Sök
Håkan Andersson och Detroit Red Wings har all anledning att vara nöjd med Moritz Seiders framsteg i Rögle.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Hyllar Rögle för backlöftets utveckling: "Abbotts vet vad som krävs"

Blott 19 år gammal har Moritz Seider klivit in i SHL och blivit en nyckelspelare för Rögle. För hockeysverige.se berättar Detroit Red Wings scout Håkan Andersson om hur backlöftet hamnat i Sverige – och hur nöjd NHL-klubben är med hans framsteg i Ängelholm.
– Det har varit mycket snack om att Frölunda har den bästa miljön för spelare i Sverige, men jag vet inte om Rögle ligger så mycket sämre till, säger Andersson. 

Tysklands JVM tog slut via en snöplig 1–2-förlust i kvartsfinalen mot Ryssland. Det innebar ändå en historisk framgång för tysk juniorhockey, som tidigare aldrig hade lyckats nå så långt som kvartsfinal i ett JVM. 

Då ska man också minnas att Tyskland tog sig dit trots att man inledde turneringen med nio spelare i karantän på grund av positiva covid-19-tester – och utan två av sina största stjärnor i backen Moritz Seider och forwarden Lukas Reichel.

Medan Reichel, draftad i första rundan av Chicago Blackhawks i oktober, stoppades av corona, valde Seider själv att avstå JVM. Efter att ha varit lagkapten för tyskarna redan i fjol kände han att det skulle vara bättre för hans utveckling att stanna i Ängelholm och bygga vidare på sin redan framgångsrika säsong med Rögle.

19-åringen är utlånad till topplaget hela säsongen av NHL-klubben Detroit Red Wings. I SHL kan han rimligen påstås ha varit den bästa junioren så här långt in på säsongen. Han har gjort 13 poäng på 21 matcher, snittar över 20 minuters speltid per match och tillhör de mest tacklingsglada spelarna i hela ligan.  

– Det har blivit perfekt för alla parter. Jag tror att de älskar honom i Rögle också nu, säger Detroits scout Håkan Andersson med ett skratt när den tyske backen kommer på tal. 

RELATIONEN TILL ABBOTTS EN VIKTIG FAKTOR

Hur kom det sig då att han hamnade i Ängelholm? 

När varken NHL, AHL eller tyska ligan startade enligt planerna i höstas behövde Detroit hitta en annan lösning åt Seider. Det viktigaste av allt var att hitta en plats där han kunde få speltid och fortsätta bygga vidare på sin fina rookiesäsong från AHL i fjol. 

Enligt Håkan Andersson var Chris och Cam Abbott en viktig faktor till att det blev Rögle för Seider. Under de senaste åren har de byggt en bra relation till Red Wings. Det betalade sig när backtalangen blev tillgänglig.

– Abbott-bröderna har varit väldigt öppna och bra mot oss när vi har haft med dem att göra. De var och besökte oss på NHL-draften i Vancouver och vi har alltid haft en bra dialog med dem. Det ledde till att det här blev till också, förklarar han. 
– Rögle har blivit en bra plats att vara på för unga spelare. De har i Abbott-bröderna ledare som vet vad som krävs för att åka till Nordamerika och spela, de spelar en modern och tävlingsinriktad hockey, har bra krav på killarna och har bra träningsvanor. Det har varit mycket snack om att Frölunda har den bästa miljön för spelare i Sverige, men jag vet inte om Rögle ligger så mycket sämre till. 

Moritz Seider.Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

Det var också det som gjorde att Detroit såg att det inte var fel att låta honom stanna i SHL hela säsongen.

– Jag tycker bara att det är jättekul att han får göra det, säger Håkan Andersson.
– Jag kan känna att det är bra för honom att få den kontinuiteten. Vi har en lång tradition av att jobba så i Detroit, så det är ingenting nytt. Steve Yzerman (general managern) verkar vara av samma åsikt. Han är intresserad av spelarna när de kan tillföra saker i NHL. Dessförinnan är det viktigaste att skapa en bra utvecklingsmiljö för dem.

"RÖGLE SKULLE STÅ SIG BRA I AHL"

Håkan Andersson fick upp ögonen för Moritz Seider under hösten 2018. Han och Detroit följde den unge tyskens framsteg under sin genombrottssäsong med Adler Mannheim i tyska ligan och förvånade många när man draftade honom redan som sexa 2019.

I dag är det få som ifrågasätter valet.

På frågan vad han utvecklat mest under tiden i SHL svarar Håkan Andersson att Seider egentligen bara blivit ännu bättre på det han redan varit bra på.

– Han har alltid varit tävlingsinriktad och fysisk, men det har lyfts några snäpp till. Jag tycker alltid att han har varit bra på att hitta förstapassningarna och det har han varit bra på nu också.
– Det här är ju ett snäpp upp från tyska ligan och kanske AHL också. Jag tror ju att Rögle som lag skulle stå sig rätt bra i AHL. Så han har fått spela på en hög nivå. Det har lett till att han har satt ihop allting ännu mer och blivit ännu bättre på allt han redan var bra på. Dessutom har han visat prov på fina offensiva instinkter. Jag kan inte säga att han blir en Erik Karlsson eller John Klingberg, men absolut kan jag känna att han kommer att spela powerplay i NHL vad det lider. Killen är fortfarande junior, lirar i SHL:s bästa lag och lirar powerplay. Då är man nära.

Nära NHL? Håkan Andersson vill inte gå händelserna i förväg, utan konstaterar bara att det än så länge ser väldigt bra ut.

– Den där frågan får man om vissa lirare, hur nära NHL de är. Just den här tiden på året tycker jag att det är svårt att svara på det. En del i att bli NHL-mässig är att du lirar bra över tid. Om Seider är lika bra i april som han är nu, då känner jag att han är nära. Om han tacklar av, då kanske man får omvärdera det.
– Men svara på det här: om du skulle ta ut de sju bästa backarna i SHL just nu, är han då inte med i den diskussionen?

Om du frågar mig, så absolut är han det.
– Ja, så om Johan Garpenlöv fick bygga ett VM-lag med de allra bästa spelarna i SHL, oavsett nationalitet, då skulle nog Seider vara med i en sådan diskussion. Är man med i en sådan diskussion, det vill säga att man är landslagsmässig, då närmar man sig NHL. Det är min gamla käpphäst. 
– Så ser han så här bra ut under våren, lirar 20 minuter per match i SHL:s bästa lag, då har man inte så långt kvar. 

Skulle det scenariot utspela sig, då har nog inte heller Rögle långt kvar till sin största framgång i klubbens historia.


TV: Veckans SHL-lag #12

Matchrapporter: Seger för Rögle efter avgörande i förlängningen mot Luleå Simon Ryfors gjorde två mål när Rögle vann mot Djurgården Straffar avgjorde för Djurgården i bortasegern mot Rögle

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten