Sök
Juniorer

"Han är en spelare man verkligen lägger märke till"

Frölundatalangen är hetast inför nästa års NHL-draft.

Han tippas bli den svensk som väljs först i NHL-draften nästa år och står på gränsen till en SHL-debut. Simon Edvinsson, 17, är den senaste talangen från Frölundas juniorverksamhet att gå en spännande framtid till mötes.
– Han sticker ut på alla sätt, han kan spela offensivt och han kan spela defensivt, har bra storlek och är en bra åkare, säger Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén till hockeysverige.se.

MALMÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det blev ingen debut i Juniorkronorna för Frölundas unge back Simon Edvinsson den här veckan. Tidigare i dag kom beskedet att matcherna mot Finland i Malmö ställs in till en följd av de coronafall som upptäckts i truppen.

Ska man se det från det positiva hållet kan 17-åringen från Onsala, med HK Kings som moderklubb, i alla fall glädjas över att finnas på förbundskaptenen Tomas Monténs radar. Tillsammans med Skellefteås Simon Robertsson var han den yngsta spelaren i den trupp som Montén samlat i Malmö.

– När jag såg honom i början av säsongen i J20 tyckte jag att han var dominant. Han sticker ut på alla sätt, han kan spela offensivt och han kan spela defensivt, har bra storlek och är en bra åkare. Han är en spelare man verkligen lägger märke till och då kände jag direkt att den här killen har ett brett register och framför allt en riktigt hög högstakapacitet, säger Montén om Edvinsson.

Han är inte ensam om att ha lagt märke till den gänglige försvararen. När Elite Prospects scout Christoffer Hedlund rankade de hetaste svenska spelarna inför NHL-draften 2021 placerade han Simon Edvinsson som etta. Hedlund hänvisade till den enorma potential som han anser att Frölundabacken besitter och ser honom, liksom många andra, som en spelare för första rundan.

– Draften? Jag har väl inte tänkt på det så mycket så. Man har hört från folk som kommit fram till en att man varit med på olika listor och hört rykten, men jag har inte lagt ned någon energi på det. Det är långt kvar till draften. För mig gäller det att bli så bra som möjligt, både inför draften och efter, konstaterar ynglingen för att i nästa andetag lägga till att han samtidigt hoppas att han får uppleva en riktig draft och inte den digitala varianten som spelarna som valdes förra månaden fick uppleva.
– Man har ändå drömt om att bli draftad sedan man var liten, att få kliva upp och dra på sig tröjan. Det hade varit riktigt mäktigt att få vara där.

Har du hunnit komma till det skedet att NHL-klubbarna börjat prata med dig?
– Ja, nu har de börjat ringa så jag har dialog med några lag. Det känns lite spännande, men jag tycker absolut inte att det har stört mig eller så.

Simon Edvinsson.Simon Edvinsson.

FLYTTADE TILL LEKSAND – SOM 14-ÅRING

Simon Edvinsson är trots sin ringa ålder en redan välmeriterad spelare som har hunnit samla på sig en hel del erfarenheter. Redan som 14-åring flyttade han från hemmet i Norra Halland till Leksand för att inleda sin hockeysatsning. Där spelade han till och med TV-pucken för Dalarna som underårig.

– Det var inget som var planerat egentligen, men vi har många bra kompisar uppe i Leksand och jag kände att jag ville utvecklas och ta ett äventyr. Då hörde Leksand av sig och det blev en bra grej att flytta dit. Det var ändå positivt att jag gjorde det, för det lärde mig väldigt mycket under tiden jag var där.

Det kändes inte för tidigt?
– Nja, jag fick jättebra hjälp däruppe, så det var en bra upplevelse på många sätt. Men sedan kände jag att jag ville komma hem, och då hade även Frölunda hört av sig, vilket gjorde det ännu mer intressant att flytta.

Så det var inte så att du vantrivdes i Leksand?
– Nej då, men jag hade hemlängtan och det kanske är normalt att få som 14-åring (skratt).

Efter att ha avslutat säsongen 2017/18 med spel i Mölndal kom han till Frölunda hösten 2018. Samma höst som han för övrigt var med om att vinna TV-pucken med Göteborg.

– Det jag minns starkast är att vi hade ett jäkligt gött lag. Att vinna var såklart jättestort, men att vi kom ihop som ett så bra lag och spelade så bra gjorde det speciellt. Det fanns inga ovänner i laget utan alla kom överens och var kompisar.

TV-PUCKENS BÄSTA BACK: "BETYDDE INTE SÅ MYCKET"

Spelarna i laget är fortfarande väldigt unga, men vissa av dem har redan hunnit göra avtryck som juniorer. Inte minst då forwards som Fabian LysellLudwig PerssonLiam Dower Nilsson och målvakten Viggo Andrén.

– Det var ett fullspäckat lag. Många väldigt duktiga spelare och det gjorde det såklart ännu bättre. Det är många där som kan bli riktigt bra hockeyspelare, konstaterar Simon Edvinsson.

Själv blev han den nästa sista spelaren i TV-puckens historia att få ta emot Lill-Strimma Svedberg-stipendiet som turneringens bästa back. I år beslöt Svenska ishockeyförbundet att alla individuella priser ska slopas eftersom de anses sätta för stor press på de unga spelarna. 

För Simon Edvinsson var det bara en bonus.

– Det är klart att det var roligt att få det, men egentligen tror jag inte att det betydde så mycket för mig personligen att få priset. Det har alltid kommit nya grejer så man har inte tänkt på det så. Det var roligt att få det, men så speciellt var det inte nu när vi vann. Då var ju det den stora grejen.

Utifrån varför Svenska ishockeyförbundet slopade priserna, kan du känna att det fanns något negativt förknippat med att få priset?
– Nej, jag kände ingen extra press för det, inte alls. Jag tyckte bara att det var en rolig grej, ett kvitto på att man hade gjort en bra turnering. Jag tror att det är så man ska känna, att man har gjort en bra turnering. Jag har aldrig känt att jag behöver mäta mig med någon annan som vunnit priset eller så.


"Det är klart att det var roligt att få det, men egentligen tror jag inte att det betydde så mycket för mig personligen att få priset".

Simon Edvinsson upplevde ingen extra press av att bli utsedd till TV-puckens bästa back.

VÄNTAR PÅ SHL-DEBUTEN: "INTE JÄTTEBRÅTTOM"

Hittills den här säsongen, hans tredje i Frölundas juniorverksamhet, har det uteslutande blivit spel i J20-laget. På 14 matcher står han noterad för sex poäng (1+5).

– Säsongen har startat bra. Det har varit lite tufft med poängplockandet, men det känns ändå som att jag har bidragit till att skapa chanser, säger Edvinsson.

Lagkompisen Theodor Niederbach gillar vad han ser av talangen.

– Simon är framför allt en riktigt bra kille, lätt att umgås med och väldigt trevlig. På isen är han en stor back som är väldigt jobbig att möta på träningarna när du ska försöka komma runt honom, men sedan är han även skicklig med puck och väldigt rörlig för sin storlek. Han är en väldigt intressant spelare, säger han.

Medan Niederbach har gjort några framträdanden i SHL redan väntar Simon Edvinsson fortfarande på sin första riktiga chans i seniorhockeyn.

– Jag gjorde en match på försäsongen, men det är klart att det hade varit roligt att göra en riktig SHL-debut. Man får ta chansen när den kommer, men jag känner inte att jag har jättebråttom med det faktiskt.

Tränar du något med A-laget?
– Ja, det har blivit en hel del träningar faktiskt. Nu senaste tiden har det blivit fler och fler eftersom det har varit lite skador här och där. 

Känner du att du kommer närmare en debut? 
– Det känns bra träningarna i alla fall. Sedan får vi se... Man vet ju aldrig. 

Den dagen han väl tar klivet och får spel sin första A-lagsmatch finns det säkerligen mer än en anledning att tacka mamma Åsa för hennes hjälp längs vägen. Åsa Edvinsson jobbar som personlig tränare och har via sin profession varit till stor nytta för sonen.

– Man har fått med sig en hel del bra tips hemifrån. När man har varit sugen på att köra lite extra har det gett mycket och varit en stor fördel att ha henne där, säger Simon Edvinsson.

Följer du hennes rekommendationer eller Frölundas rekommendationer?
– Jag följer ju bådas, och de är ju inne på samma spår kan man säga. Man tar lite från både och det är ju inte några konstigheter egentligen. Jag vet ju vad jag behöver jobba på.  

Foton: Bildbyrån


TV: Simon Edvinssons förhoppningar med säsongen

Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten