Jacob Olofsson har haft det tungt i Skellefteå den här säsongen.
Foto: Bildbyrån
Intervju

”Pågått under en längre tid – då äts självförtroendet upp”

ANNONS

Jacob Olofsson skulle ta nästa kliv i karriären när han flyttade från Timrå till Skellefteå. 
Efter att ha brottats med skadeproblem samt lite speltid flyttar 20-åringen nu tillbaka till Timrå för att återfinna sin tidigare form.
– Det kan vara bra för mig att få en nystart här och börja bygga upp självförtroendet igen, säger Olofsson till hockeysverig.se. 

Efter att ha tvingats ställa in sin säsong redan i januari var Jacob Olofsson revanschsugen inför årets säsong. 

20-åringen skadades dock återigen på försäsongen men kom tillbaka till SHL-premiären men därefter har det inte blivit som planerat för den unga centern. 

Olofsson fick nämligen nöja sig med lite speltid i Skellefteå AIK vilket ledde till att han bröt sitt avtal med SHL-laget för att flytta tillbaka till Timrå där han spenderat mesta delen av sin karriär. 

– Jag kom ner i går kväll och har fått göra min första träning här nu på dagen. Det kändes fantastiskt kul att starta här igen, det var en jävla skön känsla fantastiskt. Kul att återförenas med några killar och så också, säger Olofsson när hockeysverige.se når honom under torsdagseftermiddagen. 

”JAG HAR HAFT LITE MISSFLYT”

Nu berättar han om beslutet att lämna Skellefteå – och just speltiden har varit den största orsaken.  

– Jag vill spela så mycket som möjligt och det fanns väl inte chans just nu här i Skellefteå. Då kändes det bäst för båda parterna att gå skilda vägar. Det kan vara bra för mig att få en nystart här och börja bygga upp självförtroendet igen och hitta tillbaka till spelet som jag hade förra säsongen.
– Jag vill vara en bidragande spelare som spelar mycket. Nu blev det en jävla bra lösning här med Timrå och jag är glad över att komma hit igen.

"Hitta tillbaka till spelet som du hade i fjol", säger du. Vad är det som har förändrats från förra säsongen till denna?
– Jag tycker att jag gjorde en bra säsong i fjol och var en bra center. Tyvärr har jag tappat rytmen, och det kan ju ha att göra med skadorna också. I fjol kände jag att jag spelade min bästa hockey innan skadan i mitten av säsongen. Jag har haft lite missflyt.
– Mycket har att göra med självförtroendet. När man får spela kommer nästan allting gratis, det känns som man har lite medstuds och sådär.

Jacob Olofsson.Jacob Olofsson.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Förra säsongen blev det nio poäng på 24 matcher för Olofsson men under hösten har det endast blivit två poäng på 16 matcher från talangens klubba. Att spelet inte riktigt har stämt menar han beror på bristen på speltid. 

– Det har bara blivit lite istid, då är det svårt att utvecklas. Nu är jag i en period där jag vill få spela mycket och ha en roll som jag är trygg i. Det jag vill nu är att få spela center och spela mycket.

Hur har det varit för dig den senaste tiden med lite speltid?
– Tufft. Det här har ju pågått under en längre tid och då äts ju självförtroende upp. Då blir det att man får köra lite hårdare på träningar. Man får bibehålla suget och använda aggressionen för att träna hårdare. Det har gynnat mig nu då när jag kommer till Timrå att jag har tränat riktigt hårt det senaste, jag känner mig i riktigt bra fysisk form. 

”STOR CHANS ATT GÅ UPP”

Jacob Olofsson spelade seniorhockey i Timrå mellan 2017 och 2019 men när laget åkte ur SHL valde han att stanna kvar i högstaligan genom att skriva på för Skellefteå. Där skulle han ta nästa steg i karriären och bli etablerad på SHL-nivå. Så har det dock inte blivit för 20-åringen som nu flyttar tillbaka till Hockeyallsvenskan. 

– Självklart hade jag hoppats att det skulle blivit annorlunda. Det spelar ingen roll hur mycket man trivs vid sidan när det hockeymässiga inte funkar. Nu blickar jag framåt och ser fram emot att komma tillbaka till Timrå.

Jacob Olofsson är ursprungligen från Norrbotten men han flyttade ner till Timrå redan som tonåring och spenderade hela sin juniorkarriär i klubben. När det inte funkade uppe i Skellefteå tvekade han inte för att flytta tillbaka till sin tidigare klubb, 

– Jo, men det var en självklarhet. Jag har haft lite kontakt med Timrå under en period och ju mer man har fått smälta det, desto bättre känns det. De har ett fantastiskt lag som har stor chans att gå upp i år.

Jacob Olofsson spelade upp Timrå i SHL 2018 – och hoppas nu göra samma sak igen. Jacob Olofsson spelade upp Timrå i SHL 2018 – och hoppas nu göra samma sak igen. Foto: Bildbyrån

SKA HITTA GLÄDJEN OCH SJÄLVFÖRTROENDET IGEN

Säsongen 2017/18 fick Olofsson sitt genombrott i Timrå och vann Guldgallret som Hockeyallsvenskans bästa junior. Samma säsong tog Timrå klivet upp till SHL. 

Är det en motivation för dig att göra samma resa och försöka gå upp med Timrå igen? 
– Absolut, jag har aldrig upplevt en sådan känsla tidigare. Jag kommer göra allt för att nå samma känsla igen. Laget ser riktigt bra ut så det känns lovande just nu.

Vad har du för egen målsättning med att komma tillbaka till Timrå?
– Jag förstår att det kommer ta någon sekund att hitta tillbaka till där jag har varit. Man får låta det ta sin tid men sedan vill jag vara en bidragande spelare. Jag känner att jag har visat att jag klarar av det som spelare tidigare. Det handlar om att spela tillbaka till nivån jag haft tidigare.
– Det handlar väl om att hitta tillbaka till självförtroendet, då kommer allt gratis. Det är svårt att få saker att stämma om självförtroendet inte finns där. För mig blir det att komma hit och hitta glädjen igen och då kommer jag att trivas lika bra som jag gjort tidigare. Det känns riktigt bra att vara tillbaka.

Jacob Olofsson har kommit till Timrå IK i en speciell situation då laget har ett längre speluppehåll på grund av uppskjutna matcher. Lagets nästa match är inte förrän nästa fredag, den 27 november. Det ger den Boden-fostrade centern möjligheten att komma in i laget ordentligt innan första matchen tillbaka i Timrå-tröjan. 

– Det känns bra att få träna igång med laget nu innan första matchen. Det kan väl i princip bara vara positivt att få träna ihop sig nu. Man får säga att det var ganska bra tajming med flytten, avslutar Jacob Olofsson


TV: Filip Berglund om sin flytt till Linköping

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL