Sök
Rhett Rakhshani.
Långläsning

Sex SHL-klubbar på åtta år: ”Skulle kunna skriva en bok om det”

Rhett Rakhshani har blivit en vagabond inom svensk hockey.

När Rhett Rakhshani flyttade till Sverige 2012 trodde han inte att det skulle bli en lång vistelse. 
Nu är amerikanen inne på sin nionde raka säsong i SHL och spelar för sin sjätte SHL-klubb. 
– Jag är nästan inte ens importspelare längre. Man kan se mig som en annan av svenskarna här nu, säger den karismatiske forwarden till hockeysverige.se. 

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Åtta år. 

Sex klubbar. 

Rhett Rakhshani har haft en minst sagt intressant tid i SHL då han nu går in på sin nionde raka säsong i Sverige – något som är väldigt ovanligt för att vara nordamerikan. 

I mitten av november gick Djurgården ut med nyheten att de värvar Rakhshani – som hade gått klubblös sedan han lämnade Frölunda i våras. 

Under torsdagen gjorde amerikanen sin första match i DIF-dressen men det blev ingen rolig debut för honom då laget förlorade med 5-1 mot HV71.  

– Tuff första match. Det var inte så här jag ville börja min tid här. Individuellt är en sak och lagspelet en annan men det är svårt att vara nöjd med någonting efter ett sådant resultat, säger 32-åringen till hockeysverige.se efter matchen. 

”VILL KASTA MIG RAKT IN”

Hur kändes det för egen del, det var ju första matchen på nästan nio månader?
– Det kändes okej. Med tanke på att det var nio månader sedan jag spelade senast så var det bra. Jämfört med nivån där jag vill ligga så har jag en bit kvar. Jag jobbar hårt och ska pusha mig själv. Jag vet att det finns mycket att förbättra och att det inte skulle vara perfekt från dag ett. Mitt fokus ligger på att vara positiv och jobba hårt här i början. Jag ska bygga vidare härifrån.

Handlar det om att spela in sig lite mer och mer nu i början? 
– Nej, jag vill faktiskt kasta mig rakt in i det. Samtidigt vill man väl hålla det simpelt i början. På ett sätt handlar det väl om att inte göra för mycket för tidigt. Hålla mina byten korta och inte göra något för avancerat för det kommer förmodligen inte fungera med tanke på att man inte har spelat på länge.

Rhett Rakhshani hade tidigare ryktats vara på väg att flytta till Schweiz efter uppbrottet med Frölunda i våras. 

Det kom därmed som lite av en överraskning när Djurgården presenterade värvningen av stjärnforwarden. 

”BRA BALANS MELLAN HOCKEY OCH FAMILJELIV”

Den rådande pandemin har naturligtvis ett finger med i spelet att det blev just SHL och här berättar han om beslutet att skriva på för just Djurgården. 

– Det är en konstig situation med Covid-19 överallt. Men här i Sverige spelas fortfarande hockeyn. Det har funnits få alternativ runt omkring men i Sverige har det varit öppet så det är härifrån som jag främst fått erbjudanden om att spela, säger Rakhshani och fortsätter: 
– Djurgården är ett lag som jag kände att jag kunde komma in i och bidra till. Jag vet sedan tidigare att det är en riktigt bra förening och Stockholm är en fantastisk stad så jag hoppade på direkt när chansen dök upp.

2012 lämnade en då 24-årig Rakhshani New York Islanders organisation efter att endast ha fått spela sju NHL-matcher i klubben. Han flyttade då till Sverige för spel i SHL och därefter har han spenderat åtta raka år här. 

Att en nordamerikansk spelare stannar så länge i SHL är högst ovanligt. Faktum är att 32-åringen är den nordamerikan som spelat femte flest matcher i SHL:s historia. Endast landsmannen Jack Connolly, nu i Luleå, samt kanadensarna Kent McDonell, Liam Reddox och Chris Abbott har spelat fler än Rakhshanis 344 SHL-matcher. 

Hur kommer det sig att du har stannat i Sverige så här länge? 
– Det får du fråga min agent, säger Rakhshani skämtsamt innan han fortsätter:
– Jag gillar landet och folket här liksom. Det är en bra liga med bra spelare att tävla mot. Hockeyintresset är riktigt stort här också, de älskar hockey här. Det är en bra balans mellan hockeyn och familjelivet.
– Det är en bra plats för mig och familjen. Mina barn har alltid tagits hand om på ett bra sätt här och det värderar jag ju väldigt högt. Alla snackar engelska också vilket hjälper. Jag trivs här och det är ett bra ställe att spela hockey på.

Efter nio raka säsonger i vårt avlånga land börjar amerikanen, som även har iranskt medborgarskap, känna sig mer och mer svensk. 

– Jag är nästan inte ens importspelare längre. Man kan se mig som en annan av svenskarna här nu. Språket är fortfarande ett pågående projekt för mig. Det blir bättre men jag tror inte att jag kommer tala flytande.


”En del gånger jag har varit beredd att lämna Sverige och spela någon annanstans men sedan kommer sommaren och det bästa erbjudandet kommer från SHL men i ett annat lag”


Något som gör Rhett Rakhshani än mer unik är att under hans åtta år i SHL har det blivit spel i sex olika klubbar. 

Forwarden har hoppat omkring väldigt mycket genom södra Sverige och det är endast Växjö, Malmö och Frölunda som han har tillbringat två säsonger i. I HV71 och Linköping blev det endast en säsong för amerikanen. 

Varför tror du att det har blivit så att du har hoppat runt så mycket i SHL? 
– Jag vet inte riktigt. Det där är en lång story, det skulle ta lång tid att gå igenom alla anledningar.
– Det är bara så det har blivit. Jag tror att varje lag som jag har spelat i har erbjudit mig en förlängning men det har antingen varit lite för tidigt eller för sent. Tajmingen har inte riktigt funnits där.
– En del gånger jag har väl varit beredd att lämna Sverige och spela någon annanstans men sedan kommer sommaren och det bästa erbjudandet kommer från SHL men i ett annat lag.
– Man fattar beslut hela tiden och försöker alltid att fatta det bästa beslutet där och då. Det är så här det har blivit för mig och jag brukar alltid titta över mina alternativ och värdera vad som känns bäst och då tar jag det och går vidare.

Sedan han flyttade till Sverige har Kalifornien-killen alltså nästan varit runt och spelat i nästan hälften av alla SHL-lag. Han har därför fått en riktigt bra inblick i hur systemet fungerar inom svensk hockey och hur de olika klubbarna fungerar.

 

– Jag skulle kunna skriva en bok om min tid här i SHL för det finns så mycket att prata om. Det är skillnader och likheter mellan varje förening som jag har spelat i men det är väldigt mycket att gå in på.
– Jag har trivts i varje klubb som jag har spelat i här i Sverige och jag tror att de skulle säga samma sak om mig. Jag har inte lämnat något lag med ont blod här för om jag hade gjort det så hade jag nog inte kommit tillbaks till olika lag här i Sverige med tanke på att ryktet sprider sig snabbt här. En liten del av mig finns fortfarande kvar i varje klubb jag har spelat i. Jag älskar och respekterar varje förening och nu har jag vänner nästan överallt här. Det är också roligt att vara tillbaka med tanke på att man får träffa en massa härliga personer som man redan känner sedan tidigare.


”Jag har inte lämnat något lag med ont blod här för om jag hade gjort det så hade jag nog inte kommit tillbaks till olika lag här i Sverige med tanke på att ryktet sprider sig snabbt”


Rhett Rakhshanis sex SHL-klubbar i karriären är näst mest genom tiderna. Den enda som har spelat i fler lag i den svenska högstaligan är Johannes Salmonsson som står på sju SHL-klubbar efter att han skrev på för IK Oskarshamn förra året. 

”TUFFT ATT SÄGA HEJ DÅ”

Amerikanen är endast 32 år gammal och har därför goda möjligheter att slå Salmonssons rekord – om han bara vill.  

– Man kan väl lika gärna gå för det vid det här laget. Är jag bara två klubbar från rekordet alltså? Jag har gott om tid så nu fick du mig att fundera, det där ska jag tänka på, säger Rakhshani med glimten i ögat innan han fortsätter:
– Jag vet inte, det har varit roligt att spela för alla dessa klubbar, få en inblick i hur varje lag fungerar och lära känna en massa härliga personer runt om i hela Sverige.
– Samtidigt är det tufft att lämna och säga hej då till killarna i laget som man blir så tajt med. Jag känner redan att jag börjar bli nära med den här gruppen i Djurgården, man tävlar tillsammans och det blir som ett brödraskap. Därefter att det tufft att gå vidare.

Just nu ligger stjärnans hela fokus på Djurgården och ifall det blir något SHL-rekord för flest klubbar i karriären återstår att se. 

– Jag kommer inte blicka för långt fram utan tar det som det kommer fortsättningsvis, avslutar Rhett Rakhshani

Foton: Bildbyrån


TV: DIF-centern om samarbetet med stortalangerna

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten