Kim Rosdahl är tacksam för tränaren Martin Filander efter succén i Oskarshamn.
Intervju

”Han har trott på mig mer än vad tidigare tränare gjort”

Kim Rosdahl har gjort oväntad succé i IK Oskarshamn – något som han bland annat tackar tränaren för.

ANNONS

För två år sedan var Kim Rosdahl en anonym spelare i Malmö Redhawks. 
Nu, efter ett år i Hockeyallsvenskan, är 24-åringen tillbaka i SHL och då har genombrottet kommit i Oskarshamn – något som han bland annat tackar tränaren Martin Filander för.
– Martin var nog den största anledningen till att jag kom till Oskarshamn, säger Rosdahl till hockeysverige.se. 

IK Oskarshamn har överraskat på flera av hockeytyckarna i Sverige genom att ligga på övre halvan av tabellen under stora delar av säsongsinledningen. 

Den senaste tiden har maskineriet tuggat lite då smålänningarna har förlorat fem matcher i rad. 

Kim Rosdahl, en av lagets succévärvningar inför årets säsong, ger här sin syn på lagets inledning. 

– Vi började riktigt bra, fick en bra start och kom in i serien på ett bra sätt. Man kan inte vinna alla matcher men vi ska försöka vända på denna trenden. Vi jobbar på det varje dag och försöker bli bättre på vårt system för att vinna fler matcher, säger 24-åringen till hockeysverige.se. 

Vad krävs för att ni ska bryta den negativa trenden?
– Det är små marginaler just nu. Vi har haft lite stolpskott och skott utanför men vi jobbar hårt som lag för att vända på trenden. Jag är övertygad om att det kommer att vända snart, vi har en stark tro i den här gruppen.

”FÅR SPELA UT PÅ ETT ANNAT SÄTT”

Kim Rosdahl kom till Oskarshamn från Modo och har varit en av lagets bästa offensiva spelare hittills – även om han själv också har fallit in i en liten svacka den senaste tiden.  

– Jag började ganska okej tycker jag, kom in i det bra. Jag är väl inte nöjd med mina senaste matcher på samma sätt. Nu gäller det att komma tillbaka igen och vara med och bidra, säger Malmökillen och fortsätter: 
– Jag har inte kommit in i spelet på samma sätt som jag gjorde tidigare. Det är något som jag jobbar på. Jag vill kunna bidra igen.

Forwarden hade spelat 160 SHL-matcher för Malmö Redhawks innan flytten till Oskarshamn. Då hade det endast blivit 19 poäng på dessa matcher. 
Den här säsongen har skåningen redan hunnit göra 13 poäng på 16 matcher och krossat sitt poängbästa under en SHL-säsong. 

Hans utveckling har med andra ord gått väldigt fort de senaste två åren. 

– Den stora skillnaden är vilken roll jag har fått i laget. Nu får jag spela ut på ett annat sätt och vara en bidragande faktor. Jag har fått det förtroendet från tränarna att vara med och bidra varje dag på alla håll och kanter. Jag kommer jobba för att försöka behålla min roll.
– Ju mer man får spela och ju mer förtroende man får, desto mer växer man som spelare. Detta är den offensiva rollen jag har strävat efter. Det är något jag vill ha och något jag trivs med. Jag vill också bli ännu bättre på det.

Kim Rosdahl är en helt annat spelare i Oskarshamn jämfört med Malmö.Kim Rosdahl är en helt annat spelare i Oskarshamn jämfört med Malmö.

Vad är den största skillnaden mellan hockeyspelaren Kim Rosdahl för två år sedan och Kim Rosdahl idag? 
– Ja, vad ska man säga. Jag har fått spela på mina styrkor mer nu. När man får spela på sina styrkor så blir man generellt en bättre spelare. Även om jag fortfarande vill jobba hårt, spela fysiskt och bidra på så sätt så har jag fått mer utrymme offensivt. Det är väl den stora anledningen till att jag har fått denna offensiva utvecklingen.
– I Malmö var det en ganska defensiv roll, man försökte göra det på ett så bra sätt som möjligt och bidra ändå utifrån förutsättningarna. Sedan, via Modo, har man fått komma till den spelartypen som jag känner att jag är bäst lämpad för att kunna bidra till laget. Nu kan man få spela sin egen hockey lite mer och det har ju gett ett lyft.

Året i Modo var väldigt viktigt för din utveckling då? 
– Absolut, det var då den stora förändringen kom. Jag kom från en defensiv roll i Malmö till att bli en offensiv utmanare igen. En stor anledning till att jag gick till just Modo var för att jag skulle få den rollen som jag fick. Det är ett beslut som kändes bäst för mig då och nu i efterhand så tycker jag att det var väldigt bra för mig.


”Vårt primära mål var att spela i SHL och när det inte gick med Modo så hittade vi vår väg att ta oss till SHL. Då var Oskarshamn en bra deal”

Kim Rosdahl om den uppmärksammade flytten från Modo till Oskarshamn.


”TACKSAM FÖR ATT HAN TROR PÅ MIG”

Kim Rosdahls övergång till SHL var dock inte okontroversiell. Han och Fredrik Olofsson hade nämligen kontrakt med Modo som de valde att riva för att i stället skriva på för IK Oskarshamn. Något som väckte starka reaktioner bland Modo-fansen. 

– Både för mig och för Fredrik så var det primära målet att ta sig till SHL med Modo. Det var därför vi båda hade avtal med Modo för att vi ville ta oss dit. Reglerna i svensk hockey är ju sådana att om man har ett allsvenskt kontrakt och en SHL-klubb vill värva en så finns det övergångssummor som betalas och då kan man lämna.
– Vårt primära mål var att spela i SHL och när det inte gick med Modo så hittade vi vår väg att ta oss till SHL. Då var Oskarshamn en bra deal, säger Rosdahl om beslutet att flytta till Oskarshamn. 

Just Fredrik Olofsson var en av Rosdahls vapendragare i Modo och duon har fått spela tillsammans i Oskarshamn också där de båda har gjort succé. 

Skåningen menar nu att det har varit en trygghet att återigen få spela tillsammans med en spelare som man känner sedan innan. De har hittat en riktigt bra kemi – både på och utanför isen.  

– Jag tror att både jag och ”Freddy”, efter att vi spelade tillsammans förra säsongen, kan varandras styrkor. Jag vet vad han är bra på och vad han gillar att göra där ute. Samtidigt vet han hur jag gillar att röra mig och vilka ytor som jag försöker finnas i.
– Jag tror att det blir lite lättare då. Det blir lite mer på instinkt, jag vet var han försöker vara och då slipper jag kolla lika mycket vart han är. Det gäller att bara titta snabbt att se om han är där jag tror att han ska vara och då är det bara att få pucken dit. Det är samma sak för honom när han har pucken.
– Det är klart att det hjälper och vi är tacksamma att få spela tillsammans. Vi trivs tillsammans utanför isen också och är bra vänner. Det gynnar nog också vårt spel på isen.

Kim Rosdahl och Fredrik Olofsson har bra kemi.Kim Rosdahl och Fredrik Olofsson har bra kemi.

Någon som dock har varit ännu viktigare för att det blev IK Oskarshamn för Kim Rosdahl är tränaren Martin Filander. 24-åringen hade Filander som tränare redan i Malmö och de känner varandra väldigt bra. 

Enligt Rosdahl har det varit en stor fördel att få ha en tränare som kan hans styrkor och vet hur han ska användas på bästa sätt. 

– Jo men absolut. Martin var nog den största anledningen till att jag kom till Oskarshamn. Jag har haft honom sedan innan och vet hur han är som ledare. Han är rak och tydlig och jag vet vad han kräver. Jag uppskattar honom som ledare och tycker att han är väldigt bra.
– Han har sett mig i jag vet inte hur många år. Han har sett mig åt båda hållen, inte bara defensivt utan även mina styrkor framåt. Det var väl därför han ville ta mig till Oskarshamn också. Han trodde på mig och det är jag tacksam för. Han såg längre än vad tidigare tränare har gjort.

”VI VILL SPELA SLUTSPEL”

Efter sin svaga form den senaste tiden har Oskarshamn tappat lite mark i SHL-tabellen och glidit ner på åttonde plats. Innan det hade dock den lilla föreningen överraskat flera hockeytyckare. 

Hur är det för er att ständigt vara underskattade utifrån sett?
– Det är något som vi har vetat om från dag ett. Ingen kommer tro på den här klubben, eller att vi ska lyckas. Det var lite samma som när vi gick upp med Malmö. Det var inte många som trodde på oss då och sedan tog vi oss till fyra raka slutspel. De så kallade experterna får tycka och säga vad de vill men det handlar om den dagliga verksamheten och vad som händer på isen. 

Kim Rosdahl är dock övertygad om att IK Oskarshamn komma studsa tillbaka efter sin svacka. Därefter tror han att smålänningarna kommer kunna etablera sig som ett slutspelslag i SHL. 

– Jag har en stor tro på detta laget. Vi är inte här bara för att delta i SHL utan vi vill vinna varje match och spela slutspel. Vi vill ta oss så långt vi kan, det är ingen som spelar hockey bara för att åka runt och lattja lite. Vi satsar hårt, avslutar Kim Rosdahl


TV: Albin Grewes annorlunda säsong

Den här artikeln handlar om: