jag också alltid känt som viktigaste i min karriär, att jag får mycket speltid och kan bidra till laget i alla spelformer. Det var nog också det här som fick mig att ta beslutet att spela för Väsby den här säsongen. 

Tobias Lindberg stortrivs med hockeylivet i Väsby.Tobias Lindberg stortrivs med hockeylivet i Väsby.Foto: Ronnie Rönnkvist

Upplever du också att du fått en större roll i Väsby än den du hade i Timrå?
– Ja, absolut. Det har varit som en annan sport och precis som jag vill ha det om jag får välja själv. 

När du säger en annan sport, kan du utveckla hur du menar där?
– För mig var det en svår balansgång att vilja ge mycket till laget, men inte kunna göra det på isen för att kunna påverka.
– Den här säsongen har jag känt att när jag är som bäst för laget och mig själv vill jag vara en ledare, känna den där tilliten att kunna göra ett misstag, men ändå få komma ut på isen igen och…
– Bara känna det här extrema självförtroendet i mig själv och laget, vilket jag känt den här säsongen. Så kände jag inte förra säsongen. 

”CHARMIGT ATT KOMMA TILLBAKA TILL GRUNDERNA”

Du har spelat i NHL och fått känna på den atmosfären, hur är det då mentalt att glida in i Vilundahallen inför tomma läktare?
– Klart att det är i faciliteter och sådant som natt och dag. Jag har ändå vuxit upp i det här området och i sådan miljö så för mig så den delen har inte påverkat mig överhuvudtaget.
– Jag kan tycka att det är lite charmigt att komma tillbaka till grunderna från det jag växte upp. Det är också vad jag känt lite den här säsongen, att det är som att jag vore tillbaka på hockeygymnasiet. Mycket, mycket tid av mina 24 timmar per dag positioneras ut på hockeyn. Det har jag tyckt varit väldigt härligt. 

Har du själv några speciella minnen som ung grabb från tiden i SDE eller Djurgården då ni spelat mot Väsby i Vilundahallen?
– Nej, det kan jag inte säga att jag har. Jag spelade inte där så jättemycket. Däremot, en god vän till mig som spelar i Almtuna nu, Tobias Liljendahl, är lite av en Väsby-legendar. Det är den bild jag har av då vi mötte Väsby, att Tobias Liljendahl var där. Han var fullvuxen redan vid 13-års ålder. 

Tobias Liljendahl. Tobias Liljendahl. Foto: Ronnie Rönnkvist

”JOBBAT IN ETT SJÄLVFÖRTROENDE I GRUPPEN”

Den här säsongen har Tobias Lindberg svarat för åtta mål och totalt 15 poäng på 26 matcher. 

– Jag har utvecklats mycket från att inte spelat så många matcher, förra säsongen spelade jag bara 33 matcher Sedan hade jag ett långt uppehåll till det att jag ”joinade” det här laget. Jag har också märkt en stor skillnad på mig själv från match ett i Väsby till match 26 eller vad jag nu är inne på.
– Jag ser fram emot nästa 25 matcherna. Jag har jobbat hårt förra att komma tillbaka till den nivå jag tycker att jag håller då jag håller min högsta nivå. 

Väsby har senaste matcherna tappat i stora ledningar och det har känts som inte riktigt laget klarar att hålla uppe spelet under 60 minuter. 

– Det har du nog rätt i. Jag tror att det har mycket med rutin att göra. När man leder med 5-2 i tredje eller 4-0 är det okej att spela lite av en tråkig hockey med raka linjer och lägga ner mycket puck.
– Det kan jag känna att vi har att ta lärdom i. Speciellt som bottenlag, att vara väldigt svåra att göra mål på. Det är också vad som brukar karakterisera ett bottenlag, att man får jobba hårdare och vara väldigt ärliga inför uppgiften.
– Jag har sett en extremt stor utveckling i det här laget från dag ett till igår kväll mot Södertälje. Det har varit fantastiskt att se. 

Märks det även i gruppen att ni har något bra på gång?
– Ja, det tycker jag. Nu går vi in med inställningen ”vi ska vinna ikväll”. Det är något vi har jobbat upp tillsammans, hela ledarstaben och alla spelare. Vi har jobbat in ett självförtroende i gruppen. 

Du har spelat i NHL, men aldrig i SHL eller elitserien, hur mycket lockar det att få kliva upp och testa på den nivån?
 Det som intresserar mig är en seriös organisation som vill vinna, speltid, min roll i laget och en inspirerande och seriös tränare. Det är vad som tilltalar mig då jag väljer lag.
– SHL vore absolut en utmaning jag skulle vilja ta mig an framöver, avslutar Tobias Lindberg.


TV: Var trejdas Patrik Laine?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL