Jack Drury jagar fortfarande första SHL-målet.
Foto: Bildbyrån
SHL

”Det är frustrerande – jag är van vid att göra fler mål”

ANNONS

Jack Drury öste in mål under försäsongen och såg ut som ett fynd för Växjö.
Hittills har den 20-årige amerikanen dock inte fått det att lossna i SHL då han är mållös efter elva matcher.
– Det är klart att det är något man tänker på, säger Drury till hockeysverige.se. 

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

2018 draftades Jack Drury av Carolina Hurricanes i andrarundan av draften. 

Två år senare är den 20-årige amerikanen i Sverige och spelar hockey för Växjö Lakers.

En minst sagt annorlunda resa för en så ung spelare från Nordamerika. 

– Min säsong blev uppskjuten och jag trodde inte att det skulle bli något spel där så jag tittade efter ett annat alternativ. Jag kollade runt vart många andra skulle spela och då var det SHL. Jag pratade med Sam (Hallam, tränare) och ”Henke” (Evertsson, sportchef) och vi hade riktigt bra samtal och då kändes det perfekt för mig att komma hit, säger centertalangen till hockeysverige.se om flytten till Växjö. 

Drury kom till Växjö i augusti och var sedan med på klubbens försäsong innan SHL-säsongen började där han nu har spelat elva matcher. 

”KAN SPELA MYCKET BÄTTRE”

Den unge centern har fått stort förtroende av tränarna och snittar över 17 minuters istid per match, femte mest bland lagets forwards. Det har blivit fem assist i SHL och 20-åringen själv menar att det finns mycket mer att kräma ut av honom. 

– Det har varit okej, jag vet att jag kan spela mycket bättre. När man går till seniorhockey så blir det lite annorlunda. Det har inte varit dålig men som sagt så kan jag spela mycket bättre, säger Chicagokillen och fortsätter: 
– Det är en tuff liga men vi har ett riktigt bra lag. Jag trivs verkligen i det här laget och allting känns bra än så länge.

För Drury har det varit en acklimatiseringsperiod att komma in i det spelet eftersom han tidigare endast spelat junior- och collegehockey i Nordamerika. Förutom att spela i Europa för första gången så är det även hans första seniorsäsong. 

– De första matcherna var det stor skillnad, med skridskoåkningen och alla här har väldigt bra hockey-IQ. De sista fem, sex matcherna har det känts riktigt bra för mig och jag känner mig mer bekväm så nu gäller det bara att bygga vidare på det.

Jack Drury känner att han har hittat rätt i Växjö. Jack Drury känner att han har hittat rätt i Växjö. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Under torsdagskvällen, när Växjö tog emot HV71, stod Drury för en fin match och hade flera farliga lägen utan att lyckas få pucken förbi Hugo Alnefelt i HV-målet. 

– Hockey är en rolig sport på så sätt att man kan få jättemånga bra chanser utan att få in pucken men sedan kommer det någon match där det känns som att allt går in. Vi får fortsätta jobba på att skapa chanser så kommer det lossna snart. 

”SJÄLVKLART ÄR DET FRUSTRERANDE”

Trots att han har spelat bra på sistone så står Jack Drury fortfarande på noll mål efter elva matcher. Något som naturligtvis inte är vad varken han, Växjö eller någon annan hade förväntat sig. 

Sätter det sig på huvudet att det inte blivit något mål än?
– Jag har alltid försökt fokusera på vart jag är i processen och inte på externa faktorer, men självklart är det frustrerande. Det är klart att det är något man tänker på och jag är van vid att göra mer mål.
– Nu gäller det bara att fortsätta på inslagen bana, de senaste matcherna har jag kommit till bra lägen så det gäller att fortsätta ta sig till de farliga ytorna och så kommer målet komma snart.

Det är extra speciellt då Jack Drury fick omedelbar utdelning när han kom till Växjö då han sköt fem mål under försäsongen. 

Vad är det som förändrats från försäsongen till SHL?
– De första matcherna kändes det lite annorlunda, farten gick upp väldigt mycket och man fick anpassa sig igen. Som jag sade så har det känts bra de senaste sex matcherna och det är bara så hockey är.

Den 20-årige centern är dock inte orolig över den uteblivna målproduktionen utan är övertygad om att det släpper snart. Han jämfört bland annat sin egen situation med en av de bästa européerna som någonsin har spelat i NHL. 

– Min pappa brukade berätta en story om Teemu Selänne då han inte gjorde ett enda mål på de första åtta matcherna en säsong och alla var helt galna men sedan slutade det med att han sköt 40 mål ändå.
– Så ibland är det bara så, för mig gäller det bara att ligga i så kommer målen snart.

Jack Drury väntar fortfarande på att få jubla i SHL. Jack Drury väntar fortfarande på att få jubla i SHL. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

”LITE AV EN KULTURCHOCK”

Jack Drury har nu spenderat nästan tre månader i Sverige och han trivs väldigt bra i sitt nya land. 
Det är dock en stor skillnad för 20-åringen som spenderat de två senaste säsongerna på Harvard University, ett av de största och högst rankade universiteten i hela världen, för att sedan flytta till de småländska skogarna. 

– Det är mycket annorlunda, men det hjälper något enormt att alla pratar så bra engelska och det är något som jag blev otroligt imponerad över när jag först kom hit. Alla i klubben här har hjälpt mig otroligt mycket med lägenhet, bil och allt sådant utanför isen vilket har gjort det lättare att komma in i det.
– Det är helt klart lite av en kulturchock men jag är väldigt tacksam för hur laget och mina lagkamrater har hjälpt mig här i början.

Tanken är att året i SHL, hans första som senior, ska göra honom mer redo för att konkurrera om en plats i NHL eller AHL framöver. 

Inför säsongen 2021/22 finns det därför mycket som han vill utveckla och förbättra. Han lyfter dock specifikt upp farten som något han vill stärka upp – och SHL är en bra liga att öka sin speed på isen. 

– Jag vill upp min snabbhet en hel del, vara mer explosiv med pucken ur hörnen och så. Om jag kan lägga till det till mitt spel så kommer jag verkligen ta nästa stora kliv.
– Jag kan plocka upp mycket tips och råd från mina lagkamrater och även titta på motståndare och så hur de gör för att försöka bättra mig själv också, avslutar Jack Drury


TV: Veckans SHL-lag #4

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch