Jaedon Descheneau
Bildbyrån
SHL

Från ifrågasatt till glödhet: "Har listat ut den här ligan"

ANNONS
Jaedon Descheneau har med råge redan överträffat förra säsongens poängskörd. När Brynäs i kväll besegrade Oskarshamn hade han sin fjärde tvåpoängsmatch på de fem senaste matcherna.

– Jag är nöjd med mitt spel - men det kan bli bättre, säger han efter 3-1-segern.

Jaedon Descheneau anslöt till Brynäs inför förra säsongen efter att ha snittat en poäng per match i Tyskland. Han gjorde sedan succé på försäsongen men hade svårt att producera i SHL. Det blev 18 poäng för kanadensaren i debutsäsongen i Brynäs.

Till den här säsongen var Descheneau kraftigt ifrågasatt, men han har leverat. Det har blivit 23 poäng på 29 matcher, vilket ger honom en delad ledning med Anton Rödin i den interna poängligan. Och nu är han glödhet, med fyra tvåpoängsmatcher på sina senaste fem. I kväll hade han två assists, till Tomi Sallinens och Oskar Kvists kassar.

– Jag är nöjd med mitt spel, men det kan bli bättre. Det finns delar jag vill bli bättre på, framför allt måste jag skjuta mer. Idag förstörde jag några lägen genom att inte skjuta, eller genom att slå dåliga passningar. Men jag kan inte klaga. Jag gör mitt bästa för att täppa igen tomrummet efter de som är borta.

Ja, med Anton Rödin, Greg Scott, Emil Molin och Shane Harper på frånvarolistan har Descheneau klivit fram tillsammans med Tomi Sallinen och Oskar Kvist i en kedja som står som andrakedja på pappret.

– Vi spelade ihop litegrann innan Kvist stack iväg på JVM: Jag och Tomi har spelat en hel del ihop både den här säsongen och förra säsongen, säger Descheneau och fortsätter:

– "Speedy" (Oskar Kvist) är en ung kille som redan är väldigt bra. Han kommer vara bra i den här ligan. Han är stor, han är bra på att sno puckar, bra i forechecken...Han är rolig att spela med. Och en riktigt bra grabb.

Känner du ett större ansvar att kliva fram nu, med tanke på de ni har borta?

– Jag har fått den frågan några gånger, och nej jag känner inte ett ansvar på det sättet. Jag försöker spela på samma sätt som när de är med. Däremot har jag väl fått en lite större roll. Och jag känner en stor press från mig själv, att producera.

"DET VAR FRUSTRERANDE"  

Descheneau har gjort sitt yttersta för att glömma den prövande debutsäsongen i SHL.

– Jag tycker att jag var bra under stundom och visade att jag kunde vara en bra spelare i den här ligan. Men ibland funkade det inte alls. Det var frustrerande, och en besvikelse.

– Efter förra säsongen tog jag ledigt länge, för att släppa hockeyn helt och hållet. Sen förändrade jag min förberedelse under sommaren helt, och känner själv att jag kom in i den här säsongen och hade släppt det som hände då. Men jag tycker jag avslutade säsongen bra, och hade en period i november när det funkade bra. Mitt problem var att jag inte hittade någon jämnhet, och den tycker jag inte jag hittat nu heller. Även om det blivit mycket bättre.

Är du en bättre spelare nu, eller är det något annat som gjort att det lossnat?

– Jag har listat ut den här ligan lite mer. Det var en sååå stor skillnad jämfört med hockeyn i Nordamerika och Tyskland.

Vilken skillnad tänker du på då, framför allt?

– Defensiven. Det är så defensivt här. Det är mycket svårare att hitta ytorna och hitta lägena. Det är många bra spelare här, det är inte för intet SHL är en av världens bästa ligor.

"DE SOM SÄGER NÅGOT ANNAT LJUGER"

Efter kvällens seger ligger Brynäs, som alltjämt spelat färre matcher än sina konkurrenter, på en slutspelsplats.

– Den här segern var enormt viktig för tabellen. Alla kollar tabellen, de som säger något annat ljuger, ler 25-åringen.

– Jag vet att de var ett par poäng före oss inför matchen, och de hade krossat oss rejält några matcher. Det var vår tur idag, säger Descheneau och syftar på Oskarshamns 6-1- och 5-2-segrar tidigare under säsongen.


TV: Veckans SHL-lag #14

Den här artikeln handlar om: