Jacob Berglund.
Bildbyrån
Intervju

"När man spelade i Norge och schweiziska andraligan var det en bit bort"

ANNONS
Han har aldrig spelat i SHL och för bara några år sedan spelade han i den schweiziska andraligan. Igår gjorde Jacob Berglund, som 29-åring, landslagsdebut.

– Det är en dröm man haft sedan man var liten, säger han till hockeysverige.se.

Som 25-åring spelade han för Martigny Red Ice i den schweiziska andraligan. Året därpå gjorde han tio poäng på 49 matcher för Ingolstadt i den tyska högstaligan. Nu spolar vi fram tiden fyra år, och Jacob Berglund är en Tre Kronor-spelare.

Det stora genombrottet kom när han för två säsonger sedan, högst otippat, vräkte in 32 mål för Krefeld och blev den första svensken att vinna skytteligan i Tyskland. Det gav Jacob Berglund ett KHL-kontrakt, och det i sin tur har lett till en landslagdebut vid 29 års ålder. I gårdagens strafförlust mot Ryssland gjorde han sin första match med Tre Kronor.

– Det var väldigt kul! Det är en dröm man haft sedan man var liten, så det var såklart jätteroligt att få spela i landslaget. Jag har inte haft så mycket speltid i klubblaget på sistone, så det var kanske lite rostigt med matchtempot. Men det kändes ändå som att jag kom in i det ganska snabbt, säger han till hockeysverige.se.

LANDSLAGSDEBUT INNAN SHL-DEBUTEN

Man kan lugnt konstatera att han inte gått den vanliga vägen för att nå landslaget. Berglund har aldrig spelat i SHL, utan har "bara" 176 allsvenska matcher med Malmö och Troja/Ljungby, 2009 till 2014, på meritlistan. Han har som sagt spelat i den schweiziska andraligan, men också nått stora framgångar med Storhamar i Norge, och var aldrig bofast i något juniorlandslag heller.

– Det är klart man alltid drömt om att få spela i Tre Kronor. Men ja, när man spelade i Norge och den schweiziska andraligan var det ju en bit bort. Egentligen är det ingenting jag gått runt och tänkt aktivt på. När jag kom till KHL kände jag att det kanske fanns en liten chans att jag skulle få testa på att spela i landslaget men det är ingenting jag gått och tänkt på hela tiden. Det har varit mer "går det så går det. Går det inte så går det inte".

Jacob Berglund i debuten.Jacob Berglund i debuten.Bildbyrån

Det är inte jättevanligt att göra landslagsdebut innan man spelat i SHL..

– (Skratt) Nej, så är det väl kanske. SHL har jag ju faktiskt inte varit i, men jag har varit i många andra ligor på vägen hit.

Tror du att du kanske kan uppskatta den här debuten mer nu, jämfört med om du gått den traditionella vägen?

– Det är en bra fråga. Men jag tror att man alltid, oavsett hur vägen sett ut, uppskattar att få spela i landslaget. Hur man tog sig dit ska nog inte spela någon roll. Nu är jag 29 år och fick debutera igår. Men vill tro att jag hade uppskattat det lika mycket när jag var typ 19 också.

Efter det stora genombrottet i Krefeld blev det som sagt KHL-spel för Malmöprodukten. Han inledde KHL-karriären i Dinamo Riga, men fick sparken redan efter åtta matcher. I stället flyttade Berglund till svårstavade Neftekhimik Nizhnekamsk. Den här säsongen inleddes i Traktor Tjeljabinsk, men så sent som häromdagen trejdades han mot rättigheterna till landsmannen Ludwig Byström, idag i finska Kärpät, efter att han gjort sex poäng på 13 matcher under hösten

"HAR VARIT EVENTRIKT, FÅR MAN SÄGA"

Ny klubbadress blev Severstal Tjerepovets.

– Det har varit "eventrikt" får man säga. Det har ju hänt lite grejer, säger Jacob Berglund med ett lätt skratt och fortsätter:

– Men jag tycker det är en väldigt kul liga att vara i, med en väldigt kul hockey. Det är klart att man lever ett annorlunda liv i Ryssland jämfört med på andra ställen, men så länge det funkar för mig och familjen är det ett jättebra ställe att spela på. Det är en högre kvalité, alla är bättre på alla positioner, och man får inte lika mycket tid med pucken som man fick i Tyskland. Du måste tänka snabbare. Träningarna är svårare och bättre, så det känns i princip som att man utvecklas varje dag.

Jacob Berglund har gått en lång väg.Jacob Berglund har gått en lång väg.Bildbyrån

Du har redan hunnit tillhört fyra KHL-klubbar på en och en halv säsong. Har den turbulensen varit jobbig?

– Både ja och nej, skulle jag säga. I Riga var det inte så mycket att säga till om, där fick jag sparken efter åtta matcher. I Nizhnekamsk gick det bra, men sen kom Traktor in i bilden. Det är ett bättre lag, så jag valde att sajna där. Sen blev det som det blev där, i Tjeljabinsk. Vi hade sex importer och jag fick inte spela så mycket, det var inte så lätt att förutse. Nu ser jag fram emot att få komma till Severstal i stället.

Kom trejden som en överraskning eller hade du på känn att något var på gång?

– Jag är inte så fruktansvärt insatt i allting, utan det är agenten som styr det. Men jag ser väldigt mycket fram emot att få komma dit efter landslagsbrejket, få träffa nya lagkompisar och spela hockey igen.

– Jag hade det lite på känn. Vi har försökt få till en trejd ett tag, eftersom jag inte fått spela så mycket, så vi har försökt pusha på ledningen att det skulle bli något. Det är skönt att det löste sig nu.

"DÄRFÖR JAG BYTT LAG SÅ MYCKET"

Sedan våren 2016 har Jacob Berglund spelat för åtta olika klubbar, i fem olika länder och fyra olika ligor. Men det har sin förklaring, menar han.

– I en ultimat värld hade jag spelat i ett och samma NHL-lag i 25 år. Men så har det inte varit för mig. Jag har fått jobba mig upp, och det är därför jag bytt lag så mycket. Jag har hela tiden velat till en högre nivå. Då har jag fått gör det valet, att byta lag och byta ligor. Hade jag varit en en jättehög liga och trivs bra i en klubb, som dessutom ville ha kvar en, så hade det varit annorlunda. Det ultimata hade såklart varit att inte byta klubb hela tiden.

Nu kan 29-åringen alltså lägga ännu ett lag till den listan, nämligen Tre Kronor. Det må ha blivit en strafförlust i gårdagens Channel One Cup-premiär - men spelet lovade gott.

– Jag tycker vi spelade bra. Vi hade många långa anfall och bra spel i offensiv zon, men vi hade kanske behövt komma lite mer in på mål och fått lite mer skott på mål också. Överlag tycker jag ändå att vi var det bättre laget.

Vilka blir nycklarna i morgondagens rivalmöte med Finland?

– Jag tror det blir lite som igår. Vi måste forechecka bra och vinna mycket puckar, samt lyckas hålla i den. Finnarna är skickliga, precis som ryssarna, så det gäller att vi äger mycket puck och får långa anfall på dem. Det är nog det som är viktigast, avslutar Jacob Berglund. 


TV: Möt Lucas Raymond inför JVM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch