Malmö får sikta in sig på kval, menar Sanny Lindström.
Foto: Bildbyrån
SHL

Sanny Lindström: "Det måste till ett smärre mirakel"

ANNONS
Malmö har spelat flest matcher av alla bottenlag men parkerar ändå på jumboplatsen i SHL.
C Mores expert Sanny Lindström har svårt att se att Skånelaget ska lyfta från källaren den här säsongen.
– Malmö ska såklart inte ställa in sig på kval här och nu, men det är där någonstans säsongen kommer landa för dom, säger Lindström till hockeysverige.se.

Malmö har inlett SHL svagt. På inledande 20 matcherna har laget bara lyckats skrapa ihop 15 poäng och ligger med det sist i en haltande SHL-tabell. En som inte är förvånad över Malmös svaga inledning är C More-expeten, tillika tidigare VM-spelaren Sanny Lindström.

Det förvånar mig inte att Malmö är i botten av tabellen, vilket jag med flera förutsåg inför säsongen, säger Sanny Lindström till hockeysverige.se och fortsätter:
Jag tyckte inte att Malmö hade ett lag som var konkurrenskraftiga. Även om dom fick behålla (Fredrik) Händemark så var det mer en bonus. Dom har också värvat under säsongen både (Joe) Veleno och (Patrik) Hersley som båda är viktiga för Malmö med sina sätt att spela.

I vilka delar av spelet förlorar Malmö sina matcher?
Inledningsvis var dom väldigt dåliga med puck och tog inte tillräckligt med initiativ. Dom hade inte tillräckligt bra spel ut ur egen zon eller tillräckligt bra ingångar för att vara farliga.
Jag tycker ändå att dom spelat bättre i spelet med puck senaste sex matcherna. Man vågar hålla i pucken, vågar åka in med den i anfallszonen och blir då ett större offensivt hot.
Däremot läcker man för mycket bakåt i defensiven och gör fortfarande lite för enkla misstag. Rent spelmässigt tycker jag ändå att det varit en positiv utveckling under säsongen.

Sanny Lindström.Sanny Lindström.Foto: Ronnie Rönnkvist

"DET HÄR TYCKER JAG ÄR ETT STORT PROBLEM"  

Vad är lagets styrka?
När Malmö spelar som mot exempelvis Skellefteå borta, där pumpade man på, spelade fysiskt, var under skinnet på motståndarna i stort sett hela tiden och låg nära i banan så man kan få snabba spelvändningar. Då tycker jag att Malmö är ganska bra.
– Fortfarande är det så att när dom får snabba spelvändningar så har Malmö för lite spets för att kunna göra tillräckligt mycket mål.

Hur ser du på målvaktssidan?
(Oscar) Alsenfelt är egentligen alltid bra. Problemet är att han varit skadad en del och behöver vila ibland. Han kommer få en hög belastning och det här tycker jag är ett stort problem.
– Lars Volden är en habil målvakt, men kanske inte en sådan som kommer in och vinner matcher på egen hand. Malmö måste ha en målvakt som ”står på huvudet” och spikar igen.
– Med tanke på att laget är, enligt mig, på pappret sämre än många andra lag måste man ha ett sådant målvaktsspel. Volden har inte kommit in och ”stulit” någon match vare sig förra eller den här säsongen.

Oscar Alsenfelt - en nyckel för Malmö.Oscar Alsenfelt - en nyckel för Malmö.Foto: Fredrik Karlsson / Bildbyrån

Hur har du upplevt backsidan i Malmö så här långt?
– Man borde få ut mycket mer av den. Jag tycker att Malmö har många rutinerade pjäser, stabila backar. Det är ändå för många som spelar på för små marginaler och gör för många misstag.
(Jesper) Jensen Aabo har varit bänkad och fick minimalt med istid senast. Det är en signal att man inte är nöjd. Sedan måste det finnas plats för en sådan som Helge Grans. Ser man på hans underliggande siffror så finns det ingen anledning, i mitt tycke, att inte spela honom regelbundet.
– Jag tycker Grans är en spelare som Malmö borde kunna utnyttja och utveckla mer än vad man gjort. Självklart ligger inte det bara i Malmös ansvar utan även Helges, men man måste ge honom rätta verktygen för att utvecklas. Det är jag osäker på om Malmö har gjort.

HAR EN LÄGRE BUDGET  

Känns centersidan stabil?

– (Fredrik) Händemark, (Christoffer) ForsbergPathrik Westerholm, (Axel) Wemmenborn… Malmö har hårt arbetande centrar. Nu var det en superbonus för Malmö att dom fick behålla Händemark.
– Jag har full förståelse för att han var mentalt inställd på San José och sedan landar han tillbaka in i Malmö. Självklart har det varit mentalt prövande, men centersidan är generellt, precis som laget, inte superstarkt. Det är Händemark som är bra. Pathrik Westerholm är en okej tredjecenter, men Malmö har ingen andracenteraura som många andra lag har.

Upplever du att Malmö har spetsforwards som krävs i offensiven?
– Nej, det tycker jag inte. Det har varit ett problem hela vägen. Sedan är det så att Malmö har en lägre spelarbudget än andra lag. Som marknaden är så får du det du betalar för. Så enkelt är det.
– Då måste du utnyttja befintliga spelarna som du har, att jobba så att dom tar steg i rätt riktning. Jag vet av erfarenhet att när man förlorar är det svårt att se den individuella utvecklingen eftersom det då handlar mycket om självförtroende och sådana saker.

"DEN FRÅGAN TYCKER JAG ÄR VÄLDIGT RELEVANT"  

Det har varit lite rörigt på coachsidan där Jesper Mattsson flyttats upp på läktaren och juniortränaren Tomas Kollar klivit in som assisterande tränare.

– Jag ser det inte som någon röra direkt att man flyttade på Mattsson för att man ville ha honom på läktaren istället.
– Jag tror generellt att Peter Andersson tidigare styrt med järnhand mycketsjälv i Malmö. Nu har man (Joakim) Fagervall som delegerar mer. Fagervall är en ledare som bygger lag jättebra, är en bra person och involverar sina assisterande tränare mycket.
– Då måste man se till om Malmö har dom bästa assisterande tränarna. Det går inte att säga annat än att Anton Olsson är en av dom största 03-talangerna bland backarna i Sverige och Helge Grans bland 02:orna.
– Jobbar exempelvis Andreas Lilja hårdast av alla backtränare i Sverige för att utveckla lagets backar? Den frågan tycker jag är väldigt relevant.

Andreas Lilja och Joakim Fagervall.Andreas Lilja och Joakim Fagervall.Bildbyrån

Vad måste till för att Malmö ska börja vinna fler matcher än dom förlorar?
– Det måste till ett smärre mirakel. Malmö ska såklart inte ställa in sig på kval här och nu, men det är där någonstans säsongen kommer landa för dom, att vinna sista matchen.
– Jag trodde inför säsongen att Malmö skulle tvingas kvala. Efter det jag sett nu och det jag sett av andra lag har jag ingen anledning att revidera det.

Är Malmö ett lag som tvingas till kval framåt vårkanten?
– Ja, det tror jag. Sedan blir det väldigt intressant att se vad det finns för framtid i Malmö. Om man skulle klara sig kvar den här säsongen, vilka förutsättningar har man inför nästa säsong med organisation och för att få ett bättre lag på pappret?
– Malmö har ganska många dyra kontrakt uppknutna även för nästa säsong vilket gör det svårt att trolla med spelartruppen. Kontrakten som går ut är dom lite billigare som eventuellt kommer bli dyrare nästa säsong.


TV: JVM-minnen – Ryan Ellis

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL