Jacob Berglund.
Bildbyrån
Intervju

"När man spelade i Norge och schweiziska andraligan var det en bit bort"

Han har aldrig spelat i SHL och för bara några år sedan spelade han i den schweiziska andraligan. Igår gjorde Jacob Berglund, som 29-åring, landslagsdebut.

– Det är en dröm man haft sedan man var liten, säger han till hockeysverige.se.

Som 25-åring spelade han för Martigny Red Ice i den schweiziska andraligan. Året därpå gjorde han tio poäng på 49 matcher för Ingolstadt i den tyska högstaligan. Nu spolar vi fram tiden fyra år, och Jacob Berglund är en Tre Kronor-spelare.

Det stora genombrottet kom när han för två säsonger sedan, högst otippat, vräkte in 32 mål för Krefeld och blev den första svensken att vinna skytteligan i Tyskland. Det gav Jacob Berglund ett KHL-kontrakt, och det i sin tur har lett till en landslagdebut vid 29 års ålder. I gårdagens strafförlust mot Ryssland gjorde han sin första match med Tre Kronor.

– Det var väldigt kul! Det är en dröm man haft sedan man var liten, så det var såklart jätteroligt att få spela i landslaget. Jag har inte haft så mycket speltid i klubblaget på sistone, så det var kanske lite rostigt med matchtempot. Men det kändes ändå som att jag kom in i det ganska snabbt, säger han till hockeysverige.se.

LANDSLAGSDEBUT INNAN SHL-DEBUTEN

Man kan lugnt konstatera att han inte gått den vanliga vägen för att nå landslaget. Berglund har aldrig spelat i SHL, utan har "bara" 176 allsvenska matcher med Malmö och Troja/Ljungby, 2009 till 2014, på meritlistan. Han har som sagt spelat i den schweiziska andraligan, men också nått stora framgångar med Storhamar i Norge, och var aldrig bofast i något juniorlandslag heller.

– Det är klart man alltid drömt om att få spela i Tre Kronor. Men ja, när man spelade i Norge och den schweiziska andraligan var det ju en bit bort. Egentligen är det ingenting jag gått runt och tänkt aktivt på. När jag kom till KHL kände jag att det kanske fanns en liten chans att jag skulle få testa på att spela i landslaget men det är ingenting jag gått och tänkt på hela tiden. Det har varit mer "går det så går det. Går det inte så går det inte".

Jacob Berglund i debuten.Jacob Berglund i debuten.Bildbyrån

Det är inte jättevanligt att göra landslagsdebut innan man spelat i SHL..

– (Skratt) Nej, så är det väl kanske. SHL har jag ju faktiskt inte varit i, men jag har varit i många andra ligor på vägen hit.

Tror du att du kanske kan uppskatta den här debuten mer nu, jämfört med om du gått den traditionella vägen?

– Det är en bra fråga. Men jag tror att man alltid, oavsett hur vägen sett ut, uppskattar att få spela i landslaget. Hur man tog sig dit ska nog inte spela någon roll. Nu är jag 29 år och fick debutera igår. Men vill tro att jag hade uppskattat det lika mycket när jag var typ 19 också.

Efter det stora genombrottet i Krefeld blev det som sagt KHL-spel för Malmöprodukten. Han inledde KHL-karriären i Dinamo Riga, men fick sparken redan efter åtta matcher. I stället flyttade Berglund till svårstavade Neftekhimik Nizhnekamsk. Den här säsongen inleddes i Traktor Tjeljabinsk, men så sent som häromdagen trejdades han mot rättigheterna till landsmannen Ludwig Byström, idag i finska Kärpät, efter att han gjort sex poäng på 13 matcher under hösten

"HAR VARIT EVENTRIKT, FÅR MAN SÄGA"

Ny klubbadress blev Severstal Tjerepovets.

– Det har varit "eventrikt" får man säga. Det har ju hänt lite grejer, säger Jacob Berglund med ett lätt skratt och fortsätter:

– Men jag tycker det är en väldigt kul liga att vara i, med en väldigt kul hockey. Det är klart att man lever ett annorlunda liv i Ryssland jämfört med på andra ställen, men så länge det funkar för mig och familjen är det ett jättebra ställe att spela på. Det är en högre kvalité, alla är bättre på alla positioner, och man får inte lika mycket tid med pucken som man fick i Tyskland. Du måste tänka snabbare. Träningarna är svårare och bättre, så det känns i princip som att man utvecklas varje dag.

Jacob Berglund har gått en lång väg.Jacob Berglund har gått en lång väg.Bildbyrån

Du har redan hunnit tillhört fyra KHL-klubbar på en och en halv säsong. Har den turbulensen varit jobbig?

– Både ja och nej, skulle jag säga. I Riga var det inte så mycket att säga till om, där fick jag sparken efter åtta matcher. I Nizhnekamsk gick det bra, men sen kom Traktor in i bilden. Det är ett bättre lag, så jag valde att sajna där. Sen blev det som det blev där, i Tjeljabinsk. Vi hade sex importer och jag fick inte spela så mycket, det var inte så lätt att förutse. Nu ser jag fram emot att få komma till Severstal i stället.

Kom trejden som en överraskning eller hade du på känn att något var på gång?

– Jag är inte så fruktansvärt insatt i allting, utan det är agenten som styr det. Men jag ser väldigt mycket fram emot att få komma dit efter landslagsbrejket, få träffa nya lagkompisar och spela hockey igen.

– Jag hade det lite på känn. Vi har försökt få till en trejd ett tag, eftersom jag inte fått spela så mycket, så vi har försökt pusha på ledningen att det skulle bli något. Det är skönt att det löste sig nu.

"DÄRFÖR JAG BYTT LAG SÅ MYCKET"

Sedan våren 2016 har Jacob Berglund spelat för åtta olika klubbar, i fem olika länder och fyra olika ligor. Men det har sin förklaring, menar han.

– I en ultimat värld hade jag spelat i ett och samma NHL-lag i 25 år. Men så har det inte varit för mig. Jag har fått jobba mig upp, och det är därför jag bytt lag så mycket. Jag har hela tiden velat till en högre nivå. Då har jag fått gör det valet, att byta lag och byta ligor. Hade jag varit en en jättehög liga och trivs bra i en klubb, som dessutom ville ha kvar en, så hade det varit annorlunda. Det ultimata hade såklart varit att inte byta klubb hela tiden.

Nu kan 29-åringen alltså lägga ännu ett lag till den listan, nämligen Tre Kronor. Det må ha blivit en strafförlust i gårdagens Channel One Cup-premiär - men spelet lovade gott.

– Jag tycker vi spelade bra. Vi hade många långa anfall och bra spel i offensiv zon, men vi hade kanske behövt komma lite mer in på mål och fått lite mer skott på mål också. Överlag tycker jag ändå att vi var det bättre laget.

Vilka blir nycklarna i morgondagens rivalmöte med Finland?

– Jag tror det blir lite som igår. Vi måste forechecka bra och vinna mycket puckar, samt lyckas hålla i den. Finnarna är skickliga, precis som ryssarna, så det gäller att vi äger mycket puck och får långa anfall på dem. Det är nog det som är viktigast, avslutar Jacob Berglund. 


TV: Möt Lucas Raymond inför JVM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 27 januari
18:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:30 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
lördag 28 januari
01:00 Carolina Hurricanes - San Jose Sharks NHL
01:00 Florida Panthers - Los Angeles Kings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators NHL
01:00 New York Islanders - Detroit Red Wings NHL
02:30 Dallas Stars - New Jersey Devils NHL
04:00 Seattle Kraken - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Columbus Blue Jackets NHL
15:15 Malmö - Brynäs SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
15:15 HV 71 - Luleå SHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 Södertälje - AIK Hockeyallsvenskan
18:00 Leksand - Örebro SHL
18:00 Oskarshamn - Växjö SHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 HV 71 - AIK SDHL
19:45 Davos - Zug National League
21:00 Colorado Avalanche - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
söndag 29 januari
01:00 Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Winnipeg Jets - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Minnesota Wild - Buffalo Sabres NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Seattle Kraken - Columbus Blue Jackets NHL
04:30 Anaheim Ducks - Arizona Coyotes NHL
14:40 Leksand - Luleå SDHL
15:00 Almtuna - Björklöven Hockeyallsvenskan
15:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
15:00 Kristianstad - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
15:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Östersund - Mora Hockeyallsvenskan
18:00 Modo - Västerås Hockeyallsvenskan
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
23:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
måndag 30 januari
19:00 Linköping - Djurgården SDHL
19:00 Brynäs - Luleå SDHL
tisdag 31 januari
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
19:00 Rögle - Leksand SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Växjö - Örebro SHL
19:00 Brynäs - Skellefteå SHL
onsdag 01 februari
01:00 Montreal Canadiens - Ottawa Senators NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Washington Capitals NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Los Angeles Kings NHL
18:00 Luleå - Modo SDHL
19:00 Södertälje - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
torsdag 02 februari
01:30 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:30 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Brynäs SHL
19:00 Örebro - Frölunda SHL
19:00 Leksand - Rögle SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Luleå - Linköping SHL
19:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
fredag 03 februari
19:00 Modo - Luleå SDHL
19:00 Västervik - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten