Håkan Andersson och Detroit Red Wings har all anledning att vara nöjd med Moritz Seiders framsteg i Rögle.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Hyllar Rögle för backlöftets utveckling: "Abbotts vet vad som krävs"

ANNONS

Blott 19 år gammal har Moritz Seider klivit in i SHL och blivit en nyckelspelare för Rögle. För hockeysverige.se berättar Detroit Red Wings scout Håkan Andersson om hur backlöftet hamnat i Sverige – och hur nöjd NHL-klubben är med hans framsteg i Ängelholm.
– Det har varit mycket snack om att Frölunda har den bästa miljön för spelare i Sverige, men jag vet inte om Rögle ligger så mycket sämre till, säger Andersson. 

Tysklands JVM tog slut via en snöplig 1–2-förlust i kvartsfinalen mot Ryssland. Det innebar ändå en historisk framgång för tysk juniorhockey, som tidigare aldrig hade lyckats nå så långt som kvartsfinal i ett JVM. 

Då ska man också minnas att Tyskland tog sig dit trots att man inledde turneringen med nio spelare i karantän på grund av positiva covid-19-tester – och utan två av sina största stjärnor i backen Moritz Seider och forwarden Lukas Reichel.

Medan Reichel, draftad i första rundan av Chicago Blackhawks i oktober, stoppades av corona, valde Seider själv att avstå JVM. Efter att ha varit lagkapten för tyskarna redan i fjol kände han att det skulle vara bättre för hans utveckling att stanna i Ängelholm och bygga vidare på sin redan framgångsrika säsong med Rögle.

19-åringen är utlånad till topplaget hela säsongen av NHL-klubben Detroit Red Wings. I SHL kan han rimligen påstås ha varit den bästa junioren så här långt in på säsongen. Han har gjort 13 poäng på 21 matcher, snittar över 20 minuters speltid per match och tillhör de mest tacklingsglada spelarna i hela ligan.  

– Det har blivit perfekt för alla parter. Jag tror att de älskar honom i Rögle också nu, säger Detroits scout Håkan Andersson med ett skratt när den tyske backen kommer på tal. 

RELATIONEN TILL ABBOTTS EN VIKTIG FAKTOR

Hur kom det sig då att han hamnade i Ängelholm? 

När varken NHL, AHL eller tyska ligan startade enligt planerna i höstas behövde Detroit hitta en annan lösning åt Seider. Det viktigaste av allt var att hitta en plats där han kunde få speltid och fortsätta bygga vidare på sin fina rookiesäsong från AHL i fjol. 

Enligt Håkan Andersson var Chris och Cam Abbott en viktig faktor till att det blev Rögle för Seider. Under de senaste åren har de byggt en bra relation till Red Wings. Det betalade sig när backtalangen blev tillgänglig.

– Abbott-bröderna har varit väldigt öppna och bra mot oss när vi har haft med dem att göra. De var och besökte oss på NHL-draften i Vancouver och vi har alltid haft en bra dialog med dem. Det ledde till att det här blev till också, förklarar han. 
– Rögle har blivit en bra plats att vara på för unga spelare. De har i Abbott-bröderna ledare som vet vad som krävs för att åka till Nordamerika och spela, de spelar en modern och tävlingsinriktad hockey, har bra krav på killarna och har bra träningsvanor. Det har varit mycket snack om att Frölunda har den bästa miljön för spelare i Sverige, men jag vet inte om Rögle ligger så mycket sämre till. 

Moritz Seider.Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

Det var också det som gjorde att Detroit såg att det inte var fel att låta honom stanna i SHL hela säsongen.

– Jag tycker bara att det är jättekul att han får göra det, säger Håkan Andersson.
– Jag kan känna att det är bra för honom att få den kontinuiteten. Vi har en lång tradition av att jobba så i Detroit, så det är ingenting nytt. Steve Yzerman (general managern) verkar vara av samma åsikt. Han är intresserad av spelarna när de kan tillföra saker i NHL. Dessförinnan är det viktigaste att skapa en bra utvecklingsmiljö för dem.

"RÖGLE SKULLE STÅ SIG BRA I AHL"

Håkan Andersson fick upp ögonen för Moritz Seider under hösten 2018. Han och Detroit följde den unge tyskens framsteg under sin genombrottssäsong med Adler Mannheim i tyska ligan och förvånade många när man draftade honom redan som sexa 2019.

I dag är det få som ifrågasätter valet.

På frågan vad han utvecklat mest under tiden i SHL svarar Håkan Andersson att Seider egentligen bara blivit ännu bättre på det han redan varit bra på.

– Han har alltid varit tävlingsinriktad och fysisk, men det har lyfts några snäpp till. Jag tycker alltid att han har varit bra på att hitta förstapassningarna och det har han varit bra på nu också.
– Det här är ju ett snäpp upp från tyska ligan och kanske AHL också. Jag tror ju att Rögle som lag skulle stå sig rätt bra i AHL. Så han har fått spela på en hög nivå. Det har lett till att han har satt ihop allting ännu mer och blivit ännu bättre på allt han redan var bra på. Dessutom har han visat prov på fina offensiva instinkter. Jag kan inte säga att han blir en Erik Karlsson eller John Klingberg, men absolut kan jag känna att han kommer att spela powerplay i NHL vad det lider. Killen är fortfarande junior, lirar i SHL:s bästa lag och lirar powerplay. Då är man nära.

Nära NHL? Håkan Andersson vill inte gå händelserna i förväg, utan konstaterar bara att det än så länge ser väldigt bra ut.

– Den där frågan får man om vissa lirare, hur nära NHL de är. Just den här tiden på året tycker jag att det är svårt att svara på det. En del i att bli NHL-mässig är att du lirar bra över tid. Om Seider är lika bra i april som han är nu, då känner jag att han är nära. Om han tacklar av, då kanske man får omvärdera det.
– Men svara på det här: om du skulle ta ut de sju bästa backarna i SHL just nu, är han då inte med i den diskussionen?

Om du frågar mig, så absolut är han det.
– Ja, så om Johan Garpenlöv fick bygga ett VM-lag med de allra bästa spelarna i SHL, oavsett nationalitet, då skulle nog Seider vara med i en sådan diskussion. Är man med i en sådan diskussion, det vill säga att man är landslagsmässig, då närmar man sig NHL. Det är min gamla käpphäst. 
– Så ser han så här bra ut under våren, lirar 20 minuter per match i SHL:s bästa lag, då har man inte så långt kvar. 

Skulle det scenariot utspela sig, då har nog inte heller Rögle långt kvar till sin största framgång i klubbens historia.


TV: Veckans SHL-lag #12

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch