Marek Hrivík, Jonatan Berggren, Jaedon Desheneau och Joel Lundqvist är poängbäst i sina respektive SHL-lag.
Foto: Bildbyrån/Montage
SHL

SAMMANSTÄLLNING: Poängkungarna i SHL-lagen

ANNONS

Det första landslagsuppehållet i SHL är förbi och under tisdagen gör ligan comeback. 
Därför synar vi vilka spelare som har utmärkt sig mest i offensiven för varje SHL-lag hittills. 

SHL-lagen har spelat runt tio matcher hittills och återvänder till spel i morgon efter landslagsuppehållet. 

Då kollar vi lite närmare på vilka som är de interna poängkungarna i de 14 lagen hittills. Det är visserligen en ganska haltande säsong hittills med tanke på att flera lag har fått matcher uppskjutna men det går ändå att se vilka spelare som utmärkt sig mest i varje lag. 

Här kommer de 14 ledarna i de interna poängligorna: 

Brynäs: 

Jaedon Descheneau, nio poäng på tio matcher

Kanadensaren gjorde poängsuccé i den tyska ligan för två säsonger sedan men när han flyttade till Brynäs så blev det inte riktigt som förväntat för Descheneau. Han lyckades inte riktigt vara ledande i Brynäs offensiv i fjol och stannade på 18 poäng på 46 matcher. Nu verkar 25-åringen dock ha kommit in bättre i SHL-spelet och det har gett utdelning i offensiven. 

Djurgården: 

Sebastian Strandberg, sju poäng på sju matcher

Strandberg har tagit steg framåt för varje säsong som har passerat och den här säsongen har centern blivit en än mer ledande spelare för Djurgården. DIF haltar visserligen i antal spelade matcher men Visingsösonen är en av de som har utmärkt sig mest i Djurgården som inlett ganska svagt. Borde ha varit aktuell för Tre Kronor om inte det inte rådde Coronautbrott i Stockholmslaget. 

Sebastian Strandberg.Sebastian Strandberg.Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Frölunda: 

Joel Lundqvist, nio poäng på 13 matcher

Han kan än, "gubben"! Lundqvist är nu den äldsta spelaren i SHL men visar att det fortfarande går att leverera i hög klass även som 38-åring. Veteranen fortsätter vara en offensiv kraft för Frölunda och kaptenen leder interna poängligan före Max FribergPatrik Carlsson och Jesper Sellgren som ligger på åtta poäng. 

Färjestad: 

Michael Lindqvist, elva poäng på 13 matcher

Inför säsongen var Lindqvist en av de stora favoriterna till att vinna SHL:s poängliga, och han har inte gjort någon besviken. 26-åringen har snittat ungefär en poäng per match varje säsong i Färjestad och det är ingen skillnad nu. Mest imponerande är målproduktionen. Hans sju mål är fjärde bäst i ligan och då känns det fortfarande som att Lindqvist har mer att ge ute på isen. 

HV71: 

Alexander Bergström, 14 poäng på 13 matcher

HV71 har haft en tung start på den nya säsongen men någon som verkligen ha levererat oavsett lagets form är Alexander Bergström. Stjärnforwarden har styrt och ställt i HV:s powerplay och hittar ofta fina passningar till sina lagkamrater. 34-åringens elva assist är tredje bäst i SHL. 

Alexander Bergström.Alexander Bergström.Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

Leksand: 

Marek Hrivík, 18 poäng på tio matcher

SHL:s bästa spelare hittills? Det är svårt att argumentera mot det. Hrivík gjorde 30 poäng på 46 matcher i fjol. Om han fortsätter på samma stil som han har inlett den här säsongen så kommer han att nå 30 poäng redan efter 17 (!!) matcher. Spelar i ligans bästa kedja hittills och har varit fullkomligt dominant. 

Linköping: 

Broc Little, tolv poäng på åtta matcher

Det har inte varit en rolig höst för Linköping med svagt spel samt stort Coronautbrott. Broc Little levererar dock på samma sätt som alltid. Han fortsätter att vara oerhört viktig för sitt LHC och har skjutit sex mål på endast åtta matcher. Det gör att han har näst bäst målsnitt i SHL, endast Dick Axelsson (fyra mål på fem matcher) har ett bättre snitt. 

Luleå: 

Isac Brännström, nio poäng på tio matcher*

Genombrott i SHL för Brännström? För två säsonger sedan, i HV71, gjorde Isac Brännström tio poäng på 50 matcher, nu har han redan nästan gjort tio poäng den här säsongen. Brännström har alltid varit en bra "gnuggare" och tvåvägsspelare men nu verkar 22-åringen ha tagit ett stort offensivt kliv som gör att han är den bästa offensiva produceraren i ett av seriens bästa lag. 

*Erik Gustafsson har också gjort nio poäng men Brännström har fler mål vilket gör att han räknas som ledaren i Luleås interna poängliga.

Isac Brännström.Isac Brännström.Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Malmö: 

Pathrik Westerholm, sju poäng på elva matcher

Malmö ligger näst sist i SHL och har haft en svag offensiv hittills då de har gjort färst mål i ligan. Det är därför Pathrik Westerholm som har gjort flest poäng för Redhawks som leder interna poängligan med sju poäng. Bakom honom kommer Helge GransFredrik Händemark och Jan-Mikael Järvinen på sex poäng. 

Oskarshamn: 

Fredrik Olofsson, elva poäng på tio matcher**

En av de stora överraskningarna i SHL den här säsongen. 24-åringen har aldrig spelat på så här hög nivå tidigare och har fått en stor roll i Oskarshamn som han har tagit med bravur. Tio av hans elva poäng är assist och skåningen visar att han absolut håller på den högsta nivån i Sverige. 

**Nolan Zajac har också gjort elva poäng men Olofsson har spelat en match färre än Zajac vilket gör att han räknas som ledaren i Oskarshamns interna poängliga.

Rögle: 

Éric Gélinas, elva poäng på elva matcher

Gélinas är den enda backen som är poängbäst i sitt SHL-lag hittills. Den förre NHL-backen har tagit ett stort ansvar i Rögle den här säsongen efter att Kodie Curran lämnade vilket visas i statistiken. Kanadensaren snittar en poäng per match och är i delad ledning i backarnas poängliga (Nolan Zajac, Johannes Kinnvall och Joel Persson har också elva poäng).

Eric GelinasEric GelinasBildbyrån

Skellefteå: 

Jonatan Berggren, 16 poäng på 13 matcher

Den yngsta spelaren som är poängbäst för sitt lag den här säsongen. Berggren har alltid omnämnts som en stor talang så det är lätt att glömma att han fortfarande bara är 20 år (född år 2000). Berggren har redan slagit sitt personliga poängrekord i SHL som var i fjol då det blev tolv poäng på 24 matcher. Detroit måste verkligen njuta av att se forwardens framfart den här säsongen. 

Växjö:

Emil Pettersson, 13 poäng på tolv matcher

En annan "bonuce back-spelare". Pettersson hade höga förväntningar på sig när han återvände till SHL förra säsongen men fick aldrig riktigt spelet att stämma över en längre period. 25 poäng på 52 matcher var inte godkänt för Sundsvallskillen. Den här säsongen har han dock steppat upp och visat att han verkligen är en stjärna i SHL.

Örebro: 

Borna Rendulic, 14 poäng på 13 matcher

Kroaten gjorde succé i den tyska ligan i fjol men det är alltid osäkert om produktionen överförs från DEL till SHL. Rendulic har dock bevisat att han klarar av att leverera även i snabba, defensiva SHL. 28-åringen har visat sig ha ett av SHL:s bästa skott, om inte DET bästa. Har funnit utmärkt kemi med Mathias Bromé hittills och det ska bli spännande att se om Rendulic lyckas hålla uppe poängformen när Bromé försvinner till NHL. 


TV: Veckans SHL-lag #5

Den här artikeln handlar om: