INFÖR JVM
Jonathan Wikström kommer göra landslagsdebut under JVM.
Foto: Axel Boberg/Bildbyrån
Junior-VM 2021

Överraskningen i JVM-truppen: ”Blev lite förvånad”

ANNONS

Jonathan Wikström hade aldrig gjort en enda pojk- eller juniorlandskamp innan han togs ut till JVM-truppen. 
Nu ska han spela Junior-VM för Sverige – precis som hans pappa gjorde för 37 år sedan.
– Det är riktigt häftigt, säger 19-åringen till hockeysverige.se. 

När de flesta tyckare tog ut sina JVM-trupper på förhand var det knappt någon som hade med sig HV:s 19-årige center Jonathan Wikström.

Falun-killen har haft en speciell resa hittills då han aldrig tidigare har fått chansen i varken pojk- eller juniorlandslaget. Han är därmed ensam i Juniorkronornas trupp om att få landslagsdebutera i samband med JVM. 

För hockeysverige.se berättar Wikström nu om känslorna när han fick reda på att han skulle få resa med till Edmonton och spela i Kanada. 

– Jag blev oerhört glad. Jag vet inte riktigt hur jag reagerade. Det var väl ganska tyst om det i början för jag tror jag var först att snacka med tränaren om uttagningen så jag ville inte riktigt gå runt och säga det till alla ifall de inte kom med. Men jag ringde väl hem till föräldrarna ganska snabbt och berättade för dem, säger 19-åringen. 

I PAPPAS FOTSPÅR

Han är dock inte ensam i familjen att representera Sverige vid ett JVM. 1984, för 37 år sedan, spelade nämligen hans pappa Michael Wikström junior-VM för det svenska landslaget. 

– Det var inte alls lika stort på den tiden vet jag. Jag kommer inte ihåg hur det gick för honom där, säger Wikström den yngre.

En snabb faktakoll visar att Michael Wikström stod för fyra poäng på sju matcher i det svenska laget, som bland annat innehöll profiler som Peter AnderssonTomas SandströmAnders HussTommy Albelin och Ulf Samuelsson, som kom femma i turneringen.

Nu ska Jonathan föra fanan vidare – och han hoppas då få ta med sig den medaljen hem som pappa Michael inte fick. 

– Det är riktigt kul, riktigt häftigt. Jag tror att vi har bra chanser till medalj. 

Michael Wikström, här i Rögle, spelade JVM 1984 – nu ska Jonathan Wikström gå i farsans fotspår.Michael Wikström, här i Rögle, spelade JVM 1984 – nu ska Jonathan Wikström gå i farsans fotspår.Foto: Bildbyrån

”TYDER PÅ ATT DET ALDRIG ÄR KÖRT”

De senaste åren har varit speciella för Jonathan Wikström. Han lämnade hemmet i Falun för att flytta ner till Jönköping för spel i HV71 2017 men har sedan brottats med skadebekymmer.

Trots att han inte har fått visa upp sig i andra landslag eller på seniornivå (sex matcher) som många andra så tog han sig hela vägen till Edmonton.  

– Det tyder väl på att det aldrig är kört. Det gäller att fortsätta gnugga hela tiden även fast jag inte kommit med i något pojklandslag tidigare. Till slut har det lönat av sig här och jag har kunnat ta en plats.

Vad är det som du har 'gnuggat på' det senaste året som har tagit dit till JVM?
– Jag har väl fått ganska mycket mer självförtroende just ute på isen och våga hålla i pucken lite mer. Självklart har jag blivit både starkare och snabbare också. Men främst är det att jag vågar göra mer med pucken och sätta upp spelet mer, säger han och fortsätter: 
– Att få komma upp och spela i SHL är också något som har stärkt mig tycker jag.

Jonathan Wikström menar också att han har mycket att tacka HV71 för. Klubben har stöttat honom genom de tuffare perioderna och hjälpt honom att ta de nödvändiga kliven framåt. 

– Jag tycker att de har varit riktigt bra för min utveckling. Det är riktigt hårda träningar men jag är en sådan som trivs i en sådan miljö. Det har gynnat mig mycket och det verkar ju ha gynnat de andra också eftersom att vi är så många HV-killar som är med här i JVM, säger han och fortsätter:
– Tränarna där är också något som jag är riktigt nöjd med. Det finns både väldigt strikta tränare som alltid ställer upp och kör med träning och så finns det tränare som man är bra polare med och så utanför isen också. Det är en bra blandning på både det hockeymässigt och privata, speciellt för min del.

STARK HV-PRÄGEL PÅ TRUPPEN

Som Jonathan Wikström är inne på är det många spelare från HV71 med i årets JVM-trupp, Dalmasen är en av fem HV-spelare som är uttagna i JVM-truppen, med sig till Kanada har han Hugo AlnefeltEmil AndraeZion Nybeck och Oskar Olausson vilket gör att HV71 – tillsammans med Djurgården – är den klubb som har flest spelare med sig i truppen.

Då finns det även två tidigare HV-killar som också är uttagna: Simon Holmström och Gustav Berglund.

– Vi har sju stycken med HV-bakgrund här. Det är kul faktiskt att vi är så många från samma klubb och det är många som man är bra kompisar med här. Roligt att få dela det med dem.

Kan det vara en fördel för er att ni har bra kemi sedan tidigare genom spel i klubblaget? 
– Det tror jag. Förra säsongen spelade jag ihop med Zion ända fram till att jag blev skadad i januari. Jag tycker att vi spelade ganska bra ihop, sedan vet jag inte hur det skulle funka på den nivån som vi ska spela på nu. Men det är klart att det kan underlätta att man har spelat tillsammans tidigare.

Jonathan Wikström är en av sju spelare med HV-bakgrund i JVM-truppen. Jonathan Wikström är en av sju spelare med HV-bakgrund i JVM-truppen. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

”VISSTE ATT JAG HADE EN BRA CHANS”

Hans personliga utveckling har tagit stora kliv och den här säsongen har Wikström fått vara lagkapten för HV:s J20-lag och gjort tio poäng på lika många matcher. 

Men med tanke på hans tidigare skador, bristen på internationellt spel samt att det inte har blivit mycket matcher här precis innan JVM så var det långt ifrån självklart att Jonathan Wikström skulle ta en plats i truppen. 

De flesta tyckare och experter reagerade överraskat på att Wikström faktiskt knep en plats. Centern trodde dock på sig själv, även om han medger att han blev lite förvånad. 

– Jag blev ju uttagen till truppen i Sundsvall direkt från första början innan de tog in reserver. Jag visste att jag hade en bra chans att komma med. Jag tyckte att det gick helt okej under lägret så överraskad skulle ju inte riktigt säga att jag blev utan mer glad.
– Jag var ju där för att slåss för en plats och har man det ’mindsetet’ att man tror på sig själv så blir man inte jätteförvånad. Det är klart lite förvånad blev jag väl men inget speciellt så.

Kände du att du stärkte under lägret i Sundsvall att du skulle ha en plats i truppen?
– Ja, men det tyckte jag ändå att jag gjorde. Jag tycker att jag visade mig som en ganska stabil center som kan spela i båda änderna av isen. Vi har många offensiva spelare i vårt lag så jag tycker att jag har visat mig som en bra tvåvägscenter vilket kanske behövs här.

Vad kan du bidra med till det här laget?
– Jag tycker att jag är ganska stabil i alla tre zoner. Det är min starka sida och det är där jag vill bidra.

Ett stort mål var ju självklart att komma med i truppen men vad är ditt mål nu när du har tagit en plats?
– Jag har inte tänkt så mycket kring personliga mål och så. Man vill ju helst gå plus, det vill väl alla, och det är väl ett mål jag har.
– Jag har inte riktigt kommit så långt att jag satt mål för mig själv men det är väl att gå plus. Sedan även göra bra reklam för mig själv och mitt eget varumärke eller vad man ska säga, avslutar Jonathan Wikström.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch