Tomas Montén under dagens digitala presskonferens.
Foto: Bildbyrån
Junior-VM 2021

Tomas Montén: "Trodde det var ett dålig skämt"

ANNONS

På söndag är det meningen att den svenska JVM-truppen ska flyga till Edmonton. Men det blir med stor sannolikhet utan Tomas Montén efter dagens besked om att han har lämnat ett positivt covid-19-test. På en presskonferens berättade förbundskaptenen under eftermiddagen om det chockartade beskedet.
– Hade du sagt att du skojat och att du bytt ut mitt provsvar hade jag trott på det, säger Montén som menar att han är helt symptomfri.

Det var en lugn och samlad Tomas Montén som mötte media för en digital presskonferens på tisdagseftermiddagen. Detta bara någon timme efter att bomben bristerat med nyheten om att han är en av de de som testats positivt för covid-19.

– Jag brukar alltid få skit i alla intervjuer att jag är för lättsam och det jag hör mest är att jag ser för glad ut hela tiden. Men jag tror på det och det är det jag predikar för min spelare. Det blir inte bättre av att vara sur och arg, säger Juniorkronornas förbundskapten apropå sitt goda humör de prekära omständigheterna till trots.

Han medger dock att det var en smärre chock att få beskedet.

– Jag mår bra och det är det som är det konstiga. Jag har inga symptom, ingen feber, har inte tappat lukt eller smak. Hade du sagt att du skojat och att du bytt ut mitt provsvar hade jag trott på det, säger Montén.

"SKULLE JAG FÅ ÅKA VILL JAG ABSOLUT DET"

Han berättar att han gjorde ett snabbtest i samband med samlingen på Arlanda i söndags och att det var negativt. I samband med det fick han, liksom alla andra i och runt laget, göra ett så kallat PCR-test i svalg och näsa. Det testet hamnade på laboratorium och kom tillbaka med ett positivt testsvar,

– Med tanke på att jag mår som jag mår trodde jag att det var ett dåligt skämt. Jag har lämnat ett nytt test som ska analyseras under dagen.

Trots att reglerna är rätt klara på punkten att ingen som har fått ett positivt provsvar under veckan innan avresan till JVM i Edmonton får åka dit, låter det inte som om Tomas Montén helt och hållet har gett upp hoppet. 

– Det är inte en fråga för mig. Det får vår ledning svara på. Jag kan inte åka som det ser ut just nu, men hade jag kunnat åka hade jag gjort det, säger han.
– Jag vet inte om det finns något hopp. Jag vet att det finns ett protokoll som ska följas. Det enda vi kan göra är att föra dialogen med IIHF och de i sin tur med myndigheterna i Alberta. Jag lägger ingen vikt vid det. Jag sätter mig i karantän i sju dagar sedan får vi se vad som händer. Men skulle jag få åka eller kan åka vill jag absolut det.

"HANS AVHOPP INGET VI RÄKNAT MED"

Tomas Montén är inte den enda ledaren som har insjuknat. Sedan tidigare saknas videocoachen Adam Almqvist Andersson, som testade positivt redan vid ankomsten till Arlanda. Även Anders Lundberg, normalt sett förbundskapten för damernas U18-landslag, har lämnat ett positivt test. Det gör att tränarstaben är riktigt tunn just nu.

– Vi har haft en plan på ledarsidan. Sedan var Henkes (Stridh, Luleåtränaren)  avhopp inget vi hade räknat med. Vi tittar på alternativ och för en dialog med IIHF. Jag kommer fokusera på mig själv och reda ut min egen situation. Vår ledning får ta den frågan vidare.


Juniorkronorna har fortfarande inte gått på is i Sundsvall. Eftersom Djurgårdens forward Albin Grewe testat positivt och flera andra spelare fortfarande inte hade fått tillbaka sina provsvar på tisdagsförmiddagen valde man att ta det säkra före det osäkra.

– Jag tror provsvaren anlände nu och det var inga positiva inga fler positiva i det fallet.

Många frågar sig om det över huvud taget blir möjligt för Sverige att skicka ett lag till Kanada under rådande omständigheter. Tomas Montén ser inget hinder för det så länge det finns en hel trupp att skicka, men säger också att det inte är han som äger den frågan.

Hittills har fyra svenska spelare diskvalificerats från JVM-spel på grund av positiva covid-19-tester. Utöver Albin Grewe är det Djurgårdens William Eklund, Frölundas Karl Henriksson och Modos William Wallinder.

Juniorkronorna har 32 spelare kvar i Sundsvall. 25 av dem får följa med till Edmonton.


TV: Möt Lucas Raymond inför JVM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL