Sök
INFÖR JVM
Jonathan Wikström kommer göra landslagsdebut under JVM.
Foto: Axel Boberg/Bildbyrån
Junior-VM 2021

Överraskningen i JVM-truppen: ”Blev lite förvånad”

Jonathan Wikström hade aldrig gjort en enda pojk- eller juniorlandskamp innan han togs ut till JVM-truppen. 
Nu ska han spela Junior-VM för Sverige – precis som hans pappa gjorde för 37 år sedan.
– Det är riktigt häftigt, säger 19-åringen till hockeysverige.se. 

När de flesta tyckare tog ut sina JVM-trupper på förhand var det knappt någon som hade med sig HV:s 19-årige center Jonathan Wikström.

Falun-killen har haft en speciell resa hittills då han aldrig tidigare har fått chansen i varken pojk- eller juniorlandslaget. Han är därmed ensam i Juniorkronornas trupp om att få landslagsdebutera i samband med JVM. 

För hockeysverige.se berättar Wikström nu om känslorna när han fick reda på att han skulle få resa med till Edmonton och spela i Kanada. 

– Jag blev oerhört glad. Jag vet inte riktigt hur jag reagerade. Det var väl ganska tyst om det i början för jag tror jag var först att snacka med tränaren om uttagningen så jag ville inte riktigt gå runt och säga det till alla ifall de inte kom med. Men jag ringde väl hem till föräldrarna ganska snabbt och berättade för dem, säger 19-åringen. 

I PAPPAS FOTSPÅR

Han är dock inte ensam i familjen att representera Sverige vid ett JVM. 1984, för 37 år sedan, spelade nämligen hans pappa Michael Wikström junior-VM för det svenska landslaget. 

– Det var inte alls lika stort på den tiden vet jag. Jag kommer inte ihåg hur det gick för honom där, säger Wikström den yngre.

En snabb faktakoll visar att Michael Wikström stod för fyra poäng på sju matcher i det svenska laget, som bland annat innehöll profiler som Peter AnderssonTomas SandströmAnders HussTommy Albelin och Ulf Samuelsson, som kom femma i turneringen.

Nu ska Jonathan föra fanan vidare – och han hoppas då få ta med sig den medaljen hem som pappa Michael inte fick. 

– Det är riktigt kul, riktigt häftigt. Jag tror att vi har bra chanser till medalj. 

Michael Wikström, här i Rögle, spelade JVM 1984 – nu ska Jonathan Wikström gå i farsans fotspår.Michael Wikström, här i Rögle, spelade JVM 1984 – nu ska Jonathan Wikström gå i farsans fotspår.Foto: Bildbyrån

”TYDER PÅ ATT DET ALDRIG ÄR KÖRT”

De senaste åren har varit speciella för Jonathan Wikström. Han lämnade hemmet i Falun för att flytta ner till Jönköping för spel i HV71 2017 men har sedan brottats med skadebekymmer.

Trots att han inte har fått visa upp sig i andra landslag eller på seniornivå (sex matcher) som många andra så tog han sig hela vägen till Edmonton.  

– Det tyder väl på att det aldrig är kört. Det gäller att fortsätta gnugga hela tiden även fast jag inte kommit med i något pojklandslag tidigare. Till slut har det lönat av sig här och jag har kunnat ta en plats.

Vad är det som du har 'gnuggat på' det senaste året som har tagit dit till JVM?
– Jag har väl fått ganska mycket mer självförtroende just ute på isen och våga hålla i pucken lite mer. Självklart har jag blivit både starkare och snabbare också. Men främst är det att jag vågar göra mer med pucken och sätta upp spelet mer, säger han och fortsätter: 
– Att få komma upp och spela i SHL är också något som har stärkt mig tycker jag.

Jonathan Wikström menar också att han har mycket att tacka HV71 för. Klubben har stöttat honom genom de tuffare perioderna och hjälpt honom att ta de nödvändiga kliven framåt. 

– Jag tycker att de har varit riktigt bra för min utveckling. Det är riktigt hårda träningar men jag är en sådan som trivs i en sådan miljö. Det har gynnat mig mycket och det verkar ju ha gynnat de andra också eftersom att vi är så många HV-killar som är med här i JVM, säger han och fortsätter:
– Tränarna där är också något som jag är riktigt nöjd med. Det finns både väldigt strikta tränare som alltid ställer upp och kör med träning och så finns det tränare som man är bra polare med och så utanför isen också. Det är en bra blandning på både det hockeymässigt och privata, speciellt för min del.

STARK HV-PRÄGEL PÅ TRUPPEN

Som Jonathan Wikström är inne på är det många spelare från HV71 med i årets JVM-trupp, Dalmasen är en av fem HV-spelare som är uttagna i JVM-truppen, med sig till Kanada har han Hugo AlnefeltEmil AndraeZion Nybeck och Oskar Olausson vilket gör att HV71 – tillsammans med Djurgården – är den klubb som har flest spelare med sig i truppen.

Då finns det även två tidigare HV-killar som också är uttagna: Simon Holmström och Gustav Berglund.

– Vi har sju stycken med HV-bakgrund här. Det är kul faktiskt att vi är så många från samma klubb och det är många som man är bra kompisar med här. Roligt att få dela det med dem.

Kan det vara en fördel för er att ni har bra kemi sedan tidigare genom spel i klubblaget? 
– Det tror jag. Förra säsongen spelade jag ihop med Zion ända fram till att jag blev skadad i januari. Jag tycker att vi spelade ganska bra ihop, sedan vet jag inte hur det skulle funka på den nivån som vi ska spela på nu. Men det är klart att det kan underlätta att man har spelat tillsammans tidigare.

Jonathan Wikström är en av sju spelare med HV-bakgrund i JVM-truppen. Jonathan Wikström är en av sju spelare med HV-bakgrund i JVM-truppen. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

”VISSTE ATT JAG HADE EN BRA CHANS”

Hans personliga utveckling har tagit stora kliv och den här säsongen har Wikström fått vara lagkapten för HV:s J20-lag och gjort tio poäng på lika många matcher. 

Men med tanke på hans tidigare skador, bristen på internationellt spel samt att det inte har blivit mycket matcher här precis innan JVM så var det långt ifrån självklart att Jonathan Wikström skulle ta en plats i truppen. 

De flesta tyckare och experter reagerade överraskat på att Wikström faktiskt knep en plats. Centern trodde dock på sig själv, även om han medger att han blev lite förvånad. 

– Jag blev ju uttagen till truppen i Sundsvall direkt från första början innan de tog in reserver. Jag visste att jag hade en bra chans att komma med. Jag tyckte att det gick helt okej under lägret så överraskad skulle ju inte riktigt säga att jag blev utan mer glad.
– Jag var ju där för att slåss för en plats och har man det ’mindsetet’ att man tror på sig själv så blir man inte jätteförvånad. Det är klart lite förvånad blev jag väl men inget speciellt så.

Kände du att du stärkte under lägret i Sundsvall att du skulle ha en plats i truppen?
– Ja, men det tyckte jag ändå att jag gjorde. Jag tycker att jag visade mig som en ganska stabil center som kan spela i båda änderna av isen. Vi har många offensiva spelare i vårt lag så jag tycker att jag har visat mig som en bra tvåvägscenter vilket kanske behövs här.

Vad kan du bidra med till det här laget?
– Jag tycker att jag är ganska stabil i alla tre zoner. Det är min starka sida och det är där jag vill bidra.

Ett stort mål var ju självklart att komma med i truppen men vad är ditt mål nu när du har tagit en plats?
– Jag har inte tänkt så mycket kring personliga mål och så. Man vill ju helst gå plus, det vill väl alla, och det är väl ett mål jag har.
– Jag har inte riktigt kommit så långt att jag satt mål för mig själv men det är väl att gå plus. Sedan även göra bra reklam för mig själv och mitt eget varumärke eller vad man ska säga, avslutar Jonathan Wikström.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten