Sök
Joakim Axman.
Foto: Maxim Thore/Bildbyrån
Hockeyettan

Gör dundersuccé - efter uppbrottet: "Fick inte alls visa vad jag gick för"

Han har gjort osannolika 15 mål på sex matcher för Strömsbro i HockeyEttan. Men Joakim Axmans säsong har inte enbart varit en lång succé. För hockeysverige.se berättar han om den tunga perioden i Väsby.

– Det är klart som fan man går in i väggen lite, och blir frustrerad.

Hockeylivet leker för Joakim Axman. Den 27-årige Gävlesonen är hemma på riktigt igen, och är i sitt livs målform.

Två, fem, ett, två, två och tre är inte någon sorts lottorad eller liknande, utan Axmans fullständigt otroliga målskörd på sina sex matcher sedan återkomsten. Adderar vi dessutom tre assist får vi poängnoteringen 15+3 på de sex matcher han spelat i "Rallarbo" den här säsongen. 

Han leder redan Strömsbros skytteliga i stor stil, trots att han anslöt först härom veckan.

– Jag vet inte om det finns någon enkel förklaring till varför det gått så bra. Det har bara flutit på helt enkelt. Samtidigt jobbar jag stenhårt för att sätta mig i de situationerna där jag kan göra mycket mål - och jag har lagt ned mycket tid på att kunna trycka till det där lilla extra i skotten. Jag har alltid haft ett bra skott, men i år har det blivit vassare, berättar han för hockeysverige.se och tillägger:

– Förut har jag plojat borta många lägen. Nu är det mer distinkt. Jag är mer noggrann med mina skott nu.

Har du någon gång varit inne i något liknande målstim?

– (Skratt) Nej, det tror jag inte. I alla fall inte på den här nivån. Men det känns som att...jag vet inte vad jag ska säga riktigt, men jag får spela mycket och får ett stort förtroende. När man får den rollen jag har fått, och kan slappna av i mitt spel, då går det bra liksom. Det skulle det göra för alla.

"JULAFTON ATT FÅ DEN ROLLEN"

Joakim Axman har varit en stjärna på HockeyEttan-nivå under en lång tid. Redan för sex säsonger sedan sköt han 31 mål på 28 matcher för Tierp, och ser vi till hela karriären är hans facit imponerande 130 mål och totalt 240 poäng på 209 matcher. 

Efter många starka år tog han ytterligare ett kliv förra året, då han slutade tvåa i HockeyEttans poängliga med 56 poäng (26+30) på 40 matcher.

– Jag tycker att jag blev en mer komplett spelare över hela banan förra säsongen. Jag spelade fram andra och blev också bättre på att skapa ytor till mig själv. Dessutom har jag fått spela med fantastiskt duktiga spelare som verkligen tillåter mig att skjuta mycket. För en som älskar att skjuta är det som julafton att få den rollen, säger Strömsbros målspruta med ett skratt och fortsätter:

– Det är den största skillnaden i mitt spel, egentligen. Och den här säsongen har jag kunnat bygga vidare på det spelet lite till. Jag fick ju vara med Väsby litegrann också och vet vad som krävs för att man ska få spela på allsvensk nivå också, så det spelet har jag försökt ta med ner hit också. Jag har nog en liten fördel av att ha fått vara med Väsby.

Joakim Axman i Väsbytröjan.Joakim Axman i Väsbytröjan.BILDBYRÅN

Ja, säsongen inleddes som sagt i Väsby. Efter det sena beskedet att den klubben skulle få ta över Karlskronas allsvenska plats valde de att rikta blickarna mot poängsprutan från Gävle. I början av augusti presenterades Joakim Axman som ny spelare i den allsvenska nykomlingen. 

– Jag fick ett samtal från Tom (Tärnström, sportchefen) och pratade både med honom och Viktor Tuurula (tränaren) och de sa att de trodde på mig och att jag skulle få chansen att växa in i den allsvenska kostymen och göra det jag är bra på. Jag är en offensiv spelare och det kan ta tid att komma in i det, berättar han.

"DET BLEV KRYSTAT"

Men den där chansen, eller tiden, den kom aldrig menar Joakim Axman. 

– Sen dök det upp en del andra spelare, på grund av pandemin, och jag hamnade i en rävsax, i kläm. Jag fick inte göra det jag var bra på. Jag fick spela några minuter per match, och då är det svårt att göra det som jag ska göra och det var svårt att göra poäng och bättra på statistiken och sådana saker. Den rollen som jag behöver ha.

Det blev bara 1+1 på 13 matcher i Väsbytröjan. Sen valde klubben och spelaren att gå skilda vägar.

Är det det som gjorde att du inte fick det att stämma, eller känner du att det var något i ditt eget spel som inte fungerade?

– Jag tycker själv att jag fick spela alldeles för lite för att kunna sätta en stämpel på det. Jag fick inte alls visa vad jag gick för. Jag fick inte hamna i de lägen som jag gjort nu, där jag känner att jag tillåts att göra misstag och får göra det jag är bra på. Nu kan jag slappna av i min ishockey och tycker att det är roligt. Där blev det mest krystat.

– Sen förstår jag också situationen. De låg sist, och då måste det hända saker. Tyvärr drabbade det oftast mig under matcherna. Det var många andra som fick vara kvar i sina roller, men jag fick hoppa runt ganska mycket. Då blir det ganska oroligt. De sista matcherna fick jag knappt spela något, och så hamnade jag på läktaren. Då kände jag själv att det var bäst att lämna. Jag vill spela hockey, och jag är ändå 27 år. Jag vet vad jag har för värde, liksom. Då passade det jättebra att få åka hem i stället. Här får jag vara med kompisarna, och jag har ledare som tror på mig.

Är du besviken på Väsby?

– Besviken och besviken... Både de och jag tog en chansning. Jag kan inte säga så mycket mer egentligen. Jag vill spela på allsvensk nivå och visa att jag kan klara av det, mer än något annat. Jag tror att om jag får rätt omgivning och lite tid att etablera mig kommer det gå minst lika bra där. Så jag känner mest att det var tråkigt. Det var en chansning från båda och det funkade inte.

Tom Tärnström.Tom Tärnström.Foto: Ronnie Rönnkvist

Strömsbrostjärnan säger att hans ålder och livssituation också spelade in i beslutet att vända hem igen.

– Jag har liksom spelat i Ettan, så jag hade ett fast jobb i Gävle. Det var inte bara att packa ihop grejerna och åka ned till Väsby. Hade jag varit 18 år och bott hemma så hade det känts som en jättebra idé, och då hade jag kanske varit kvar där längre också. Nu var jag tvungen att checka med jobbet först, och de var schyssta och sa att jag skulle ta chansen om jag skulle få den, och att jobbet skulle finnas kvar för mig. Jag pendlade från Gävle till Väsby med tåg varje dag och det blev mycket funderande under de tågresorna. 

– Sen kände jag att jag inte ville gambla med mitt jobb och min framtid. Med tanke på min livssituation kändes det bäst att åka hem igen.

Tror du att det som hände nu kan kosta dig chansen att få spela i HockeyAllsvenskan igen?

– Jag vet inte... De som kan hockey och verkligen har koll, de vet att jag inte fått chansen. Det kommer alltid finnas folk som kommer säga att jag fått chansen men inte tagit den, men det är inte så enkelt. Vissa spelare behöver mer förtroende och mer tid än andra. Jag är en spelare som ska göra mål och poäng, då behöver jag ha en sådan roll. Man kan egentligen sätta punkt där.

"TITTADE INTE ENS PÅ MARKNADEN"

Nu spelar Joakim Axman sitt livs hockey. Den tunga tiden i Väsby verkar inte ha satt sig speciellt mycket på självförtroendet, men han medger att det som hände var en tuff smäll.

– Efter det som hände där kände jag bara att jag ville spela hockey. Jag jobbar stenhårt på somrarna för att få chansen så det är en klart som fan man går in i väggen lite, och blir frustrerad. Men när jag kom hem kände jag en trygghet. Jag tittade inte ens på marknaden utan bestämde mig för att om jag ska flytta, då åker jag hem.

Idag jagar Joakim Axman nya mål, när Strömsbro möter Nyköping på hemmaplan. Strömsbro har inte bara seriens hetaste utespelare, utan också en inlånad stjärnmålvakt i Alexander Sahlin. Nu ligger Axmans fokus helt och fullt på Strömsbro IF. Vad som händer i hans egen karriär i framtiden, det lägger han åt sidan nu.

– Går det så bra att någon tycker jag är en värd en chans till på en högre nivå, då tar vi det där och då. Just nu är det bara Strömsbro som gäller. Jag pratar mycket med sportchefen (Johan Wennberg) och hans visioner, och han har höga mål. Det är bara att försöka prestera på tropp för att de ska bli verklighet.


TV: Veckans SHL-lag #9

Matchrapporter: Väsby utklassade Segeltorp på hemmaplan Strömsbro slog Enköping efter Martin Naenfeldts dubbel Huddinge IK avgjorde i förlängningen mot Strömsbro Wings Arlanda vann efter avgörande i tredje perioden mot Väsby Strömsbro avgjorde i straffläggningen borta mot Hanviken

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten