Sök
Junior-VM 2021

"Det var nära att jag satsade på fotbollen framför hockeyn"

JVM-aktuella HV71-talangen om valet av sport, det glada smeknamnet och genombrottet i SHL.

Han var en lika stor talang i fotboll som i ishockey. Men lyckligtvis för HV71 valde jättelöftet Oskar Olausson puck framför boll. Den JVM-aktuelle forwarden berättar för hockeysverige.se om det svåra valet, men också om sitt glada smeknamn och höstens genombrott i SHL.
– Hade jag inte lyckats med det så vet jag inte var jag hade spelat nu eftersom J20-hockeyn ligger nere, konstaterar 18-åringen.

Det är svårt att prata om normalitet när det handlar om Juniorkronornas JVM-uppladdning just nu. Både spelare och ledare har diskvalificerats från att följa med till Edmonton på grund positiva covid-19-tester, vilket har fått många att ifrågasätta lämpligheten i att över huvud taget skicka ett svenskt lag till Kanada.

Mitt i den extrema situationen, bland återkommande tester och hårda karantänsregler, försöker spelarna hitta något slags lugn för att slipa formen inför avresan. 

 – Jag har mitt Playstation med mig hit så jag spelar med HV-spelarna här. Vi går lite mellan Fortnite och Fifa, berättar forwarden Oskar Olausson för hockeysverige.se från sitt rum på spelarhotellet i Sundsvall.
– Alla vill ju såklart spela JVM, så det är klart att det tar på oss, men man försöker bara fokusera framåt och göra det bästa av situationen.

För den 18-årige talangen är covid-19 inget han behöver oroa sig för längre. Åtminstone inte för egen del.

– Nej, jag behöver inte göra tester för jag hade corona för några veckor sedan. Men sedan när vi kommer till Kanada kommer nog jag att testas som alla andra. Nu är det lite av en lättnad, annars hade jag nog känt en oro, precis som man hade innan man blev sjuk. Man vill inte missa några matcher, konstaterar han.


Hade jag inte lyckats med det vet jag inte var jag hade spelat nu.

Oskar Olausson om hur viktigt det har varit att få speltid i SHL


Oskar Olausson var inget hushållsnamn i svensk hockey inför säsongen. Det förändrades radikalt när han i slutet av förra månaden lyckades med konststycket att skjuta mål i tre raka SHL-matcher. Efter att ha gjort sitt första SHL-mål mot Luleå på tisdagen kom mål nummer två mot Linköping på torsdagen. Han avslutade sedan den sagolika veckan med mål nummer tre mot Skellefteå på lördagen.

– Jättekul såklart. Det blev lite som att jag tog chansen efter att det blev inställt i Malmö, säger han och syftar på Juniorkronornas tilltänkta Finnkamp i början av november. 
– Att jag sedan lyckades göra tre mål på tre matcher är väl inget man kommer att göra ofta.


Vad är det som ligger bakom att det lossnade?
– Jag tycker att jag har lyckats hålla bra fokus dag för dag och göra allt jag kan för att spela i A-laget och inte bara i J20. Hade jag inte lyckats med det så vet jag inte var jag hade spelat nu eftersom J20-hockeyn ligger nere. Jag var lite orolig för hur det skulle bli där efter den inställda Finnkampen, men jag lyckades ta till vara på chansen och gjorde något bra av den.

Det har han verkligen. Och Olausson har dessutom kommit tillbaka starkt efter ett fjolår som märktes av skador.

– I början på säsongen hade jag en liten fraktur i axeln och blev borta sex veckor. I slutet av säsongen åkte jag på en båtbensskada i handen. Den tog det tre månader att komma tillbaka från, så det var riktigt tufft, konstaterar han.

"JAG ÄR EN POSITIV KILLE"

I sådana situationer gäller det att ha en positiv syn på livet. Och det har Oskar Olausson om man ska tro människor i hans närhet. En person som hockeysverige.se pratat med berättade att ynglingen kallas "Smiley" på grund av sin attityd.

Att han kunde hämta sig från skadebekymren och få en så pass fin första halva av den här säsongen 

– (skratt) Jag fick det smeknamnet i Toronto när vi var på en camp där med agenturen. De tyckte att jag skrattade mycket. Jag är en positiv kille så det blir naturligt, förklarar han. 
– Men det är mest killarna runt agenturen som använder det. I HV har det mer varit "Ola" i J20 och "Olau" i A-laget.

"Smiley"

Olausson är född i Stockholm men flyttade till småländska Tranås i tidig ålder. Där handlade det till en början egentligen mer om fotboll än ishockey. Han var talangfull i både sporterna och det var först i 15-årsåldern som han valde sport.

– Det var nära att jag satsade på fotbollen framför hockeyn, erkänner han. 
– När jag var yngre var det fotboll som gällde. Det blev en del Smålandsuttagningar och sådant där, men det gick aldrig så långt med det för de fortsatte på vintern och då krockade det med hockeyn. Sedan kom TV-pucken in i bilden och vi fick lite kontakt med HV71. Det var där hockeyn började ta över och till slut kände jag att det var den som fick gälla. Jag har aldrig ångrat det.

Vad var du för sorts fotbollsspelare?
– Jag var lite som i hockeyn; snabb, teknisk och hade ett bra skott. Jag spelade forward eller offensiv mittfältare. 


Det känns lite overkligt att jag kanske får vara med.

Oskar Olausson om att eventuellt gå från tv-tittare till JVM-spelare.


Åter till JVM. Hade truppen tagits ut för en månad sedan hade Olaussons chanser att komma med antagligen inte varit så stora. Men efter den formstarka hösten har läget förändrats. Speciellt då Juniorkronorna tappat en kugge som Djurgårdens William Eklund mitt i allt också.

Oskar Olausson försöker se nyktert på situationen.

– Det är bara att göra sitt bästa och se hur långt det räcker. Jag ska försöka bidra med det jag är bra på och försöka göra skillnad på isen. Jag kommer att ta den roll jag får, acceptera den och göra det bästa av situationen.

Vad skulle det betyda att bli uttagen?
– Det skulle betyda jättemycket. Det är en sjukt stor turnering som man följt själv under många år. Det känns lite overkligt att jag kanske får vara med där, skrockar han på ett sätt som antyder att han behöver nypa sig i armen för att inse att det är på riktigt.
– Jag minns ju hur det var att se Elias Pettersson och det där gänget spela. Det skulle vara riktigt häftigt att få uppleva något sådant själv.

En plats i JVM skulle ytterligare kunna stärka hans aktier inför NHL-draften 2021. Hans sena födelsedatum 2002 gör att han är aktuell för NHL-klubbarna först då. 

– Jag har försökt att inte tänka på det alls. Jag kan bara spela och så får vi se hur långt det räcker. Jag måste fokusera på att ta min plats och få min speltid.

Känner du att det kan bli en distraktion att tänka för mycket på draften?
– Jag vill inte sätta för hög press på mig själv, utan bara njuta av att spela hockey och få speltid. Det är då man utvecklas som mest.

FOTON:
Bildbyrån/Mathias Bergeld/Jonas Ljungdahl/Carl Sandin


TV: Tomas Montén: "Trodde det var ett dåligt skämt"

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten